Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2013

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Țările de Jos

Obiectul comemorării: Cea de-a 200-a aniversare a Regatului Țărilor de Jos

Descriere: Partea interioară a desenului înfățișează o panglică neîntreruptă care începe dinspre exterior și care trasează efigia Regelui Willem-Alexander, continuând apoi cu efigiile celor șase predecesori ai săi: Regina Beatrix, Regina Juliana, Regina Wilhelmina, Regele Willem al III-lea, Regele Willem al II-lea și Regele Willem I. Efigiile sunt încercuite de inscripția „Willem-Alexander Koning der Nederlanden”, urmată de simbolul monetăriei regale a Țărilor de Jos, de marca directorului monetăriei, de anul 2013 și de inițialele artistului, iar în stânga efigiilor se află inscripția „200 jaar Koninkrijk der Nederlanden”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3,5 milioane de monede

Data emiterii: noiembrie 2013

Finlanda

Obiectul comemorării: Cea de-a 125-a aniversare a nașterii scriitorului F. E. SILLANPÄÄ, laureat al Premiului Nobel

Descriere: Partea centrală a monedei redă portretul lui Sillanpää. În partea de sus, în semicerc, apare numele „F. E. SILLANPÄÄ”. În stânga sunt gravate anul „1888” și simbolul monetăriei. În dreapta sunt inscripționate anul „1964”, literele „FI” indicând țara emitentă și anul emiterii, „2013”. Aceasta este o monedă specială menită să comemoreze nașterea „bunicului” unei întregi națiuni. F. E. SILLANPÄÄ a fost un maestru al stilului care a îmbogățit literatura finlandeză cu o perspectivă aprofundată asupra relației dintre oameni și natură. El a fost distins cu Premiul Nobel în 1939, în special pentru operele „Sfânta mizerie” și „Silja sau O soartă zbuciumată”. Acest scriitor remarcabil a căpătat un renume național și mai mare datorită aparițiilor sale populare la radio și cronicilor sale memorabile de Crăciun. După anii de război, maestrul scriitor a devenit „Taata” cu barbă lungă, bunicul neoficial al țării. Din amintirile despre sărbătorile de Crăciun pe care le-a petrecut în copilărie s-a născut o tradiție foarte apreciată: întreaga națiune se strângea cu religiozitate în jurul aparatelor de radio pentru a asculta istorisirile agreabile de Crăciun ale „bunicului”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,5 milioane de monede

Data emiterii: noiembrie 2013

Malta

Obiectul comemorării: Constituția guvernului autonom din 1921

Descriere: Desenul monedei prezintă o hartă a insulelor malteze și o reprezentare a populației. În partea de jos a desenului apare anul, „2013”. În partea de sus, dispuse în arc de cerc, sunt inscripționate cuvintele „MALTA — Self-government 1921”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2013

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Cea de-a 28-a ediție a Zilei internaționale a tineretului

Descriere: Desenul înfățișează monumentul cel mai cunoscut din Rio de Janeiro, „Hristos din Corcovado”, și câțiva tineri în jurul statuii. În partea de sus, în semicerc, se află inscripția „XXVIII G.M.G. CITTÀ DEL VATICANO RIO 2013’. În partea dreaptă sunt gravate simbolul monetăriei, „R”, și numele artistului, „P DANIELE”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 115 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2013

Grecia

Obiectul comemorării: 100 de ani de la unirea Cretei cu Grecia

Descriere: Partea centrală a monedei redă rebelii cretani ridicând drapelul grecesc, o reprezentare simbolică a luptei duse de Creta pentru a se uni cu Grecia. În partea de sus este înscrisă, în arc de cerc și cu majuscule, denumirea țării emitente, „Republica Elenă”, în limba greacă. În partea de jos, cuvintele: „100 de ani de la unirea Cretei cu Grecia” în limba greacă. În partea dreaptă: „1913-2013” și monograma monetăriei din Grecia. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2013

Grecia

Obiectul comemorării: Cea de-a 2 400-a aniversare a înființării Academiei lui Platon

Descriere: Portretul lui Platon (din profil). În partea stângă: cuvintele „2 400 de ani de la înființarea Academiei lui Platon” și „Republica Elenă”, în greaca veche. În partea dreaptă: „2013” și monograma monetăriei Greciei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2013

San Marino

Obiectul comemorării: Cea de-a 500-a aniversare a morții pictorului italian Pinturicchio

Descriere: În prim-plan se vede fresca „Iisus printre doctori”, în timp ce în partea inferioară apare, în arc de cerc, inscripția „SAN MARINO”; în stânga figurează litera „R”, simbolul monetăriei italiene, iar la baza frescei, numele autorului, „MOMONI”; deasupra frescei se află inscripția „PINTURICCHIO”, înscrisă în arc de cerc, iar dedesubt, anii „1513” și „2013”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 115 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2013

Belgia

Obiectul comemorării: Cea de-a 100-a aniversare a creării Institutului Regal de Meteorologie (Koninklijk Meteorologisch Instituut/Institut Royal Météorologique)

Descriere: Pe aversul monedei este redat, în partea centrală, numărul 100, al cărui prim zero încercuiește abrevierile „KMI” și „IRM”, cel de-al doilea zero reprezentând un soare. În stânga soarelui sunt reprezentate izobare, picături de ploaie și fulgi de zăpadă. Printre razele soarelui este inscripționat, în partea superioară, anul 2013, iar în partea inferioară apare acronimul țării emitente, „BE”. Marca directorului monetăriei și simbolul monetăriei din Bruxelles, reprezentând capul Arhanghelului Mihail cu coif, figurează sub cifra 1 a numărului 100. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 2 milioane de monede

Data emiterii: septembrie 2013

Finlanda

Obiectul comemorării: Cea de-a 150-a aniversare a parlamentului din 1863, anul în care au început să aibă loc sesiuni parlamentare regulate în Finlanda

Descriere: Pe moneda comemorativă de 2 EUR sunt gravate anul 1863 și un lăstar care crește din interiorul său, simbolizând începutul democrației și dezvoltarea Finlandei. În partea de jos, în semicerc, sunt inscripționate denumirea țării emitente, „SUOMI FINLAND”, cele două cuvinte fiind separate de simbolul monetăriei, și anul „2013”. Dieta din 1863 marchează începutul perioadei iluminismului. În Finlanda, anul 1863 a reprezentat debutul unei democrații autentice, al transparenței presei și al dreptului de utilizare a limbii finlandeze. Odată cu demararea întrunirilor regulate ale Dietei, posibilitățile finlandezilor de a influența mersul lucrurilor în propria lor țară au cunoscut o îmbunătățire fără precedent. Anul respectiv a marcat începutul unei perioade de iluminism pentru democrația finlandeză. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: septembrie 2013

Luxemburg

Obiectul comemorării: Imnul național al Marelui Ducat al Luxemburgului

Descriere: În partea interioară dreaptă, moneda înfățișează efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri privind spre stânga, iar în partea interioară stângă apar notele muzicale și textul imnului național. Textul „Ons Heemecht” apare în partea de sus a cercului interior al monedei, în timp ce denumirea țării emitente, „LËTZEBUERG”, și anul emiterii, „2013”, flancat de simbolul monetăriei și de inițialele directorului monetăriei, apar în partea de jos a acestuia. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,4 milioane de monede

Data emiterii: septembrie 2013

Slovacia

Obiectul comemorării: Cea de-a 1 150-a aniversare a misiunii fraților Chiril-Constantin și Metodiu în Moravia Mare

Descriere: Partea centrală a monedei îi ilustrează pe cei doi frați din Salonic, Chiril-Constantin și Metodiu, de o parte și de cealaltă a crucii duble simbolice, poziționată pe trei coline. În plus, crucea este ținută ca un sceptru episcopal, reunind astfel simbolurile statalității și ale creștinismului și subliniind semnificația misiunii fraților, care a contribuit la asigurarea suveranității depline și a legitimității Moraviei Mari – primul stat slav din Europa Centrală. Chiril-Constantin este ilustrat ținând în mână o carte care reprezintă educația și credința; Metodiu este prezentat cu o biserică, simbol al credinței și al instituției creștine. De-a lungul marginii inferioare a părții centrale a monedei apar, între puncte de demarcație, denumirea țării emitente, „SLOVENSKO”, și anii „863” și „2013”. De-a lungul marginii superioare sunt înscrise numele „KONŠTANTÍN” și „METOD”. În partea stângă a efigiilor celor doi frați sunt redate stilizat literele „mh” (inițialele graficianului, Miroslav Hric), iar în partea dreaptă este gravat simbolul monetăriei Kremnica (format din literele „MK” între două ștanțe). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: iulie 2013

Monaco

Obiectul comemorării: 20 de ani de la aderarea la ONU

Descriere: Moneda prezintă un porumbel cu o ramură de măslin, iar în mijlocul arcului sunt ilustrate, în partea stângă, cornul abundenței și, în partea dreaptă, poansonul, simbol al monetăriei din Paris. În partea de sus, dispusă în arc de cerc, indicația țării emitente, „MONACO”, iar în partea de jos, în semicerc, inscripția „1993 ADMISSION À L'ONU 2013”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,2 milioane de monede

Data emiterii: iulie 2013

Italia

Obiectul comemorării: Cea de-a 700-a aniversare a nașterii lui Giovanni BOCCACCIO

Descriere: Desenul înfățișează efigia lui Giovanni BOCCACCIO din semiprofil, privind spre dreapta, inspirată de fresca lui Andrea del Castagno, cca. 1450 (Florența, Galleria degli Uffizi), înconjurată, în partea de jos, de inscripția „BOCCACCIO 1313 2013”; în partea dreaptă, literele suprapuse „R” (monograma monetăriei din Roma)/„RI” (monograma Republicii Italiene)/„m” (monograma autorului Roberto Mauri). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 milioane de monede

Data emiterii: iulie 2013

Portugalia

Obiectul comemorării: Cea de-a 250-a aniversare a construirii „Torre dos Clérigos”

Descriere: Turnul este redat așa cum poate fi observat de persoanele aflate pe stradă în apropierea acestuia, alături de o vedere tipică a orașului Porto, privit de pe malul de sud al râului Douro. În partea de sus este dispusă în arc de cerc inscripția „250 ANOS TORRE DOS CLÉRIGOS — 2013”. În partea inferioară dreaptă apare stema Portugaliei, iar dedesubt, indicația privind țara emitentă, „PORTUGAL”. La stânga sunt inscripționate simbolul monetăriei și numele artistului, „INCM — HUGO MACIEL”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 525 000 de monede

Data emiterii: iunie 2013

Franţa

Obiectul comemorării: Aniversarea a 150 de ani de la nașterea lui Pierre de Coubertin, inițiatorul relansării Jocurilor Olimpice și primul președinte al Comitetului Olimpic Internațional

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă portretul lui Pierre de Coubertin în tinerețe, poziționat ușor descentrat spre dreapta; pe fundal apar cercuri olimpice stilizate care încadrează siluete ce simbolizează sporturile olimpice. La stânga portretului, literele „RF”, ce indică țara emitentă, sunt înscrise deasupra anului emiterii, „2013”. Numele „PIERRE DE COUBERTIN” este redat de-a lungul marginii superioare a părții centrale a monedei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: iunie 2013

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Sede Vacante 2013

Descriere: Desenul reprezintă stema cardinalului camerleng și, deasupra ei, simbolul Camerei Apostolice, două cruci mici, cuvintele „CITTÀ DEL VATICANO” la stânga și „SEDE VACANTE MMXIII” la dreapta. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 125 000 de monede

Data emiterii: mai 2013

Italia

Obiectul comemorării: A 200-a aniversare a nașterii lui Giuseppe VERDI

Descriere: Desenul înfățișează bustul lui Giuseppe VERDI din semiprofil, întors spre stânga; în partea stângă, literele suprapuse ale monogramei Republicii Italiene, „RI”, și anul 1813; în partea dreaptă, litera „R” (monograma monetăriei din Roma) și anul 2013; în exergă, inscripțiile „MCC” (monograma autorului Maria Carmela COLANERI)/G. VERDI. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 milioane de monede

Data emiterii: martie 2013

Țările de Jos

Obiectul comemorării: Anunțarea abdicării Maiestății Sale Regina Beatrix

Descriere: Moneda prezintă în prim-plan efigia Reginei Beatrix, iar pe fundal, parțial acoperită de efigia reginei, efigia Prințului de Orania. De jur-împrejurul celor două efigii se poate citi următoarea inscripție: WILLEM- ALEXANDER PRINS VAN ORANJE (simbolul coroanei) BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN (simbolul monetăriei) 28 januari 2013 (marca directorului monetăriei). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 20 de milioane de monede

Data emiterii: februarie 2013

Germania

Obiectul comemorării: Baden-Württemberg din seria „Länder”

Descriere: Partea centrală a monedei înfățișează Mănăstirea Maulbronn, care adăpostește cel mai bine conservat complex medieval de mănăstiri la nord de Alpi. Fondat în anul 1147, acest complex face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1993. În partea de sus este gravat anul emiterii, „2013”. În partea de jos sunt redate inscripția BADEN-WÜRTTEMBERG și, dedesubt, indicația privind țara emitentă, „D”. Simbolul monetăriei, reprezentat de litera A, D, F, G sau J, este înscris în partea dreaptă. În partea din stânga jos sunt inscripționate inițialele artistului. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: februarie 2013

Slovenia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 800 de ani de la prima vizitare a peșterii Postojna

Descriere: Motivul central al monedei ia forma unei spirale stilizate care începe, în partea stângă a imaginii centrale, cu inscripția „POSTOJNSKA JAMA • 1213 - 2013 • SLOVENIJA” și se încheie cu două speleoteme stilizate. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: februarie 2013

Spania

Obiectul comemorării: Mănăstirea San Lorenzo de El Escorial – seria „Patrimoniul mondial UNESCO”

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă o imagine a Mănăstirii San Lorenzo de El Escorial. De-a lungul marginii superioare este înscrisă, cu litere majuscule, denumirea țării emitente, „ESPAÑA”, anul emiterii („2013”) fiind poziționat în partea dreaptă, deasupra simbolului monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 8 milioane de monede

Data emiterii: februarie 2013

Franţa

Obiectul comemorării: Cea de-a 50-a aniversare a semnării Tratatului de la Élysée

Descriere: Concepută de Yves Sampo (Monetăria din Paris), Stefanie Lindner (Monetăria Statului din Berlin), Alina Hoyer (Berlin) și Sneschana Russewa-Hoyer (Berlin), moneda prezintă efigiile stilizate ale semnatarilor Tratatului de la Élysée (Konrad Adenauer, cancelarul de la acea vreme al Republicii Federale Germania, și Charles de Gaulle, fost președinte al Republicii Franceze), poziționate deasupra semnăturilor acestora, de o parte și de alta a textului „50 ANS JAHRE” și a anului „2013”, care figurează în centru. Inscripțiile „TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE” și „ÉLYSÉE-VERTRAG” se regăsesc în centrul marginii superioare, respectiv al marginii inferioare a părții centrale a monedei. Pe marginea interioară, în dreapta, la baza efigiei lui Konrad Adenauer, figurează, de asemenea, marca atelierului de gravură (fleurette), precum și literele „RF” indicând țara emitentă, în timp ce simbolul monetăriei este redat pe marginea interioară, în stânga, la baza efigiei care îl reprezintă pe Charles de Gaulle. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2013

Germania

Obiectul comemorării: Cea de-a 50-a aniversare a semnării Tratatului de la Élysée

Descriere: Concepută de Yves Sampo (Monetăria din Paris), Stefanie Lindner (Monetăria Statului din Berlin), Alina Hoyer (Berlin) și Sneschana Russewa-Hoyer (Berlin), moneda prezintă efigiile stilizate ale semnatarilor Tratatului de la Élysée (Konrad Adenauer, cancelarul de la acea vreme al Republicii Federale Germania, și Charles de Gaulle, fost președinte al Republicii Franceze), poziționate deasupra semnăturilor acestora, de o parte și de alta a textului „50 ANS JAHRE” și a anului „2013”, care figurează în centru. Inscripțiile „TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE” și „ÉLYSÉE-VERTRAG” se regăsesc în centrul marginii superioare, respectiv al marginii inferioare a părții centrale a monedei. Pe marginea interioară a părții centrale, în dreapta, la baza efigiei lui Konrad Adenauer, se află, de asemenea, simbolul monetăriei („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”, în funcție de monetărie), precum și litera „D” indicând țara emitentă. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 11 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2013