Betalingsverkeer & effecten
De taken van het Eurosysteem
Het Eurosysteem heeft de taak de goede werking van betalings- en verrekeningssystemen te bevorderen (zie artikel 127, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en de artikelen 3 en 22 van de statuten van het Europees Stelsel van centrale banken en van de Europese Centrale Bank).
Het Eurosysteem vervult zijn taken als volgt:
Het stelt betalings- en effectenafwikkelingssystemen ter beschikking en beheert een real-time bruto-vereveningssysteem voor grote betalingen in euro (T2), alsook een pan-Europese dienst (TARGET2-Securities, of T2S) waarmee centrale effectenbewaarinstellingen effectentransacties met centralebankgeld kunnen afwikkelen. Daarnaast beheert het Eurosysteem de TARGET instant payment settlement (TIPS)-dienst om retailbetalingen onmiddellijk en rond de klok af te wikkelen, elke dag van het jaar. Het Eurosysteem stuurt ook het correspondentenmodel voor centrale banken (CCBM) aan, een mechanisme dat het grensoverschrijdend gebruik van onderpand mogelijk maakt en dat wordt vervangen door het onderpandsbeheersysteem van het Eurosysteem (Eurosystem Collateral Management System - ECMS). Het ECMS zal het gebruik van activa als onderpand bij krediettransacties van het Eurosysteem harmoniseren.
Het stelt beleidsregels en normen vast voor het toezicht op systemen voor grote betalingen, retailbetalingssystemen en betalingsinstrumenten, verrekeningssystemen, effectenafwikkelingssystemen en bepaalde derden die diensten verstrekken. Het Eurosysteem houdt ook toezicht op deze systemen en beoordeelt de naleving van de beleidsregels en normen; in voorkomend geval zet het aan tot verandering.
Het stelt bedrijfscontinuïteitsvereisten op voor marktinfrastructuur en coördineert de werkzaamheden voor de tenuitvoerlegging.
Het bewaakt marktontwikkelingen en regelgevingsinitiatieven die van invloed zijn op het toezicht op infrastructuur en regelingen voor betalingen, verrekening en afwikkeling van effecten, en formuleert daarover indien nodig een standpunt.
Het treedt op als een katalysator voor verandering, bevordert efficiënte betalingssystemen en draagt bij tot de implementatie van het gemeenschappelijk eurobetalingsgebied (SEPA) op het vlak van retailbetalingen. Het Eurosysteem bevordert ook een efficiënte effectenmarkt door de harmonisatie van marktstandaarden te stimuleren en het opheffen van belemmeringen voor integratie aan te moedigen.