Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce reprezintă semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare?

15 decembrie 2017 (ultima actualizare: 28 iulie 2022)

Atunci când oferă semnale privind orientarea viitoare a politicii monetare (forward guidance), o bancă centrală furnizează informații referitoare la intențiile sale cu privire la politica monetară viitoare, bazate pe evaluarea perspectivelor stabilității prețurilor.

BCE a început să utilizeze semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare în luna iulie 2013, când Consiliul guvernatorilor BCE a declarat că anticipa menținerea ratelor dobânzilor la niveluri scăzute pe o perioadă extinsă. De atunci, formularea semnalelor privind orientarea viitoare a politicii monetare a BCE a fost adaptată în mai multe rânduri.

Pentru a rămâne credibil, conținutul semnalelor privind orientarea viitoare a politicii monetare a BCE trebuie să fie întotdeauna consecvent cu evaluarea Consiliului guvernatorilor referitoare la situația economică actuală și perspectivele privind evoluția viitoare, în special a inflației.

Cum funcționează în practică?

Iată un exemplu referitor la modul în care pot funcționa semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare:

Semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare (<i>forward guidance</i>)

Când sunt necesare semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare?

Instrumentele convenționale de politică monetară ale BCE (ratele dobânzilor reprezentative) sunt utilizate pentru a menține inflația în zona euro la niveluri compatibile cu obiectivul BCE. De exemplu, într-o perioadă în care inflația este excesiv de scăzută, BCE poate reduce ratele dobânzilor pentru a determina revenirea acesteia la niveluri superioare. Dacă ratele dobânzilor se situează însă deja la niveluri foarte scăzute, este dificil ca banca centrală să le reducă în continuare și să le mențină totodată eficacitatea, fiind astfel necesare alte instrumente de politică monetară. Semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare reprezintă unul dintre aceste instrumente.

În astfel de circumstanțe, comunicarea clară a intențiilor privind politica monetară viitoare ajută băncile, participanții pe piețele financiare, firmele și consumatorii să înțeleagă mai bine modul în care costurile de creditare ar putea evolua în viitor și contribuie la impulsionarea necesară a economiei.

Prin urmare, semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare sporesc eficacitatea politicii monetare a BCE și ne ajută să ne atingem obiectivul principal de a servi interesele cetățenilor europeni prin menținerea stabilității prețurilor în zona euro.