Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE:

Eurosta ainoa laillinen maksuväline kaikissa euroalueen maissa

28.2.2002

Eurosetelit ja -kolikot laskettiin liikkeeseen 1.1.2002, ja kaksi kuukautta myöhemmin eli tänään keskiyöllä Keski-Euroopan aikaa eurosta tulee kaikkien euroalueen maiden ainoa laillinen maksuväline. Euroopan keskuspankin pääjohtajan Willem F. Duisenbergin sanoin: "Tänään keskiyöllä euroalueen kaksitoista kansallista valuuttaa lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä. Euroalueen kansalaiset ovat kuitenkin jo ehtineet ottaa euron lämpimästi vastaan. Heillä on ollut tärkeä rooli tässä historiallisessa rahauudistuksessa, joka on ollut merkittävä askel Euroopan yhdentymisessä. Euroalueen talouskehitys tulee varmasti hyötymään onnistuneesta rahauudistuksesta tulevina kuukausina ja vuosina."

Luottolaitokset vaihtavat kansallisia seteleitä ja -kolikoita euroiksi vielä jonkin aikaa, mutta eivät aina kuluitta. Kansalliset keskuspankit vaihtavat maidensa kansallisia seteleitä ja kolikoita niiden nimellisarvosta ja kuluitta vielä pitkään (ks. jäljempänä oleva taulukko). Lisäksi euroalueen maissa vaihdetaan alueen muiden maiden kansallisia seteleitä maksutta maaliskuun 2002 loppuun asti. Vaihtopaikkoja voi tiedustella eurojärjestelmän kansallisista keskuspankeista.

Kansalliset setelit poistuvat käytöstä odotetulla tavalla, ja liikkeessä olevien kansallisten setelien yhteenlaskettu arvo laski 42 miljardiin euroon 26.2.2002, kun se 1.1.2002 oli ollut 270 miljardia euroa.

Liikkeessä olevien eurosetelien yhteenlaskettu arvo on nyt noin 242 miljardia euroa, kun se 1.1.2002 oli ollut 133 miljardia euroa. Euron käyttöönottoaste (EPR), joka kertoo, miten suuri osa kansallisista seteleistä on korvattu euroseteleillä, nousi 85,2 prosenttiin 26.2.2002, kun se 1.1.2002 oli ollut 33 %. Euron käyttöönottoaste ei tästä enää juurikaan nouse, koska osa kansallisista seteleistä on todennäköisesti kadonnut tai tuhoutunut ja osa halutaan säilyttää muistoesineinä tai keräilykappaleina.

Tähän mennessä on paljastunut vain verrattain pieni määrä euroseteliväärennöksiä, ja nekin ovat olleet niin kömpelöitä, että ne on nopeasti tunnistettu vääriksi. Kuluttajien ja rahaa ammatissaan käsittelevien tulisi kuitenkin edelleen tarkistaa eurosetelien aitous yksinkertaisten testien avulla eli TUNNUSTELEMALLA painatusta, KATSOMALLA seteliä valoa vasten ja KALLISTELEMALLA sitä. (Linkki Euro 2002 -tiedotuskampanjan www-sivuille.)

Kansallisten setelien ja kolikoiden vaihtoaika euroalueen kansallisissa keskuspankeissa:

Alankomaat: Seteleillä 1.1.2032 saakka, kolikoilla 1.1.2007 saakka
Belgia: Seteleillä määräämätön, kolikoilla 31.12.2004 saakka
Espanja: Seteleillä ja kolikoilla määräämätön
Irlanti: Seteleillä ja kolikoilla määräämätön
Italia: Seteleillä ja kolikoilla kymmenen vuotta
Itävalta: Seteleillä ja kolikoilla määräämätön
Kreikka: Seteleillä kymmenen vuotta, kolikoilla kaksi vuotta
Luxemburg: Seteleillä määräämätön, kolikoilla 31.12.2004 saakka
Portugali: Seteleillä 20 vuotta, kolikoilla 31.12.2002 saakka
Ranska: Seteleillä kymmenen vuotta, kolikoilla kolme vuotta
Saksa: Seteleillä ja kolikoilla määräämätön
Suomi: Seteleillä ja kolikoilla kymmenen vuotta
YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle