content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Monetair beleid

Prijsstabiliteit is de beste bijdrage die het monetaire beleid kan leveren aan de economische groei

De prijzen stabiel houden is de belangrijkste doelstelling van de ECB. We zijn de mensen in het eurogebied van dienst door de euro zijn waarde te laten behouden. Hier vindt u meer info over ons beleid, onze instrumenten en de gevolgen daarvan voor uw dagelijks leven.

Monetairbeleidsbesluiten

Elke zes weken besluiten we over het monetair beleid: we bepalen wat we moeten doen om de inflatie onder maar dicht bij 2% te houden. Meteen na afloop van de vergadering geven de president en de vicepresident een persconferentie om de besluiten toe te lichten.

Persconferenties over het monetair beleid

Strategische evaluatie

Om onze monetairbeleidsstrategie toekomstbestendig te houden zijn we in januari 2020 een evaluatie van onze strategie gestart. Uitgangspunt zijn een grondige analyse en een open geest. Binnen ons prijsstabiliteitsmandaat nemen we alle aspecten van onze strategie onder de loep.

Evaluatie van de monetairbeleidsstrategie

Onze monetairbeleidsstrategie

Ontdek waarom we mikken op een inflatiecijfer onder maar dicht bij 2% en welke onderzoeken en analyses we voor onze monetaire besluiten gebruiken.

Meer informatie

Waarom is prijsstabiliteit belangrijk?

Het monetaire beleid draagt vooral bij aan de groei van de economie en de werkgelegenheid door prijsstabiliteit. Door stabiele prijzen kunt u erop vertrouwen dat uw geld straks evenveel waard is als nu en kunt u weloverwogen keuzes maken rond uitgeven, sparen, lenen en beleggen.

Meer over prijsstabiliteit

Instrumenten en beleidsmaatregelen

Ons monetair beleid beïnvloedt hoeveel u moet betalen om geld te lenen en hoeveel rente u op uw spaargeld krijgt om de prijzen stabiel te houden. Ontdek hoe onze instrumenten en maatregelen werken.

Meer over onze instrumenten

Monetaire transacties

We stellen niet alleen de belangrijkste rentetarieven vast, maar voeren ook openmarkttransacties uit. De meest recente cijfers over deze transacties vindt u hier.

Meer informatie
OVERZICHT
Een overzicht van onze beleidsmaatregelen sinds 2008
TRANSPARANTIE

Meer informatie over de redenen achter de monetairbeleidsbesluiten

MONETAIRBELEIDSVERSLAGEN

We doen verslag van de vergaderingen van de Raad van Bestuur waarop besluiten worden genomen, in de vorm van een samenvatting van wat er is besproken.

Monetairbeleidsverslagen

ECONOMISCH BULLETIN

In het Economisch Bulletin wordt nader ingegaan op de economische, financiële en monetaire ontwikkelingen waarop we onze monetairbeleidsbesluiten baseren.

Meer info
GEEN EXPERT? BEKIJK ONZE EXPLAINER
MEER INFO
Wat is monetair beleid?

Alle pagina's in dit deel