content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Euro

Euro nas ujedinjuje.

Jedanaest država Europske unije (EU) 1. siječnja 1999. fiksiralo je tečajeve svojih valuta, donijelo zajedničku monetarnu politiku koju vodi Europska središnja banka i uvelo euro, novu zajedničku valutu. Euro je isprva bio elektronička valuta koja se upotrebljavala na financijskim tržištima i za bezgotovinska plaćanja. Poslije tri godine euronovčanice i eurokovanice puštene su u optjecaj i pronašle su svoj put do građana.

Euro je danas valuta 19 država EU‑a i više od 340 milijuna Europljana, što ga čini jednom od najvažnijih valuta na svijetu. Europskoj središnjoj banci povjerena je zadaća zaštite njegove vrijednosti.

Euronovčanice i eurokovanice opipljiv su svakodnevni podsjetnik na slobodu, praktičnost i prilike koje pruža EU.

Gotovinska strategija Eurosustava

ESB i središnje banke europodručja usredotočeni su na ostvarenje pet strateških ciljeva kako bi, sada i u budućnosti, mogli plaćati gotovinom. Provedbom strategije želimo se pobrinuti za to da gotovina i dalje bude dostupna svima i općeprihvaćena kao konkurentno i pouzdano sredstvo plaćanja i pohrane vrijednosti.

Naši strateški ciljevi povezani s gotovinom

Zašto je gotovina važna?

Premda su digitalna plaćanja sve raširenija, gotovina i dalje ima ključnu ulogu i nezamjenjiva je. Jedini je oblik novca koji svatko može posjedovati i izravno upotrebljavati. Omogućuje samostalnost, privatnost i društvenu uključenost te je manje podložna kaznenim djelima u kiberprostoru i prijevarama. Osim toga, kao novac središnje banke zaštićena je od nastanka statusa neispunjavanja obveza.

Doznajte više o ulozi gotovine

Kako građani europodručja plaćaju?

Zamolili smo 65 000 građana europodručja da prate i bilježe svoja plaćanja tijekom jedne godine. Istraživanjem smo došli do korisnih zaključaka o sredstvima plaćanja kojima se građani najradije služe i o važnosti gotovine u današnjem digitalnom svijetu.

Zaključci istraživanja

Zajedno smo jači

S eurom je život lakši, bilo da je riječ o radu, trgovini, putovanju, obrazovanju ili životu u inozemstvu. U ESB‑u radimo na tome da prednosti eura u budućnosti budu još veće.

Predsjednica Lagarde: o euru

Kakvu korist imaju europski poduzetnici i poduzeća od eura?

Mala i srednja poduzeća u temeljima su gospodarstva europodručja. Doznajte kakvu korist poduzetnici i mala poduzeća imaju od jedinstvene valute.

Video

Sigurne i trajne novčanice

Ulažemo u istraživanje novih tehnologija kojima se povećava sigurnost i otpornost novčanica. U razdoblju između 2013. i 2019. pustili smo u optjecaj drugu seriju euronovčanica, seriju Europa, s unaprijeđenim zaštitnim obilježjima.

Trodimenzijski prikaz euronovčanica

Serija Europa sada je potpuna

Nove novčanice od 100 € i 200 €, posljednji apoeni serije Europa, puštene su u optjecaj u svibnju 2019. Te su novčanice trajnije i imaju nova zaštitna obilježja.

Trodimenzijski prikaz euronovčanica
OSOBE KOJE PROFESIONALNO RUKUJU GOTOVINOM
Rukujete li profesionalno gotovinom u poslovnoj banci, pošti ili drugoj organizaciji?
VIŠE O EURU

Više o temama povezanima s novčanicama

Podatci o optjecaju novčanica

Pomno pratimo optjecaj euronovčanica i potražnju za njima kako bi vam uvijek bile dostupne.

Podatci o optjecaju novčanica i kovanica

Međunarodna uloga eura

Euro je jedna od najvažnijih valuta na svijetu. Pratimo upotrebu eura izvan europodručja i izvješćujemo o njoj.

Pročitajte naše najnovije izvješće
NISTE STRUČNJAK? PROČITAJTE NAŠE OBJAŠNJENJE
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Kako se država priključuje europodručju?

Sve stranice u ovom odjeljku