- EKP:N BLOGI
Digitaalisen euron hyödyt
1.11.2024
Useimmat eurooppalaiset kuluttajat joutuvat käyttämään maksamiseen monia eri kortteja, sovelluksia ja laitteita. Heidän mielestään digitaaliset maksut eivät ole täyttäneet odotuksia koko euroalueen kattavasta kätevästä maksuratkaisusta. EKP:n Piero Cipollonen mukaan digitaalisessa eurossa yhdistyisivät käteismaksun helppous ja sähköisen maksamisen kätevyys.
Euron käyttöönotto 25 vuotta sitten muutti Eurooppaa merkittävästi: eri maissa käytettiin nyt ensimmäistä kertaa samoja seteleitä ja kolikoita. Kuka olisi uskonut, että lompakkomme sisältö voi yhdistää meitä kaikkia?
Eurosetelit ovat sittemmin helpottaneet perheiden, yritysten ja matkailijoiden elämää euroalueella. Lisäkulut ja huoli maksutavan hyväksyttävyydestä ovat jääneet historiaan. Nyt digiaikana tämä huolettomuus on kuitenkin hiipumassa.
Useimmat kuluttajat nimittäin käyttävät eri maksutilanteissa monia erilaisia kortteja, sovelluksia ja laitteita. Digitaalinen maksaminen ei siis aina olekaan lunastanut lupauksiaan. Euroalueella on jämähdetty hajanaiseen maksujärjestelmään, eivätkä digitaaliset maksuratkaisut täytä kaikkia tarpeitamme. Esimerkiksi Madridissa ja Pariisissa aterian tai taksimatkan voi maksaa helposti lähimaksulla, kun taas Saksan ja Itävallan maaseutualueilla maksuvälineiksi käyvät usein vain käteinen tai paikalliset pankkikortit. Myös joillakin mobiilisovelluksilla voi lähettää kätevästi rahaa perheenjäsenille tai ystäville, mutta niillä ei voi maksaa ostoksia verkossa tai kivijalkaliikkeissä.
Meillä ei siis vieläkään ole digitaalista maksuratkaisua, joka toimisi tehokkaasti koko euroalueella ja kaikissa tilanteissa. Entä jos voisimme yhdistää käteismaksujen helppouden digimaksujen kätevyyteen? Digitaalinen euro mahdollistaisi sujuvan sähköisen maksamisen milloin ja missä tahansa – myös verkko-ostosten yhteydessä.
Digitaalinen euro olisi joka tilanteeseen sopiva ilmainen ja sähköinen maksuväline, jota voisi käyttää käteisen rinnalla koko euroalueella. Sen myötä voisimme heittää hyvästit hajanaiselle maksujärjestelmälle.
Saisit digitaalisen euron sovelluksella, pankin sovelluksella tai fyysisen kortin avulla helposti käyttöösi digilompakon, josta maksut hoituisivat nopeasti. Kuvitellaanpa, että käyt työmatkalla kahvilassa ja huomaat unohtaneesi lompakkosi kotiin tai sinulla ei ole riittävästi käteistä. Tai ehkä kahvila ei hyväksy pankkikorttiasi. Jos sinulla olisi digitaalisia euroja, voisit maksaa kahvisi vaivattomasti kortilla tai älypuhelimella. Ne kävisivät maksamiseen kaikissa eurooppalaisissa liikkeissä, joissa digitaaliset maksut jo hyväksytään. Käytössäsi olisi siis eräänlaisia sähköisiä euroseteleitä, joilla voisit tehdä ostoksia missä tahansa euroalueen maassa. Matkailu olisi entistäkin helpompaa.
Digitaalista euroa voisi käyttää päivittäin muissakin tilanteissa – kun maksat lapsenvahdille, lähetät rahaa ulkomailla opiskelevalle tyttärelle tai teet verkko-ostoksia – ja mahdollisesti aivan uusissakin tilanteissa: Digitaalisilla euroilla voisi maksaa esimerkiksi kotiin tilaamasi tavaran vasta, kun se on toimitettu, tai junalipun vasta, jos tai kun juna on saapunut ajallaan.
Digitaalisen euron kanssa ei olisi myöskään huolta häiriöistä ja yksityisyydestä, koska sillä voisi maksaa jopa ilman verkkoyhteyttä. Se tarjoaisi nimittäin luotettavan varavaihtoehdon tiukkoihin tilanteisiin, joissa verkkoyhteys ei toimi tai on katvealueilla liian heikko. Se siis varmistaisi, että maksut eivät keskeydy, ja parantaisi siten maksujärjestelmän häiriönsietokykyä. Ilman verkkoa suoritettavissa maksuissa henkilötiedot olisivat vain maksajan ja saajan tiedossa, joten yksityisyyden suoja olisi yhtä hyvä kuin käteismaksuissa.
Mitä hyötyä digitaalisesta eurosta sitten olisi? Euroopan keskuspankki ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä siitä, lasketaanko digitaalinen euro liikkeeseen vai ei. Päätös tehdään vasta, kun EU:n lainsäädäntöelimet ovat määritelleet digitaalista euroa koskevan lainsäädännön. Mutta jo nyt hanke enteilee lisää valinnanvapautta ja kätevämpää maksamista. Digitaalisella eurolla voisi suorittaa pikamaksuja missä ja milloin tahansa koko euroalueella. Se olisi yhtenäinen ja ilmainen maksuratkaisu, joka täyttäisi tiukimmatkin turvallisuus- ja yksityisyysvaatimukset.
Digitaalinen euro on looginen seuraava askel yhteisen rahan kehittämisessä. Eurokäteistä on jo aikakin täydentää digitaalisella eurolla, joka helpottaa elämäämme ja tekee maksamisen toimialasta yhtenäisemmän, kilpailukykyisemmän, innovatiivisemman ja kestokykyisemmän.
Hanke on mielestäni – ja toivottavasti sinunkin mielestäsi – harkitsemisen arvoinen.
Tämä artikkeli julkaistiin mielipidekirjoituksena useiden euroalueen maiden tiedotusvälineissä.
Tutustu EKP:n blogiin ja tilaa ilmoitus uusista kirjoituksista.
Tutustu pankkivalvontaan liittyviin aiheisiin Valvontablogissa.