content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Možnosti iskanja
Home Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Denarna politika

Cenovna stabilnost je največ, kar lahko denarna politika prispeva h gospodarski rasti

Glavni cilj ECB je, da cene ostanejo stabilne. Prebivalcem euroobmočja služimo tako, da ohranjamo vrednost eura. V tem razdelku so podrobnosti o strategiji denarne politike, o orodjih, ki jih uporabljamo, in o tem, kako ta orodja vplivajo na vaše vsakodnevno življenje.

Sklepi o denarni politiki

Vsakih šest tednov sprejmemo sklepe o denarni politiki in tako določimo, kako moramo ukrepati, da bomo ohranili inflacijo na ravni pod 2%, vendar blizu te meje. Takoj po sprejetju sklepov jih predsednica in podpredsednik podrobno pojasnita na tiskovni konferenci.

Tiskovne konference o denarni politiki

Pregled strategije

ECB je januarja 2020 začela pregled strategije denarne politike. Cilj je zagotoviti, da strategija služi svojemu namenu tako danes kot v prihodnosti. Pregled zajema vse vidike strategije v okviru mandata cenovne stabilnosti ter temelji na temeljiti analizi in odprtem pristopu.

Pregled strategije denarne politike

Strategija denarne politike

Tu boste izvedeli, zakaj je cilj ECB inflacija na ravni pod 2%, a blizu te meje, in dobili dodatne informacije o raziskavah in analizah, ki jih uporabljamo pri sprejemanju sklepov o denarni politiki.

Več

Zakaj je cenovna stabilnost tako pomembna?

Stabilnost cen je največ, kar lahko denarna politika prispeva h gospodarski rasti in ustvarjanju delovnih mest. Tako se lahko zanesete, da bo denar jutri vreden toliko kot danes. Stabilne cene pripomorejo k premišljenim odločitvam o trošenju, varčevanju, zadolževanju in naložbah.

Več o cenovni stabilnosti

Orodja in ukrepi denarne politike

Denarna politika ECB vpliva na to, koliko obresti morate plačati za posojilo in koliko obresti dobite, ko varčujete, kar zagotavlja stabilnost cen. Tu boste izvedeli, kako orodja in ukrepi delujejo.

Več informacij o orodjih

Denarne operacije

ECB poleg tega, da določa ključne obrestne mere, izvaja tudi operacije odprtega trga. Najnovejše podatke o teh operacijah si lahko ogledate tukaj.

Več
ČASOVNICA
Kronološki pregled ukrepov denarne politike ECB od leta 2008
TRANSPARENTNOST

Več podrobnosti o razlogih za posamezne sklepe o denarni politiki

POVZETKI RAZPRAV O DENARNI POLITIKI

ECB objavlja povzetke razprav s sej Sveta ECB, na katerih se sprejemajo sklepi o denarni politiki. Ti dokumenti povzemajo razprave na posameznih sejah.

Povzetki razprav o denarni politiki

EKONOMSKI BILTEN

Ekonomski bilten nudi dodaten vpogled v gospodarska, finančna in denarna gibanja, ki so podlaga za sklepe o denarni politiki.

Več
IŠČETE PREPROSTO RAZLAGO? POGLEJTE SI POJASNJEVALNI ČLANEK
VEČ
Kaj je denarna politika?

Vse strani v tem razdelku