Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
Christine Lagarde
The President of the European Central Bank
Luis de Guindos
Vice-President of the European Central Bank
  • DECLARAȚIE DE POLITICĂ MONETARĂ

CONFERINȚĂ DE PRESĂ

Christine Lagarde, președinta BCE,
Luis de Guindos, vicepreședintele BCE

Frankfurt pe Main, 7 martie 2024

Bună ziua, împreună cu domnul vicepreședinte, vă urez bun venit la conferința noastră de presă!

Consiliul guvernatorilor a decis astăzi ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate. Ulterior ultimei noastre ședințe din luna ianuarie, inflația a continuat să se reducă. În cele mai recente proiecții ale experților BCE, inflația a fost revizuită în sens descendent, mai ales pentru anul 2024, reflectând cu precădere o contribuție mai scăzută din partea prețurilor produselor energetice. Experții estimează, în prezent, o inflație medie de 2,3% în 2024, de 2,0% în 2025 și de 1,9% în 2026. Proiecțiile privind inflația exclusiv produse energetice și alimente au fost, de asemenea, revizuite în sens descendent și se situează, în medie, la 2,6% pentru 2024, la 2,1% pentru 2025 și la 2,0% pentru 2026. Deși majoritatea măsurilor inflației de bază au continuat să se diminueze, presiunile inflaționiste interne se mențin ridicate, parțial ca urmare a dinamicii salariale robuste. Condițiile de finanțare sunt restrictive, iar majorările noastre anterioare ale ratelor dobânzilor continuă să frâneze cererea, ceea ce contribuie la reducerea inflației. Experții și-au revizuit în sens descendent, la 0,6%, proiecția privind creșterea economică pentru anul 2024, estimându-se că activitatea economică se va menține scăzută pe termen scurt. Ulterior, experții anticipează că economia va consemna un reviriment, ajungând la 1,5% în 2025 și la 1,6% în 2026, sprijinită inițial de consum, iar apoi și de investiții.

Suntem hotărâți să asigurăm revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei noastre de 2% pe termen mediu. Pe baza evaluării noastre actuale, considerăm că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE se situează la niveluri care, menținute pe o durată suficient de îndelungată, vor contribui substanțial la acest obiectiv. Deciziile noastre viitoare vor asigura că ratele noastre de politică monetară vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar.

Vom continua să urmăm o abordare bazată pe date pentru a determina nivelul de restrictivitate și durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Mai exact, deciziile noastre privind ratele dobânzilor se vor baza pe evaluarea noastră privind perspectivele inflației în funcție de noile date economice și financiare, de dinamica inflației de bază și de robustețea transmisiei politicii monetare.

Deciziile adoptate astăzi sunt prezentate într-un comunicat de presă disponibil pe website-ul nostru.

Voi aborda acum mai detaliat modul în care anticipăm evoluția economiei și a inflației, iar ulterior voi explica evaluarea noastră în ceea ce privește condițiile financiare și monetare.

Activitatea economică

Evoluția economiei rămâne modestă. Consumatorii au continuat să își limiteze cheltuielile, investițiile s-au moderat și exporturile companiilor s-au redus, reflectând încetinirea cererii externe și unele pierderi de competitivitate. Cu toate acestea, sondajele indică o redresare graduală pe parcursul acestui an. În condițiile în care inflația scade, iar câștigurile salariale continuă să se majoreze, veniturile reale se vor revigora, susținând creșterea economică. În plus, efectul inhibitor al majorărilor anterioare ale ratelor dobânzilor se va disipa progresiv, iar cererea de export a zonei euro ar trebui să cunoască o intensificare.

Rata șomajului se situează la cel mai scăzut nivel înregistrat de la introducerea euro. Ocuparea forței de muncă a crescut cu 0,3% în trimestrul IV 2023, depășind din nou ritmul activității economice. Prin urmare, producția pe persoană s-a redus în continuare. Între timp, angajatorii anunță mai puține oferte de locuri de muncă, un număr mai mic de firme raportând o limitare a producției lor ca urmare a deficitelor de lucrători calificați.

Autoritățile guvernamentale ar trebui să continue retragerea măsurilor de sprijin asociate scumpirii produselor energetice pentru a permite procesului dezinflaționist să continue într-un ritm susținut. Politicile fiscale și structurale ar trebui consolidate pentru a spori productivitatea și competitivitatea economiei noastre, pentru a extinde capacitatea de producție și pentru a reduce treptat ponderile ridicate ale datoriei publice. O implementare mai rapidă a programului „Next Generation EU” și eforturi mai susținute în direcția eliminării obstacolelor la nivel național din calea adâncirii și integrării sporite a piețelor bancare și de capital pot contribui la creșterea investițiilor în tranziția ecologică și cea digitală și pot reduce presiunile inflaționiste pe termen mediu. Cadrul revizuit de guvernanță economică al UE ar trebui pus în aplicare fără întârziere.

Inflația

Inflația a scăzut ușor la 2,8% în luna ianuarie și, potrivit estimării preliminare a Eurostat, s-a redus în continuare la 2,6% în februarie. Dinamica prețurilor alimentelor s-a temperat din nou, la 5,6% în ianuarie și la 4,0% în februarie, în timp ce prețurile produselor energetice au continuat să se diminueze în ambele luni comparativ cu un an înainte, dar într-un ritm mai lent decât în decembrie. Și dinamica prețurilor bunurilor s-a decelerat în continuare la 2,0% în ianuarie și 1,6% în februarie. După ce s-a menținut la nivelul de 4,0% timp de trei luni consecutiv, inflația măsurată prin prețurile serviciilor s-a redus marginal la 3,9% în luna februarie.

Majoritatea măsurilor inflației de bază s-au diminuat în continuare în ianuarie, în condițiile în care impactul șocurilor anterioare la nivelul ofertei a continuat să se estompeze, iar politica monetară restrictivă a frânat cererea. Cu toate acestea, presiunile inflaționiste interne sunt încă ridicate, parțial ca urmare a dinamicii salariale robuste și a scăderii productivității muncii. În același timp, există indicii potrivit cărora dinamica salarială începe să se modereze. De asemenea, profiturile absorb o parte din creșterea costurilor cu forța de muncă, ceea ce reduce efectele inflaționiste.

Se anticipează că inflația se va menține pe acest trend descendent în lunile următoare. Într-o perspectivă mai îndelungată, se estimează că aceasta se va reduce la nivelul țintei noastre pe fondul moderării costurilor cu forța de muncă și al disipării efectelor asociate șocurilor energetice anterioare, blocajelor la nivelul ofertei și redeschiderii postpandemice a economiei. Măsurile anticipațiilor privind inflația pe termen mai lung rămân, în linii mari, stabile, situându-se, în cea mai mare parte, la aproximativ 2%.

Evaluarea riscurilor

Balanța riscurilor la adresa creșterii economice rămâne înclinată în sensul scăderii. Creșterea economică ar putea fi mai redusă, dacă efectele politicii monetare se dovedesc a fi mai puternice decât s-a anticipat. O evoluție mai modestă a economiei mondiale sau încetinirea în continuare a schimburilor comerciale internaționale ar afecta, de asemenea, avansul economic în zona euro. Războiul nejustificat dus de Rusia în Ucraina și conflictul tragic din Orientul Mijlociu reprezintă surse majore de risc geopolitic. Drept consecință, firmele și populația pot deveni mai puțin încrezătoare în privința evoluțiilor viitoare, iar schimburile comerciale internaționale pot fi perturbate. Expansiunea economică ar putea fi mai ridicată în cazul în care inflația se reduce mai rapid decât s-a estimat, iar majorarea veniturilor reale antrenează cheltuieli mai mari decât cele anticipate, sau dacă economia mondială înregistrează un avans peste așteptări.

Riscurile în sensul creșterii la adresa inflației includ intensificarea tensiunilor geopolitice, îndeosebi în Orientul Mijlociu, care ar putea determina o majorare a prețurilor produselor energetice și a costurilor aferente transportului de mărfuri pe termen scurt și ar perturba schimburile comerciale internaționale. De asemenea, inflația ar putea depăși valorile estimate, dacă majorările salariale întrec așteptările sau marjele de profit se dovedesc a fi mai reziliente. În schimb, inflația poate consemna evoluții neprevăzute în sensul scăderii în eventualitatea în care politica monetară frânează cererea mai mult decât s-a estimat sau în cazul unei deteriorări neanticipate a mediului economic în restul lumii.

Condițiile financiare și monetare

Ratele dobânzilor pe piață s-au majorat de la ultima noastră ședință din luna ianuarie, iar politica noastră monetară a menținut restrictivitatea condițiilor de finanțare generale. Ratele dobânzilor la creditele acordate firmelor s-au stabilizat, în linii mari, în timp ce ratele creditelor ipotecare s-au redus în decembrie și ianuarie. Cu toate acestea, ratele dobânzilor active s-au menținut ridicate, la 5,2% în cazul împrumuturilor acordate firmelor și la 3,9% în cazul creditelor ipotecare.

Creditarea bancară a firmelor a devenit pozitivă în luna decembrie, înregistrând un ritm anual de creștere de 0,5%. În ianuarie însă, aceasta s-a redus marginal la 0,2%, ca urmare a consemnării unui flux lunar negativ. Dinamica împrumuturilor acordate populației a continuat să se modereze, coborând, în ianuarie, la 0,3% în termeni anuali. Ritmul de creștere a masei monetare în sens larg, măsurată pe baza agregatului M3, a fost unul modest, de 0,1%.

Concluzie

Consiliul guvernatorilor a decis astăzi ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate. Suntem hotărâți să asigurăm revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei noastre de 2% pe termen mediu. Pe baza evaluării noastre actuale, considerăm că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE se situează la niveluri care, menținute pe o durată suficient de îndelungată, vor contribui substanțial la acest obiectiv. Deciziile noastre viitoare vor asigura că ratele noastre de politică monetară vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar. Vom continua să urmăm o abordare bazată pe date pentru a determina nivelul de restrictivitate și durata corespunzătoare de aplicare a acesteia.

În orice caz, suntem pregătiți să ne ajustăm toate instrumentele în limitele mandatului nostru pentru a asigura revenirea inflației la nivelul țintei noastre pe termen mediu și pentru a menține funcționarea fără sincope a transmisiei politicii monetare.

Vă stăm acum la dispoziție pentru întrebări.

Pentru formularea exactă convenită în cadrul Consiliului guvernatorilor, a se vedea versiunea în limba engleză.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media