Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Decizii adoptate de Consiliul guvernatorilor BCE (altele decât deciziile de stabilire a ratelor dobânzilor)

Noiembrie 2024

29 noiembrie 2024

Operațiuni de piață

Modificări la nivelul contrapărților eligibile și al normelor privind acordarea cu împrumut a valorilor mobiliare pentru obligațiunile corporative deținute în portofoliile de politică monetară

La data de 24 octombrie 2024, Consiliul guvernatorilor a adoptat Decizia BCE/2024/28 de modificare a Deciziei (UE) 2016/948 privind punerea în aplicare a programului de achiziționare de obligațiuni emise de sectorul corporativ (BCE/2016/16) și Decizia BCE/2024/29 de modificare a Deciziei (UE) 2020/440 privind un program temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (BCE/2020/17). Actele juridice de modificare pun în aplicare modificări ale normelor aplicabile contrapărților eligibile și tranzacțiilor de acordare cu împrumut a valorilor mobiliare care implică obligațiuni corporative deținute de Eurosistem în cadrul programului de achiziționare de titluri emise de sectorul corporativ (corporate sector purchase programme – CSPP) și al programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) pentru a reflecta considerentele privind gestionarea riscurilor. Ambele acte juridice sunt disponibile pe EUR-Lex.

Modificări aduse cadrului de garantare al Eurosistemului

La data de 27 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a aprobat o serie de modificări tehnice aduse cadrului de garantare al Eurosistemului, constând în încetarea eligibilității anumitor categorii de active care au fost considerate temporar eligibile sau care nu au fost utilizate efectiv și integrarea anumitor categorii temporare de active în cadrul general. Aceste modificări sunt conforme cu rezultatele evaluării cadrului operațional, încheiată recent, și vor contribui la asigurarea faptului că implementarea politicii monetare a BCE va rămâne și în viitor eficace, robustă, flexibilă și eficientă. Informații mai detaliate sunt prezentate într-un comunicat de presă pe această temă, disponibil pe website-ul BCE.

Politică macroprudențială și stabilitate financiară

Răspunsul Eurosistemului la consultarea specifică lansată de Comisia Europeană cu privire la politicile macroprudențiale pentru intermedierea financiară nebancară (IFN)

La data de 12 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a aprobat răspunsul Eurosistemului la consultarea Comisiei Europene cu privire la politicile macroprudențiale pentru intermedierea financiară nebancară. Răspunsul, care sprijină, în linii mari, propunerea de elaborare a unei abordări macroprudențiale a reglementării IFN, este disponibil pe website-ul BCE.

Raportul Financial Stability Review – noiembrie 2024

La data de 13 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a organizat un schimb de opinii cu privire la aspecte legate de stabilitatea financiară a zonei euro, pe baza ediției din noiembrie 2024 a raportului Financial Stability Review, și a autorizat publicarea acestui raport pe website-ul BCE. Pe lângă faptul că oferă o prezentare generală a principalelor vulnerabilități ale zonei euro din perspectiva stabilității financiare, această ediție, care marchează cea de-a 20-a aniversare a raportului, cuprinde două articole speciale. Primul desprinde învățăminte din cele două decenii de experiență în identificarea, analizarea și comunicarea riscurilor sistemice prin intermediul raportului Financial Stability Review, iar cel de-al doilea evaluează rolul finanțelor și implicațiile unei productivități reduse a firmelor asupra stabilității financiare. Raportul Financial Stability Review este disponibil pe website-ul BCE.

Infrastructura pieței și plăți

Interconectarea TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) cu alte sisteme de plăți rapide

La data de 18 octombrie 2024, Consiliul guvernatorilor a decis că Eurosistemul va continua demersul de conectare a TIPS cu alte sisteme internaționale de plăți rapide, cu scopul de a contracara riscurile de fragmentare a ecosistemului global de plăți. Decizia, care sprijină foaia de parcurs a G20 pentru crearea unui ecosistem global de plăți mai rapid, mai ieftin, mai transparent și mai accesibil, asigurând totodată plăți instant sigure și fiabile, este explicată mai detaliat pe website-ul BCE.

Rezultatele exercițiului de clasificare a sistemelor de plăți pentru 2023

La data de 18 octombrie 2024, Consiliul guvernatorilor a aprobat rezultatele exercițiului anual de clasificare a sistemelor de plăți, pe baza datelor pentru anul de referință 2023. În conformitate cu dispozițiile Regulamentului BCE privind cerințele de monitorizare pentru sistemele de plăți de importanță sistemică (Regulamentul SIPS) și ale cadrului de supraveghere revizuit al Eurosistemului pentru sistemele de plăți de mică valoare, acest exercițiu periodic permite BCE să clasifice sistemele de plăți drept sisteme de plăți de importanță sistemică (systemically important payment systems – SIPS), sisteme de plăți de mare valoare care nu sunt de importanță sistemică (non-systemically important large value payment systems – LVPS), sisteme de plăți de mică valoare foarte importante (prominently important retail payment systems – PIRPS) sau alte sisteme de plăți de mică valoare (other retail payment systems – ORPS). Rezultatele exercițiului sunt disponibile pe website-ul BCE.

Reprogramarea datei de operaționalizare a Sistemului de gestionare a colateralului din cadrul Eurosistemului (Eurosystem Collateral Management System – ECMS) și modificarea cadrului juridic al ECMS

La data de 24 octombrie 2024, Consiliul guvernatorilor a aprobat reprogramarea datei de operaționalizare a ECMS de la 18 noiembrie 2024 la 16 iunie 2025, conform recomandărilor Comitetului pentru infrastructura pieței (Market Infrastructure Board – MIB). Această amânare asigură timp suplimentar adecvat în vederea organizării activităților de testare și de migrare necesare. La data de 14 noiembrie 2024, pentru a permite modificarea datei de operaționalizare, Consiliul guvernatorilor a adoptat Orientarea BCE/2024/36 de modificare a Orientării BCE/2024/22 privind gestionarea colateralului în operațiunile de creditare din Eurosistem și Orientarea BCE/2024/37 de abrogare a Orientării BCE/2024/23 de modificare a Orientării (UE) 2015/510 privind punerea în aplicare a cadrului de politică monetară a Eurosistemului și de modificare a Orientării (UE) 2015/510 (BCE/2014/60). Aceste acte juridice vor fi disponibile în timp util pe EUR-Lex.

Raportul intermediar referitor la proiectul privind o monedă euro digitală

La data de 13 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a luat notă de progresele înregistrate în etapa pregătitoare a proiectului privind o monedă euro digitală în perioada de șase luni cuprinsă între aprilie și septembrie 2024, menționând că proiectul a evoluat în mod corespunzător, fiind atinse, în linii mari, jaloanele planificate, inclusiv finalizarea unei revizuiri a versiunii intermediare a cadrului de reglementare a regimului unei monede euro digitale și progresele înregistrate în ceea ce privește procedurile de sourcing destinate selectării unui posibil furnizor. Cel de-al doilea raport intermediar, având ca perioadă de referință intervalul mai-octombrie 2024, va fi publicat în timp util pe website-ul BCE. Ca parte a unei campanii în desfășurare pe platformele sociale, va fi publicat, de asemenea, încă un material video destinat acestor platforme.

Acordul de participare monetară la TIPS cu Norges Bank

La data de 21 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a aprobat un acord de participare monetară privind utilizarea TIPS de către Norges Bank în urma unei evaluări pozitive a Comitetului pentru infrastructura pieței privind fezabilitatea funcțională, operațională și în materie de reglementare a integrării coroanei norvegiene în TIPS. Un comunicat de presă pe această temă este disponibil pe website-ul BCE.

Avize privind acte juridice

Avizul BCE cu privire la gestionarea serviciului de retragere de numerar

La data de 18 octombrie 2024, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2024/34, la solicitarea Latvijas Banka.

Avizul BCE cu privire la impunerea unei contribuții temporare de solidaritate asupra instituțiilor de credit în scopuri de siguranță națională

La data de 4 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2024/35, la solicitarea Ministerului Finanțelor din Letonia.

Avizul BCE cu privire la o taxă pe tranzacțiile financiare

La data de 8 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2024/36, la solicitarea Ministerului Finanțelor din Republica Slovacă.

Avizul BCE cu privire la supravegherea respectării sancțiunilor de către instituțiile financiare și de credit

La data de 11 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2024/37, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe din Austria.

Avizul BCE cu privire la stabilirea remunerării guvernatorului și viceguvernatorului Central Bank of Malta

La data de 26 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2024/38, la solicitarea Bank Ċentrali ta’ Malta/Central Bank of Malta. Avizul va fi disponibil în timp util pe EUR-Lex.

Guvernanță corporativă

Acte juridice de modificare referitoare la cadrul procedurilor contabile și al raportării financiare al Eurosistemului

La data de 14 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a adoptat două seturi de acte juridice de modificare a cadrului procedurilor contabile și al raportării financiare al Eurosistemului. Primul set, asupra căruia Consiliul general a fost, de asemenea, consultat, cuprinde două acte juridice reformate, respectiv Orientarea BCE/2024/31 privind cadrul juridic al procedurilor contabile și al raportării financiare din Sistemul European al Băncilor Centrale și Decizia BCE/2024/32 privind conturile anuale ale Băncii Centrale Europene. Aceste acte juridice reformate includ modificări tehnice, precum și modificări menite să promoveze transparența și să sporească valoarea informativă a situațiilor financiare pentru cititori.

Al doilea set, care ține de competența exclusivă a Consiliului guvernatorilor, include Decizia BCE/2024/33 de modificare a Deciziei (UE) 2016/2248 privind repartizarea venitului monetar al băncilor centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro (BCE/2016/36), Orientarea BCE/2024/34 privind compoziția, evaluarea și modalitățile de transfer inițial al activelor din rezervele valutare, precum și valoarea nominală și remunerarea creanțelor echivalente de către băncile centrale naționale ale statelor membre care au adoptat moneda unică la 1 ianuarie 1999 și de abrogare a Orientării BCE/2000/15 și Decizia BCE/2024/35 de modificare a Deciziei (UE) 2023/135 (BCE/2022/51), a Deciziei (UE) 2015/287 (BCE/2014/61) și a Deciziilor BCE/2013/53, BCE/2010/34, BCE/2008/33, BCE/2007/22 și BCE/2006/30 privind vărsarea capitalului, transferul activelor din rezervele valutare și contribuțiile la rezervele și provizioanele Băncii Centrale Europene de către Hrvatska Narodna Banka, Lietuvos Bankas, Latvijas Banka, Eesti Pank, Národná Banka Slovenska, Central Bank Of Cyprus, Bank Ċentrali Ta’ Malta/Central Bank Of Malta și Banka Slovenije. Principala modificare a acestor trei acte juridice se referă la regimul de remunerare a creanței care trebuie creditată fiecărei bănci centrale naționale în schimbul transferării rezervelor sale valutare către BCE după adoptarea monedei euro de către statul membru respectiv în conformitate cu articolul 30.3 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene. Toate aceste acte juridice vor fi disponibile în timp util pe EUR-Lex.

Prelungirea mandatului unui membru al Comitetului de etică al BCE

La data de 27 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a aprobat prelungirea mandatului dlui Erkki Liikanen în calitate de membru al Comitetului de etică. Mandatul dlui Liikanen se va încheia la sfârșitul lunii decembrie 2026.

Statistică

Reformarea memorandumului de înțelegere privind cooperarea statistică între Sistemul Statistic European (SSE) și Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC)

La data de 18 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor, cu implicarea Consiliului general, a aprobat semnarea de către BCE a memorandumului de înțelegere reformat privind cooperarea între SSE și SEBC, care va înlocui memorandumul de înțelegere din aprilie 2013. Instrumentul juridic reformat include, printre altele, actualizări ale acordului din 2013, precum enumerarea responsabilităților comune ale SSE și SEBC, oficializând astfel cooperarea deja existentă în diferite domenii statistice, și introduce priorități strategice comune pentru cooperarea SSE-SEBC. Memorandumul de înțelegere reformat este disponibil pe website-ul BCE.

Supravegherea bancară a BCE

Publicație privind experiența de zece ani a Comitetului administrativ de control în controlul deciziilor de supraveghere ale BCE

La data de 25 octombrie 2024, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a publica un document elaborat de Comitetul administrativ de control cu ocazia aniversării primilor săi zece ani de experiență în controlul deciziilor de supraveghere ale BCE. Documentul este disponibil pe website-ul BCE privind supravegherea bancară.

Lansarea unei consultări publice referitoare la revizuirea cadrului BCE pentru exercitarea opțiunilor și marjelor de apreciere

La data de 5 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a lansa o consultare publică referitoare la revizuirea cadrului BCE pentru exercitarea opțiunilor și marjelor de apreciere. Materialele aferente acestei consultări publice, care se încheie la data de 10 ianuarie 2025, sunt disponibile pe website-ul BCE privind supravegherea bancară.

Rezultatele agregate preliminare ale procesului de supraveghere și evaluare (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) pentru 2024

La data de 14 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere referitoare la rezultatele preliminare ale SREP 2024 care vor face parte din publicarea SREP pe website-ul BCE privind supravegherea bancară după încheierea ciclului din 2024.

Modele și instrucțiuni de raportare pentru colectarea datelor necesare pentru efectuarea evaluării SREP și în legătură cu colectarea ad-hoc de date de mediu, sociale și de guvernanță

La data de 15 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a publica un pachet de raportare care să cuprindă modelele de raportare și instrucțiunile conexe care trebuie utilizate pentru colectarea datelor necesare pentru efectuarea evaluării SREP și referitoare la Decizia EBA/DC/498 a Autorității bancare europene (ABE) din 6 iulie 2023 privind colectarea ad-hoc de date de mediu, sociale și de guvernanță. Materialele sunt disponibile pe website-ul BCE privind supravegherea bancară.

Sancțiuni administrative impuse unei bănci din zona euro

La data de 15 noiembrie 2024, BCE a anunțat că a impus Banque et Caisse d’Epargne de l’Etat, Luxembourg două sancțiuni administrative în valoare totală de 1 685 de milioane EUR pentru raportarea eronată a activelor ponderate în funcție de risc calculate pentru riscul de piață și de credit. Un comunicat de presă pe această temă este disponibil pe website-ul BCE privind supravegherea bancară.

Programul de supraveghere prudențială (Supervisory Examination Programme – SEP) pentru anul 2025 destinat inspecțiilor la fața locului și investigațiilor privind modelele interne la sediul instituțiilor semnificative

La data de 25 noiembrie 2024, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere privind SEP 2025 destinat inspecțiilor la fața locului și investigațiilor privind modelele interne la sediul instituțiilor semnificative care fac obiectul supravegherii bancare europene. SEP la fața locului se bazează pe prioritățile în materie de supraveghere ale MUS pentru perioada 2023-2025, publicate pe website-ul BCE privind supravegherea bancară.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media