Kuva-aiheiden neuvontaryhmän raportti
Tammikuu 2025
Kuva-aiheiden neuvontaryhmä
Tiivistelmä
Kuva-aiheiden neuvontaryhmä (Motifs Advisory Group, MAG) on eri alojen asiantuntijoiden riippumaton ryhmä, jonka Euroopan keskuspankki (EKP) perusti tammikuussa 2024. Se laati ehdotuksia tarinoista ja kuva-aiheista, jotka havainnollistavat tulevien eurosetelien teemoja ”Eurooppalainen kulttuuri” ja ”Joet ja linnut”. EKP:n neuvosto valitsi teemat marraskuussa 2023.
Neuvontaryhmän tavoitteena oli ehdottaa molemmista teemoista kuva-aiheita, joita pidettäisiin sopivina koko euroalueella ja joihin ihmisten olisi helppo samastua. Ryhmä pyrki myös esittämään tasapuolisesti niin laajalti kuin vähemmän tunnettuja kuva-aiheita, jotka ovat kuitenkin historiallisesti merkittäviä. Kuva-aiheet liittyvät erityisesti yksilöihin, taiteeseen, rakennuksiin ja paikkoihin. Koko prosessin ajan ryhmän jäsenten haasteena oli löytää kuva-aiheita, jotka edustaisivat kaikkia euroalueen maita ja jotka eritaustaisten EU:n kansalaisten olisi helppo kokea omikseen.
Neuvontaryhmä on nyt saanut työnsä päätökseen. Se ehdottaa suunnittelukilpailuun neljää vaihtoehtoista tarinaa (joista kaksi liittyy teemaan ”Eurooppalainen kulttuuri” ja kaksi teemaan ”Joet ja linnut”).[1] Teemaan ”Eurooppalainen kulttuuri” ryhmä valitsi tarinat ”Yhteiset kulttuuriympäristöt” ja ”Naiset eurooppalaisen kulttuurin keskiössä” ja teemaan ”Joet ja linnut” tarinat ”Luonnon innoittamaa kulttuuria” ja ”Sitkeyttä moninaisuudesta”.
Tarinaan ”Yhteiset kulttuuriympäristöt” ehdotetaan kolmea kuvitusvaihtoehtoa. Ehdotusten keskeiset elementit esitellään lyhyesti alla. Jokaisen ehdotuksen kohdalla on kuvaus tarinasta, siihen liittyvistä kuva-aiheista sekä siitä, miten tarina etenee setelisarjoissa ja setelien etu- ja takasivuilla. Yksityiskohtaisempaa tietoa ehdotuksista on liitteessä 1. Liitteessä 2 on valitsematta jääneitä tarinoita ja kuva-aiheita, joista ryhmässä keskusteltiin.
Ehdotuksiin mahdollisesti liittyvät maineriskit tai kiistanalaisuudet selvitettiin alustavasti, minkä jälkeen ryhmä pystyi viimeistelemään nykyisen tarina- ja kuva-aiheluettelon. Selvitykset eivät ole kuitenkaan vielä tyhjentäviä tai lopullisia. Ennen suunnittelukilpailun käynnistämistä on vielä arvioitava tarkemmin riskit ja oikeudet, joita yhden tarinan ja sen kuva-aiheiden käyttöön liittyy.
Eurooppalainen kulttuuri
Yhteiset kulttuuriympäristöt
Tarina
Eurooppalaiset ovat jakaneet luovuuttaan, tietojaan ja taitojaan vuosisatojen ajan ja rakentaneet yhteistä eurooppalaista kulttuuriamme. Koulut, yliopistot, kirjastot, teatterit, stadionit, julkiset aukiot ja museot ovat tiloja, joissa ihmiset osallistuvat kulttuurin kiertoon ja kokevat elämänsä tärkeimpiä hetkiä. Juuri näissä paikoissa kehittyvät jatkuvuuden ja yhteisöllisyyden tunteet, jotka yhdistävät meidät menneisyyteen ja auttavat hahmottamaan tulevaisuutta.
Tarinan ”Yhteiset kulttuuriympäristöt” havainnollistamiseksi ehdotetaan kolmea vaihtoehtoa. Liitteessä 1 on yksityiskohtainen kuvaus siitä, miten tarina etenee sarjan eri osissa sekä setelien etu- ja takasivuilla.
Kuva-aiheet
Vaihtoehto 1 – Nykyajan rakennuksia ja tiloja
Setelien etusivuilla on kuvia nykyaikaisista rakennuksista tai tiloista, joissa on yhteistä kulttuuritoimintaa ja ihmisiä sen parissa. Takasivuilla näkyy samantyyppisiä historiallisia rakennuksia.
Vaihtoehto 2 – Toimintoja ja tiloja
Setelien etusivuilla on kuvia tyypillisestä yhteisestä kulttuuritoiminnasta ja siihen osallistuvista ihmisistä. Tapahtumapaikat ovat nykyaikaisia, tilat ja ihmiset kuvitteellisia. Setelien takasivuilla näkyy historiallisia rakennuksia ja tiloja, joissa järjestetään samantyyppistä toimintaa.
Vaihtoehto 3 – Toimintoja ja maalauksia
Setelien etusivuilla on vaihtoehdon 2 tapaan kuvia tyypillisestä yhteisestä kulttuuritoiminnasta ja siihen osallistuvista ihmisistä. Tapahtumapaikat ovat nykyaikaisia, tilat ja ihmiset kuvitteellisia. Setelien takasivuilla näkyy maalauksia tai niiden yksityiskohtia, joissa kuvataan samantyyppistä toimintaa ja tilaa kuin etusivuilla. Maalaukset ovat peräisin renessanssin ajalta aina 1800-luvun lopulle, ja ne on valittu aiheensa takia. Niitä ei käytetä aikajärjestyksessä.
Vahvuudet ja haasteet
Valitut aiheet kuvastavat yleisimpiä tiloja, joissa eurooppalaista kulttuuri-ilmaisua ja ‑vaihtoa tapahtuu. Kuva-aiheissa menneisyys yhdistyy nykyisyyteen ja kulttuuriperinteet nykykulttuuriin. Haasteena oli löytää kuva-aiheita, jotka edustavat riittävästi eri sukupuolia ja maantieteellistä monimuotoisuutta mutta ovat myös yleisesti tunnettuja ja helposti lähestyttäviä.
Naiset eurooppalaisen kulttuurin keskiössä
Tarina
Yhteiskunnan asettamat rajoitteet ja sukupuolten eriarvoisuus ovat kautta aikojen estäneet naisia toimimasta siinä roolissa, joka heillä voisi ja pitäisi olla eurooppalaisessa kulttuurissa ja tieteessä. Tästä huolimatta monet lahjakkaat naiset ovat onnistuneet murtamaan esteet, ja heistä on tullut luovuutta ja kekseliäisyyttä säkenöiviä merkkihenkilöitä. Tarinassa nostetaan kunniaan kuusi merkkihenkilöä ja heidän saavutuksensa. Näin halutaan korostaa Euroopan yhteistä kulttuuriperintöä ja havainnollistaa sen yhdenvertaisuuden ja osallisuuden arvoja.
Kuva-aiheet
Setelien etusivuilla on kuvia naisista, jotka ovat edistäneet merkittävästi eurooppalaista tiedettä ja kulttuuria. Takasivuilla on esimerkkejä heidän saavutuksistaan ja työstään.
Vahvuudet ja haasteet
Tarina on yksinkertainen ja helppo ymmärtää. Ehdotetut henkilöt ja heidän toimintansa ja saavutuksensa ovat auttaneet vahvistamaan useimpia Euroopan unionin (EU) perusoikeuksista. Useita vuosisatoja kattavassa tarinassa korostuu eurooppalaisten naisten rooli tieteessä ja kulttuurissa – rooli, joka ulottuu kauas Euroopan ulkopuolelle. Tarina viestii myös naisten asemasta Euroopassa. Toisaalta miesten rajaaminen pois tarinasta voi olla joidenkin mielestä merkki sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä.
Joet ja linnut
Luonnon innoittamaa kulttuuria
Tarina
Eurooppalaiset taideteokset ja keksinnöt ovat erottamattomasti sidoksissa Euroopan luonnon rikkauteen ja monimuotoisuuteen. Seteleissä on kuvia joista ja linnuista – jatkuvassa liikkeessä olevista luonnonvoimista – sellaisina kuin taiteilijat ovat ne nähneet eurooppalaisen kulttuurin eri aikakausina. Kunkin setelin visuaalinen ilme havainnollistaa yhteisen historiamme eri aikakausien taide- ja kulttuurisuuntauksia. Eurooppalainen luonto ja kulttuuri ilmentävät molemmat yhtenäistä, elinvoimaista ja jatkuvasti uudistuvaa energiaa, joka kumpuaa kaukaa menneisyydestä aina vastuulliseen tulevaisuuteen.
Kuva-aiheet
Setelien etusivuilla on kunkin aikakauden taidesuuntien innoittamia kuvia joenvarsien linnuista. Lintujen elinympäristöinä ovat joet niiden eri vaiheissa – lähteeltä laskupaikalle. Takasivuilla on eri aikakausien tyylisuuntien innoittamia kuvia esineistä ja rakennelmista. Kuvat eivät ole orjallisen tarkkoja vaan niiden visuaalinen kieli on eri aikakausien inspiroimaa.
Vahvuudet ja haasteet
Kuva-aiheissa yhdistyvät luonto ja kulttuuri – kaksi näkökohtaa, jotka nousivat esiin yleisökyselyissä ja joihin eurooppalaiset tunsivat eniten vetoa. Haasteena oli leikitellä eri visuaalisilla tyyleillä ja luoda samalla tunne selkeästi etenevästä yhtenäisestä kuvasarjasta.
Sitkeyttä moninaisuudesta
Tarina
Joet ja linnut eivät piittaa rajoista vaan kulkevat vapaasti kaikkialla Euroopassa.
Eurooppa on poliittinen ja kulttuurinen ekosysteemi, jossa kokonaisuuden voima on sen eri osien rikkaudessa, joustavuudessa ja monimuotoisuudessa. Olemme sinnikkäitä, koska meillä on runsaasti monenlaista kulttuuria, kekseliäisyyttä ja historiaa. Tuemme toinen toistamme, kuten luonnon eri ekosysteemit. Joet ja linnut ovat aina liikkeessä ja sopeutuvat eri oloihin. Ne ovat hämmästyttävän monimuotoisia. Seteleissä ne muistuttavat meitä siitä, että elämän ylläpitämiseksi on vaalittava sen monimuotoisuutta.
Kuva-aiheet
Seteleissä on kuvattuina jokia niiden eri vaiheissa – lähteeltä laskupaikalle. Setelien etusivut ilmentävät lintujen monimuotoisuutta jokivarsien elinympäristöissä. Takasivujen kuvitus kertoo, miten joet tukevat eri vaiheissaan ihmiselämän eri puolia. Juuri eurooppalaisten luonnonympäristöjen moninaisuus mahdollistaa ihmisen selviytymisen vakavista ympäristöhaasteista.
Vahvuudet ja haasteet
Kuva-aiheet on helppo kokea omikseen, sillä niissä esiintyy lajeja, maisemia ja toimintoja, jotka useimmat meistä voivat tunnistaa ja ymmärtää. Kuva-aiheet ovat kansallisesti neutraaleja, joten eri maiden ja eritaustaisten ihmisten on helppo samastua niihin. Ne tuovat myös tärkeällä tavalla esiin EU:n ympäristölainsäädäntöä, kuten vesien- ja lintujensuojeludirektiivejä. Haasteena on kertoa selkeästi, että luonto tarjoaa meille vesihuollon, virkistyksen ja maatalouden kaltaista hyötyä mutta edellyttää meiltä myös luonnon kannalta vastuullista toimintaa.
© European Central Bank, 2025
Postal address 60640 Frankfurt am Main, Germany
Telephone +49 69 1344 0
Website www.ecb.europa.eu
All rights reserved. Reproduction for educational and non-commercial purposes is permitted provided that the source is acknowledged.
For specific terminology please refer to the ECB glossary (available in English only).
PDF ISBN 978-92-899-6859-1, doi:10.2866/176339, QB-09-24-686-FI-N
HTML ISBN 978-92-899-6863-8, doi:10.2866/493805, QB-09-24-686-FI-Q
Tarinat esitellään aakkosjärjestyksessä.