Consiliul general
Consiliul general este format din președintele și vicepreședintele BCE și guvernatorii băncilor centrale naționale (BCN) din statele membre ale UE.
Cu alte cuvinte, Consiliul general include reprezentanți ai tuturor țărilor din zona euro și ai tuturor țărilor din afara zonei euro din UE.
Ceilalți membri ai Comitetului executiv al BCE, precum și președintele Consiliului UE și un membru al Comisiei Europene pot participa la ședințele Consiliului general, dar nu au drept de vot.
Responsabilități
Consiliul general poate fi considerat un organ de tranziție. Acesta îndeplinește atribuțiile preluate de la Institutul Monetar European, care îi revin BCE în cea de-a treia etapă a Uniunii Economice și Monetare, având în vedere faptul că nu toate statele membre ale UE au adoptat încă euro.
De asemenea, Consiliul general contribuie la:
- exercitarea funcțiilor consultative ale BCE;
- colectarea datelor statistice;
- întocmirea raportului anual al BCE;
- stabilirea normelor necesare pentru standardizarea procedurilor contabile și raportarea operațiunilor efectuate de BCN;
- luarea de măsuri privind stabilirea grilei de repartiție pentru subscrierea capitalului BCE, altele decât cele prevăzute în Tratat;
- stabilirea condițiilor de angajare a personalului BCE și
- pregătirile necesare pentru fixarea irevocabilă față de euro a cursurilor de schimb ale monedelor „statelor membre care fac obiectul unei derogări”.
Conform dispozițiilor Statutului Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, Consiliul general va fi dizolvat după ce toate statele membre ale UE vor fi adoptat moneda unică.