Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Klimatrelaterad finansiell redovisning

För att kunna hantera klimatförändringar krävs först och främst tillförlitliga data. Det är bara möjligt att korrekt mäta vår klimatpåverkan och förstå de risker vi står inför om de data vi har är tillförlitliga. Utifrån denna utgångspunkt kan ändamålsenliga och effektiva åtgärder vidtas.

Sedan 2023 har Europeiska centralbanken (ECB) och alla nationella centralbanker i Eurosystemet tillsammans offentliggjort klimatrelaterad finansiell redovisning. Denna redovisning uppdateras varje år.

Över tid visar denna redovisning hur vi klarar av att minska koldioxidutsläppen från våra portföljer i en sådan takt att målen i Parisavtalet och EU:s klimatneutralitetsmål uppnås i enlighet med den europeiska klimatlagen.

Vad ingår i den klimatrelaterade finansiella redovisningen?

Redovisningen av Eurosystemets tillgångar som innehas i penningpolitiska syften och av ECB:s valutareserver

Här redovisar Eurosystemet de offentliga obligationer, företagsobligationer och säkerställda obligationer som innehas inom ramen för programmet för köp av tillgångar och stödköpsprogrammet föranlett av pandemin, liksom ECB:s valutareserver.

Klimatrelaterad finansiell redovisning av Eurosystemets tillgångar som innehas i penningpolitiska syften och av ECB:s valutareserver
Redovisning av ECB:s portföljer som inte innehas i penningpolitiska syften

Här redovisas uppgifter om ECB:s portföljer som inte innehas i penningpolitiska syften. ECB och alla centralbanker i Eurosystemet (se förteckning nedan) offentliggör klimatrelaterad information om sina portföljer som inte innehas i penningpolitiska syften, som varje centralbank själv ansvarar för att förvalta.

Klimatrelaterad finansiell redovisning av ECB:s portföljer som inte innehas i penningpolitiska syften

Grundläggande fakta om klimatrelaterad finansiell redovisning

Vad?

I redovisningen ges information om koldioxidavtrycket och klimatrisken i de finansiella tillgångar som innehas av Europeiska centralbanken och de nationella centralbankerna i euroområdet (tillsammans benämnda Eurosystemet).

Varför?

Genom redovisningen skapas mer öppenhet kring de klimatrelaterade riskerna i våra portföljer och vilken klimatpåverkan de har. Det gör att vi får bättre beslutsunderlag och att andra får bättre insyn i riskerna och påverkan.

Hur?

All redovisning sammanställs genom ett gemensamt arbetssätt i linje med Eurosystemets gemensamma principer för offentliggörande. Dessa principer bygger på rekommendationerna från Task Force on Climate-related Financial Disclosures, vars övervakningsansvar nu har tagits över av IFRS Foundation.

Översikt över Eurosystemets klimatrelaterade finansiella redovisning

Euroområdet

Europeiska centralbanken

Österrike

Oesterreichische Nationalbank

Belgien

Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique

Kroatien

Hrvatska narodna banka

Cypern

Central Bank of Cyprus

Estland

Eesti Pank

Finland

Finlands Bank

Frankrike

Banque de France

Tyskland

Deutsche Bundesbank

Grekland

Bank of Greece

Irland

Central Bank of Ireland

Italien

Banca d’Italia

Lettland

Latvijas Banka

Litauen

Lietuvos bankas

Luxemburg

Banque centrale du Luxembourg

Malta

Central Bank of Malta

Nederländerna

De Nederlandsche bank

Portugal

Banco de Portugal

Slovakien

Národná banka Slovenska

Slovenien

Bank Slovenije

Spanien

Banco de España

SE ÄVEN

Mer om annat relaterat innehåll

Mer information om rapporteringen

Vanliga frågor

Alla sidor i detta avsnitt