Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce sunt operațiunile țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL)?

30 martie 2021

Operațiunile țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL) dețin un rol esențial în materializarea politicii noastre monetare la nivelul populației. Prin intermediul OTRTL, BCE oferă băncilor credite pe termen mai lung la costuri favorabile și le încurajează să acorde împrumuturi firmelor și consumatorilor din zona euro. Aceasta menține costurile împrumuturilor la un nivel scăzut și sprijină cheltuielile și investițiile.

Cum funcționează? OTRTL sunt diferite de operațiunile noastre principale de refinanțare din trei puncte de vedere:

  1. OTRTL sunt operațiuni „țintite”, după cum sugerează și denumirea lor, vizând menținerea sau sporirea creditării de către bănci a firmelor și a consumatorilor;
  2. OTRTL sunt condiționate. Băncile obțin credite ieftine de la BCE numai dacă transferă efectiv, sub formă de împrumuturi, fondurile către populație și firme. Suma maximă oferită este limitată la ponderea împrumuturilor acordate de bănci companiilor și populației (cu excepția împrumuturilor pentru achizițiile de locuințe). Cu cât o bancă a acordat mai multe împrumuturi companiilor și populației înainte de începerea operațiunilor, cu atât mai mare poate fi suma împrumutată în cadrul OTRTL;
  3. OTRTL oferă împrumuturi pe termen mai lung. Acestea trebuie rambursate abia după patru ani, o perioadă mult mai îndelungată decât cea aplicabilă instrumentelor standard de furnizare de lichiditate ale BCE. Aceasta le oferă băncilor o finanțare stabilă și fiabilă.

De ce oferim OTRTL?

OTRTL contribuie la menținerea funcționării economiei și asigură că firmele și populația obțin în continuare fondurile de care au nevoie pentru a depăși dificultățile și pentru a investi. OTRTL reprezintă unul dintre principalele instrumente care permit BCE să mențină condiții favorabile de finanțare. Ele oferă băncilor certitudinea finanțării la un cost favorabil, în măsura în care sprijină creditarea firmelor și a populației. OTRTL încurajează acordarea de împrumuturi în situații în care băncile ar manifesta altfel reticență cu privire la creditare.

Prin încurajarea creditării bancare, OTRTL asigură că economia beneficiază de politica noastră monetară. Împrumuturile acordate firmelor și populației finanțează investițiile și sprijină cheltuielile pentru bunuri și servicii, îndeosebi în situațiile în care economia se confruntă cu influențe nefavorabile majore. La rândul său, aceasta contribuie la readucerea inflației către obiectivul nostru privind această variabilă, respectiv către niveluri inferioare, dar apropiate de 2%.

BCE a lansat trei serii de OTRTL: OTRTL I în 2014, OTRTL II în 2016 și OTRTL III în 2019.

OTRTL III dețin un rol important în combaterea crizei cauzate de coronavirus

OTRTL III reprezintă una dintre măsurile noastre principale de contracarare a impactului crizei generate de coronavirus asupra economiei. Băncile pot împrumuta fonduri de la BCE la o rată favorabilă a dobânzii, care poate coborî până la -1%, nivel cu 0,5 puncte procentuale inferior ratei dobânzii la facilitatea de depozit a BCE. Băncile sunt recompensate cu această rată mai scăzută a dobânzii dacă mențin creditarea firmelor și a populației. Oferim băncilor aceste condiții mai atractive în perioada 24 iunie 2020-23 iunie 2022.

Aceasta încurajează băncile să acorde mai multe împrumuturi și să transmită aceste condiții atractive la nivelul firmelor și al gospodăriilor populației, pentru a le ajuta să facă față mai bine crizei cauzate de coronavirus. Cel de-al treilea program OTRTL constă în zece operațiuni, fiecare dintre ele având scadența la trei ani (OTRTL anterioare aveau o scadență de până la patru ani). Aceasta înseamnă că băncile au la dispoziție trei ani pentru a rambursa sumele împrumutate. Operațiunile OTRTL III au început în septembrie 2019, înainte de manifestarea consecințelor nefavorabile ale crizei cauzate de coronavirus asupra economiei. Ulterior, în lunile martie, aprilie și, din nou, în decembrie 2020, programul a fost adaptat pentru a răspunde la impactul crizei. Ultima operațiune se va desfășura în decembrie 2021.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă