content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Euroen

Euroen samler os

Den 1. januar 1999 fastlåste 11 lande i Den Europæiske Union (EU) kursen på deres valuta, indførte en fælles pengepolitik under Den Europæiske Centralbank og lancerede en ny fælles valuta: euroen. I begyndelsen var euroen en elektronisk valuta, som blev brugt på de finansielle markeder og til kontantløse betalinger. Vi fik eurosedler og -mønter mellem hænderne, da de blev sat i omløb tre år senere.

I dag anvendes euroen som valuta i 19 EU-lande og af over 340 millioner EU-borgere. Den er en af de vigtigste valutaer i verden, og det er Den Europæiske Centralbanks opgave at sikre dens værdi.

Eurosedler og -mønter er en konkret, daglig påmindelse om den frihed og de fordele og muligheder, som EU giver os.

Eurosystemets kontantstrategi

ECB og centralbankerne i euroområdet følger fem strategiske mål for at sikre, at du frit kan vælge at betale med kontanter, både nu og i fremtiden. Vores strategi sikrer, at kontanter fortsat er tilgængelige for alle og accepteres som både et konkurrencedygtigt og pålideligt betalings- og værdiopbevaringsmiddel.

Vores strategiske mål for kontanter

Hvorfor er kontanter vigtige?

Selvom folk stadig oftere benytter sig af digitale betalinger, kan vi ikke undvære kontanter. De spiller fortsat en vigtig rolle. Kontanter er den eneste form for penge, som alle kan eje og anvende direkte. De giver plads til selvstændighed, privatlivets fred og social inklusion, og de er mindre sårbare over for cyberkriminalitet og svindel. Og fordi de er centralbankpenge, er de beskyttet mod konkurs.

Mere om kontanters rolle

Hvordan foretrækker folk i euroområdet at betale?

Vi bad 65.000 borgere i euroområdet om at notere i en dagbog, hvordan de betalte for ting i et år. Undersøgelsesresultaterne gav vigtige oplysninger om, hvilke betalingsmidler folk foretrækker at bruge, og hvor vigtige kontanter er for dem i vore dages digitale verden.

Læs resultaterne

Stærkere sammen

Euroen gør vores liv nemmere. Takket være euroen er det lettere at arbejde, handle, rejse, studere og bo i udlandet. ECB arbejder for, at du fremover får endnu større fordele af euroen.

Formand Christine Lagarde: Det står euroen for

Hvordan hjælper euroen europæerne med at drive virksomhed?

Små og mellemstore virksomheder udgør rygraden i euroområdets økonomi. Se her, hvordan iværksættere og ejere af små virksomheder har gavn af den fælles valuta.

Se

Sikre og holdbare pengesedler

Vi investerer i forskning inden for nye teknologier for at gøre eurosedlerne sikrere og mere modstandsdygtige over for slitage. Derfor udsendte vi mellem 2013 og 2019 den anden serie eurosedler – Europa-serien – der har innovative sikkerhedselementer.

Kig nærmere på eurosedlerne i 3D

Europa-serien er nu komplet

De nye 100- og 200-eurosedler blev sat i omløb i maj 2019. Dermed var Europa-serien komplet. Sedlerne i denne serie er mere slidstærke og har nye sikkerhedselementer.

Kig nærmere på eurosedlerne i 3D
FOLK, DER ARBEJDER MED KONTANTER
Arbejder du med kontanter i en bank, på et posthus eller i en anden organisation?
MERE OM EUROEN

Læs mere om seddelrelaterede emner

Data vedrørende seddelomløbet

Vi holder et vågent øje med seddelomløbet og efterspørgslen efter eurosedler, så du altid har adgang til eurosedler.

Statistik over seddel- og møntomløb

Euroens internationale rolle

Euroen er en af de vigtigste valutaer i verden. Vi holder øje med euroens anvendelse uden for euroområdet og rapporterer om den.

Læs vores seneste rapport

Alle sider i dette afsnit