content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Menu

Digitalni euro

Digitalizacija je sveprisutna u našim životima i promijenila je naša plaćanja.

U ovom bi novom dobu digitalni euro građanima europodručja omogućio da zadrže besplatan pristup jednostavnom, općeprihvaćenom, sigurnom i pouzdanom sredstvu plaćanja.

Digitalni euro bio bi euro, jednako kao novčanice, jedino što bi bio digitalan. Bio bi elektronički novac koji bi izdavao Eurosustav, odnosno ESB i nacionalne središnje banke, i koji bi bio dostupan svim građanima i poduzećima.

Digitalni euro bio bi dopuna gotovini, a ne njezina zamjena. Eurosustav će i dalje svima omogućivati pristup euronovčanicama i eurokovanicama u cijelom europodručju.

Plaćanje digitalnim eurom bilo bi još jedan, jednostavan način plaćanja, koji bi, uz gotovinu, pridonio financijskoj uključenosti.

»Euro pripada Europljanima i naša je zadaća skrbiti o njemu. Trebamo biti spremni izdati digitalni euro ako se pojavi potreba za njim.«

predsjednica ESB-a Christine Lagarde

Zašto nam treba digitalni euro?

Digitalni euro bio bi instrument za brza, jednostavna i sigurna svakodnevna plaćanja.

Njegovim uvođenjem moglo bi se pridonijeti digitalizaciji europskog gospodarstva i potaći inovacije u plaćanjima malih vrijednosti.

ESB i nacionalne središnje banke europodručja ispituju prednosti i rizike kako bi novac i dalje uspješno zadovoljavao potrebe Europljana.

Izvješće o digitalnom euru

Koje su druge prednosti digitalnog eura?

Digitalni euro odlikovao bi se učinkovitošću digitalnog platnog instrumenta i pouzdanošću novca središnje banke.

Bio bi koristan u situacijama u kojima se ljudi radije ne služe gotovinom i njime bi se izbjeglo oslanjanje na digitalna sredstva plaćanja koja se izdaju i kontroliraju izvan europodručja, a takvo bi oslanjanje moglo narušiti financijsku stabilnost i monetarnu suverenost.

U oblikovanju digitalnog eura velika će se važnost dati zaštiti privatnosti kako bi se i digitalnim eurom pridonijelo održavanju povjerenja u plaćanja u digitalnom dobu.

Kada će biti dostupan?

Još nije odlučeno hoće li se digitalni euro izdavati. U tijeku je pripremna faza: razvijamo koncept, provodimo eksperimente, slušamo mišljenja predstavnika šire javnosti i razgovaramo s dionicima.

Sredinom 2021. odlučit ćemo hoćemo li započeti projekt digitalnog eura kako bismo se pripremili za moguće izdavanje digitalnog eura u budućnosti.

»Moramo svoju valutu pripremiti za budućnost. Čekanje nije opcija.«

član Izvršnog odbora ESB-a Fabio Panetta

Analizirali smo moguće prednosti i poteškoće povezane s digitalnim eurom.

Kako bi mogao izgledati?

Stručnjaci ESB-a i nacionalnih središnjih banaka europodručja utvrdili su glavne kriterije koje digitalni euro treba zadovoljiti: velika dostupnost, pouzdanost, sigurnost, učinkovitost, privatnost i usklađenost sa zakonom. Ti će nam kriteriji pomoći u njegovu oblikovanju.

Digitalni euro bio bi interoperabilan s privatnim rješenjima za plaćanja, čime bi se omogućio rad paneuropskih rješenja i pružanje paneuropskih usluga.

Hoće li digitalnim eurom upravljati ESB?

ESB u ime građana Europe skrbi o euru, bez obzira na to je li riječ o novčanicama ili o digitalnom euru.

Želimo očuvati vrijednost našeg novca i želimo da o digitalnom euru, bez obzira na njegov oblik, skrbi i da ga regulira središnja banka.

Zašto digitalni euro ne bi bio kriptoimovina?

Kriptoimovina se suštinski razlikuje od novca središnje banke. Cijene kriptoimovine volatilne su jer kriptoimovina nema intrinzičnu vrijednost i nema pouzdane institucije koja bi za nju jamčila.

Digitalni euro bio bi jednako pouzdan kao gotovina jer bi za oboje jamčila središnja banka, što se ne može reći za kriptoimovinu, primjerice za stabilne kriptokovanice (engl. stablecoins).

Objašnjenje: Što je bitcoin?

Hvala vam na mišljenju!

Oblik digitalnog eura trebao bi zadovoljiti potrebe različitih korisnika kao što ih zadovoljava euro koji već svakodnevno upotrebljavamo.

U procjenama stoga treba uzeti u obzir sve posljedice njegova uvođenja, primjerice na monetarnu politiku i financijsku stabilnost.

Zahvaljujemo svim sudionicima javnog savjetovanja, koje je trajalo do 12. siječnja. Primili smo više od 8000 komentara. Ishod savjetovanja namjeravamo objaviti na proljeće.

Imate li pitanja? Obratite nam se e-porukom.

Priopćenje za javnost

Ususret promjenama paneuropskih plaćanja

Na području plaćanja događaju se temeljite promjene, u kojima središnje banke imaju ključnu ulogu. Plaćanja u Europi moraju se provoditi na konkurentnom i inovativnom tržištu koje je sposobno zadovoljiti potražnju, ali i očuvati europsku suverenost. Stoga smo osmislili sveobuhvatnu strategiju za plaćanja koja je primjerena digitalnom dobu.

Najvažnije s ESB‑ove konferencije

Digitalni euro za digitalno doba

Digitalni euro bio bi digitalni simbol napretka i integracije u Europi, rekao je član Izvršnog odbora Fabio Panetta prilikom predstavljanja izvješća o digitalnom euru. ESB je od uvođenja eura odgovoran za očuvanje povjerenja građana u našu valutu. Osim gotovine, svima bi bio dostupan i digitalni euro. Njegovim bi se uvođenjem proširio izbor načina plaćanja.

Saslušanje u Europskom parlamentu

Podcast

ESB-ov podcast: je li došlo vrijeme za digitalni euro?

Što je digitalni euro? Koje će biti prednosti digitalnog eura i kako će utjecati na naša plaćanja? Kada bi mogao biti dostupan? Naš Michael Steen razgovara o tim i drugim pitanjima s Ulrichom Bindseilom, koji je u ESB-u odgovoran za tržišne infrastrukture i plaćanja.

Više (na engleskom jeziku)

Govori, razgovori i publikacije članova Izvršnog odbora ESB-a