content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Denarna politika

Denarna politika lahko h gospodarski rasti največ prispeva s tem, da vzdržuje cenovno stabilnost

Naš glavni cilj je, da cene ostajajo stabilne. Ljudem, ki živijo v euroobmočju, služimo s tem, da ohranjamo vrednost eura. V tem razdelku lahko podrobneje spoznate našo strategijo denarne politike, orodja, ki jih uporabljamo, in kako ta orodja vplivajo na vaše življenje.

Izjava o denarni politiki

Odločitve o denarni politiki sprejemamo vsakih šest tednov. Z njimi določamo, kaj je treba storiti, da bo inflacija ostala pod nadzorom. Takoj po sprejetju odločitev jih predsednica in podpredsednik ECB podrobno pojasnita na tiskovni konferenci.

Tiskovne konference o denarni politiki

Pregled strategije

Med januarjem 2020 in julijem 2021 smo izvedli pregled strategije, ki zagotavlja, da bo naša strategija denarne politike ustrezna tako danes kot tudi v prihodnosti. V okviru mandata cenovne stabilnosti smo preučili vse vidike naše strategije.

Pregled strategije denarne politike

Sklepi o denarni politiki

O denarni politiki odločamo vsakih šest tednov in tako določimo, kaj je treba storiti, da bo inflacija ostala na ravni 2%. Najnovejši sklepi so na voljo tukaj ob 13.45 po srednjeevropskem času na dan seje Sveta ECB o denarni politiki.

Sklepi o denarni politiki

Kaj je ECB?

Naš rojstni dan je 1. junij 1998, ko smo se začeli pripravljati na uvedbo enotne valute – eura. Vas zanima, kaj dela ECB in kako to vpliva na vaše življenje?

Več o ECB

Orodja in ukrepi denarne politike

Denarna politika ECB vzdržuje cenovno stabilnost s tem, da vpliva na to, kako draga so posojila in kakšne obresti prejemate za hranilne vloge v banki. Tukaj lahko izveste, kako delujejo naša orodja in ukrepi.

Naša orodja

Denarne operacije

Poleg določanja ključnih obrestnih mer izvajamo tudi operacije odprtega trga. Najnovejše informacije o teh operacijah najdete na spodnji povezavi.

Več
COVID-19
Naš odziv na pandemijo
TRANSPARENTNOST

Več podrobnosti o razlogih za posamezne sklepe o denarni politiki

POVZETKI RAZPRAV O DENARNI POLITIKI

Objavljamo poročila o sejah, na katerih Svet ECB odloča o denarni politiki. V poročilih zgoščeno predstavljamo razprave, ki so potekale na teh sejah.

Povzetki razprav o denarni politiki

EKONOMSKI BILTEN

Ekonomski bilten nudi dodaten vpogled v gospodarska, finančna in denarna gibanja, ki so podlaga za sklepe o denarni politiki.

Več
IŠČETE PREPROSTO RAZLAGO? PREBERITE NAŠ POJASNJEVALNI ČLANEK
VEČ
Kaj je denarna politika?

Vse strani v tem razdelku