content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Možnosti iskanja
Home Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

O Evropski centralni banki

Ohranjamo stabilnost cen in varnost denarja

V Evropski centralni banki (ECB) skrbimo za to, da cene v euroobmočju ostanejo stabilne. To počnemo zato, da boste lahko jutri s svojim denarjem kupili toliko kot danes.

Prispevamo tudi k varnosti in trdnosti evropskega bančnega sistema. S tem zagotavljamo, da je vaš denar v banki na varnem.

Obvladujemo inflacijo

ECB je centralna banka 19 držav članic Evropske unije, ki uporabljajo euro. Naša glavna naloga je vzdrževati stabilnost cen. To dosegamo z zagotavljanjem, da inflacija ostane nizka, stabilna in predvidljiva. Tako vam pomagamo, da lažje načrtujete varčevanje in potrošnjo.

Več o denarni politiki ECB

Prispevamo k varnosti bančnega sistema

Nadziramo banke v euroobmočju, zato ste lahko prepričani, da so sposobne prevedriti hude čase. Z doslednim in standardiziranim nadzorom v celotnem euroobmočju skrbimo, da so banke odpornejše, zato je vaš denar na varnem.

Spletno mesto o bančnem nadzoru

INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Razvijamo in izdajamo eurske bankovce

Investiramo v nove tehnologije, da bi bili bankovci, ki jih uporabljate, bolj varni in odporni proti obrabi. Izdelavo in izdajanje bankovcev usklajujemo z državami, ki uporabljajo euro.

Raziščite eurske bankovce v 3D predstavitvi

Zagotavljamo nemoteno delovanje finančne infrastrukture

Ko za svoje nakupe plačate elektronsko ali denar nakažete digitalno, vam pri tem pomagamo. Upravljamo in podpiramo namreč omrežje v ozadju – tržno infrastrukturo – ki omogoča nemoten in učinkovit pretok denarja znotraj države in čezmejno.

Eurosistem in plačila

Pomagamo ohranjati finančno stabilnost

Tveganja – npr. pretresi na delniškem trgu ali strm upad cen stanovanj – lahko spodkopljejo stabilnost finančnega sistema. Zato ugotavljamo tveganja in priporočamo, kako jih zmanjšati. Tako lahko posamezniki in podjetja z večjo gotovostjo načrtujejo in investirajo v prihodnost.

Vloga ECB pri finančni stabilnosti

Zgodovina

Poglejte si, kako je Evropa z uvedbo skupne valute in z vzpostavitvijo skupnega bančnega nadzora postala bolj povezana.

Zgodovina euroobmočja

Več o ECB

Odločanje

Vse najpomembnejše sklepe, med katerimi so določanje obrestnih mer in odločanje o drugih orodjih denarne politike, sprejema Svet ECB.

Odločanje in rotacija glasovalnih pravic
Glavna stavba ECB

Sedež ECB je v Frankfurtu na Majni v Nemčiji. Načrt za glavno stavbo, ki je bila dokončana novembra 2014, je izdelal arhitekturni biro COOP HIMMELB(L)AU. Stavba združuje zgodovinske in moderne elemente, zato je edinstven razpoznavni znak mesta.

Oglejte si glavno stavbo
Pojasnjujemo

Več o tem, kaj počnemo, lahko preberete v pojasnjevalnih člankih, ki razlagajo glavne teme in vam pomagajo, da boste centralno bančništvo bolje razumeli.

Pojasnjevalni članki

Pojasnjujemo delo ECB

Kaj dela ECB? Kaj je inflacija? Zakaj je cenovna stabilnost pomembna? Odgovore na ta in mnoga druga vprašanja najdete v tem triminutnem predstavitvenem videu.

Stik z nami

Imate vprašanje o ECB in našem delu? Kontaktirajte nas po e-pošti ali po telefonu od ponedeljka do petka od 8.30 do 17.30.

RAZIŠČITE SPLETNO MESTO

Več o našem delu

Obiščite ECB

Obiski v ECB so trenutno žal odpovedani zaradi pandemije koronavirusa. Podate se lahko na virtualni ogled centra za obiskovalce in se poučite o tem, kaj ECB je in kaj dela za vas.

Center ECB za obiskovalce

Sodelujte v pobudah za mlade

Odločitve, ki jih sprejemamo, lahko vplivajo na vaše vsakodnevno življenje. Zato povsod po Evropi organiziramo dogodke, na katerih se neposredno pogovarjamo z mladimi ter prisluhnemo njihovim pogledom in idejam.

Najnovejše pobude
IŠČETE PREPROSTO RAZLAGO? POGLEJTE SI POJASNJEVALNI ČLANEK
VEČ
Kdo ima v lasti ECB?

Vse strani v tem razdelku