Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Persoanele cu deficiențe de vedere

„O concepție grafică destinată nevăzătorilor și persoanelor cu vedere parțială răspunde necesităților oricărui cetățean.”

Incluziunea a fost principiul care a stat la baza cooperării noastre strânse cu Uniunea Europeană a Nevăzătorilor (European Blind Union – EBU) încă din etapa de concepere a euro în anii '90. Elaborăm bancnote și monede euro astfel încât nevăzătorii și persoanele cu vedere parțială să le poată utiliza cu încredere. 

BCE consultă EBU periodic și a procedat astfel și în perioada elaborării celei de-a doua serii de bancnote euro, seria „Europa”. 

Numerarul deține un rol important în ceea ce privește libertatea cetățenilor de a-și alege modalitatea de plată și este esențial pentru incluziunea financiară a tuturor categoriilor societății. Dorim să ne asigurăm că nevăzătorii și persoanele cu vedere parțială vor continua să utilizeze bancnotele euro cu încredere.

Elementele de accesibilitate de pe bancnotele euro

Am lansat cea de-a doua serie de bancnote, seria „Europa”, între 2013 și 2019. Bancnotele utilizează aceleași elemente grafice precum cele din prima serie, dar sunt dotate cu elemente de accesibilitate optimizate și culori mai vii, care facilitează, de asemenea, diferențierea acestora.

Prin urmare, care sunt elementele de accesibilitate prezente pe bancnotele euro din cea de-a doua serie?

Dimensiuni diferite

Cu cât valoarea nominală a unei bancnote este mai mare, cu atât dimensiunea acesteia crește. Bancnotele de 50 EUR, 100 EUR și 200 EUR au aceeași înălțime, lungimea bancnotei crescând odată cu valoarea acesteia.

Toate cele șase cupiuri ale bancnotelor euro sunt prezentate pe verticală, una lângă cealaltă. Bancnotele sunt aranjate în ordinea crescătoare a dimensiunii și a cupiurii, de la cea mai mică [5 EUR] la cea mai mare [200 EUR].

Culori mai vii 

Toate cupiurile prezintă acum culori mai intense și mai contrastante. Bancnota de 5 EUR este gri, cea de 10 EUR este roșie, cea de 20 EUR este albastră, cea de 50 EUR este portocalie, cea de 100 EUR este verde, cea de 200 EUR este galben-maronie, iar cea de 500 EUR este violetă. Deși bancnota de 500 EUR nu mai este emisă, bancnotele de 500 EUR din prima serie rămân mijloace legale de plată și se află încă în circulație.

Cifre de mari dimensiuni

Numerele de mari dimensiuni care indică valoarea nominală a unei bancnote sunt separate de alte elemente grafice. Aceasta sporește contrastul, facilitând recunoașterea valorii nominale a bancnotei, precum și diferențierea tuturor celor șase cupiuri.

Imprimare în relief

Numerele de mari dimensiuni care indică valoarea nominală sunt imprimate în relief. Acest element ușurează identificarea valorii nominale a bancnotei de către nevăzători și persoanele cu vedere parțială.

Detaliu al unei bancnote de 20 EUR, care evidențiază elementele grafice în relief ale acesteia: numărul care indică valoarea nominală, desenul principal, care prezintă diferite stiluri arhitecturale, și caracteristicile tactile.

Linii imprimate în relief

Pe aversul tuturor bancnotelor euro există o serie de linii imprimate în relief de-a lungul marginii drepte și al celei stângi. Cupiurile se disting prin numărul de întreruperi între șirurile de linii imprimate în relief, după cum se poate observa în imaginile de mai jos. Cupiurile care prezintă tipare similare pot fi diferențiate prin dimensiunea lor. 

5 EUR și 50 EUR

Liniile sunt imprimate în relief de-a lungul marginii drepte și al celei stângi fără întreruperi.

10 EUR și 100 EUR

Liniile sunt imprimate în relief de-a lungul marginii drepte și al celei stângi cu o singură întrerupere.

20 EUR și 200 EUR

Liniile sunt imprimate în relief de-a lungul marginii drepte și al celei stângi cu două întreruperi.

Cât de eficace sunt elementele noastre de accesibilitate?

Vrei să afli mai multe despre cum funcționează acestea în practică? Urmărește videoclipul de mai jos, în care o membră a comunității nevăzătorilor explică cum recunoaște bancnotele euro.

Accesează transcrierea videoclipului.

Monede

Caracteristici principale:

  • dimensiuni, forme, culori și muchii diferite;
  • greutate diferită: cu cât valoarea este mai mare, cu atât moneda este mai grea (cu excepția monedei de 50 de cenți, care este mai grea decât cea de 1 EUR);
  • valori nominale clar marcate pe fețele comune ale monedelor.  

Muchii diferite

2 EUR

Monedele au litere gravate pe muchia fin zimțată.

1 EUR

Monedele au grupe de zimți fini, alternate cu trei porțiuni netede.

50 de cenți și 10 cenți

Monedele au crestături mai adânci de-a lungul întregii muchii.

20 de cenți

Monedele au o muchie netedă, cu șapte crestături de jur împrejur.

5 cenți și 1 cent

Monedele au o muchie netedă.

2 cenți

Monedele au o muchie netedă, cu o canelură de jur împrejur.

Dacă ai întrebări referitoare la monedele euro, contactează Comisia Europeană.

Toate paginile din această secțiune