Tillgänglighetsredogörelse
Den här redogörelsen gäller innehåll som offentliggörs på området:
https://www.ecb.europa.eu/home/html/index.en.html
Det är inte tillämpligt på annat innehåll eller andra webbplatser som publiceras på andra underområden. Dessa webbplatser och deras innehåll kommer att ha sina egna specifika tillgänglighetsredogörelser...
Denna webbplats förvaltas av Europeiska centralbanken. Den är utformad för att användas av så många människor som möjligt, däribland personer med funktionsnedsättning.
Du ska kunna
- zooma upp till 200 % utan problem
- navigera större delen av webbplatsen med bara ett tangentbord
- navigera merparten av webbplatsen med hjälp av en modern skärmläsare och mjukvara för taligenkänning (på dator eller telefon)
Webbplatsen är utformad för att uppfylla nivå ”AA” i webbinnehållets tillgänglighetsriktlinjer (WCAG) version 2.2.
1. Efterlevnadsstatus
Webbplatsen är delvis förenlig med riktlinjerna för webbinnehållstillgänglighet (WCAG) 2.2 på nivå AA. Se avsnittet ”icke tillgängligt innehåll” nedan för mer information.
Webbplatsen testades senast i mars 2024.
2. Upprättande av denna redogörelse
Denna redogörelse utarbetades den 28 mars 2024.
Redogörelsen bygger på en genomgång av ett representativt urval av webbsidor av Test Partners Ltd, med hjälp av en kombination av manuella och automatiserade tester. Dessutom testades webbplatsen med hjälp av en rad olika hjälpmedel, och med flera personer från allmänheten med tillgänglighetsbehov.
3. Lämna synpunkter
Vad tycker du om tillgängligheten på Europeiska centralbankens webbplats? Berätta gärna för oss om du stöter på problem:
E-post: webmaster@ecb.europa.eu
Vi försöker svara på ditt meddelande inom 1–3 bankdagar.
4. Kompatibilitet med webbläsare och tekniska hjälpmedel
Europeiska centralbankens webbplats är utformad för att vara kompatibel med:
- den senaste versionen av webbläsarna Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox och Apple Safari,
- i kombination med de senaste versionerna av JAWS, NVDA, VoiceOver på iOS och TalkBack.
5. Tekniska specifikationer
Tillgänglighet till Europeiska centralbankens webbplats bygger på följande teknik för att arbeta med den särskilda kombinationen av webbläsare och eventuell hjälpteknik eller insticksprogram på din dator:
- HTML
- WAI-ARIA
- CSS
- Javascript
6. Innehåll som inte är tillgängligt
Vi gör vårt bästa för att Europeiska centralbankens webbplats ska vara tillgänglig för alla. Vi är dock medvetna om vissa begränsningar och arbetar för att lösa problemen. Här beskriver vi kända tillgänglighetsproblem och möjliga lösningar. Kontakta oss om du stöter på ett problem som inte finns med i listan.
7. Kända tillgänglighetsproblem på Europeiska centralbankens webbplats
- Bilder: vissa bilder, symboler, diagram och kontroller med icke-texttecken saknar textalternativ.
- Transkriptioner: Vissa videoklipp är inte transkriberade.
- Videotextning och ljudbeskrivning: Vissa av våra videoklipp har ingen textning eller ljudbeskrivning. Vi arbetar fortlöpande med att lägga in undertexter i fler videoklipp.
- Rubrikordninger: Vissa rubriker följer inte den korrekta hierarkin, vilket kan skapa problem för dem som använder en skärmläsare. Vissa textelement som bör finnas i rubriktaggar är det för närvarande inte.
- Tabellrubriker: Ett begränsat antal datatabeller saknar tabellrubriker och scope-attribut. För användare av skärmläsarprogram kan det följaktligen vara svårare att förstå dem.
- Information och samband: Vissa kontroller har inte tillräckligt med semantisk information för användare av skärmläsarprogram.
- Läsordning: Om ett fotografi har en beskrivning av vem fotografen är, kommer beskrivningen före kontrollen att visa det i läsordningen. Detta kan vara förvirrande för användare av skärmläsarprogram.
- Användning av färg: Länkar kan bara särskiljas från den omgivande texten med färg. På samma sätt kan vissa datapunkter i diagram endast skiljas från varandra med färg. Detta kan göra länkar svåra att hitta eller diagram svåra att förstå för användare med nedsatt syn.
- Funktionalitet med tangentbord: Vissa kontroller är inte genomförbara för användare med enbart tangentbord och skärmläsarprogram.
- Bypass blocks (möjligt att hoppa förbi återkommande innehåll): Sidorna har ingen mekanism för att hoppa förbi huvudnavigeringen. Detta bör inte hindra användare med enbart tangentbord eller skärmläsarprogram från att navigera på sidorna. Användare med skärmläsarprogram uppmuntras att använda en alternativ metod, t.ex. kortkommando för att hoppa till den första rubriken.
- Länkar: Vissa länkar har inte tillräckligt sammanhang för att vara uttryckligen meningsfulla, vilket kan vara förvirrande för användare med skärmläsarprogram.
- Sökning: I webbplatsens sökning, och andra sökverktyg som används för att filtrera resultat, uppdateras resultaten efter varje tangenttryck.
- Roll och tillstånd: Vissa kontrollers roll förmedlas inte på ett korrekt sätt för användare av skärmläsarprogram, så det är oklart om de är för funktionalitet eller navigering. Syftet med och tillståndet för vissa kontroller förmedlas inte till användare av skärmläsarprogram, så det kan vara oklart vad dessa kontroller gör eller om de fungerar.
- Kontrast: vissa kombinationer av textfärg och bakgrundsfärg kan göra dessa element svåra att läsa för användare med nedsatt syn.
- Förstora: Du ska kunna förstora i webbläsaren men på ett fåtal sidor kan 200 % leda till att innehållet beskäras eller försvinner.
- Omflödning (reflow): på ett litet antal sidor kan zoomning leda till omflödning av innehåll till enda kolumn, och till att innehåll beskärs eller försvinner.
- Kontrast som inte rör text: I diagram kan vissa användare med nedsatt syn ha svårt att se eller skilja datapunkter från varandra på grund av kontrasten.
- 360-gradersverktyget: På sidan om euron gör ett 360-gradersverktyg det möjligt för användare att se Eurosedlar ur alla vinklar. Detta verktyg fungerar inte med tangentbord.
- Observera att: vissa komponenter presenterar visuella ändringar på en sida, men användare av skärmläsarprogram får inte en motsvarande underrättelse.
Europeiska centralbanken arbetar för att lösa de tillgänglighetsproblem som lyfts fram i rapporten om tillgänglighet före utgången av 2025.