Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Γιατί χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ;

Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε μια πρόσθετη επιλογή πληρωμής, παράλληλα με τα μετρητά.


Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν τις πληρωμές τους μεταβάλλεται ραγδαία και οι καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ προτιμούν ολοένα περισσότερο να κάνουν τις πληρωμές τους ηλεκτρονικά παρά με μετρητά.

Γι’ αυτό, προκειμένου να διαφυλάξουμε τον ρόλο του δημόσια εκδιδόμενου χρήματος και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο νόμισμά μας, διερευνούμε τα οφέλη ενός ασφαλούς και καθολικά αποδεκτού ψηφιακού ευρώ.

Εμμένουμε επίσης στη δέσμευσή μας να διασφαλίζουμε ότι τα μετρητά θα εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτά παντού στη ζώνη του ευρώ.

Χρηματοπιστωτική καινοτομία

INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Η εξέλιξη του χρήματος

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά πολλές πτυχές της ζωής μας, και το χρήμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα μετρητά θα εξακολουθήσουν να αποτελούν επιλογή πληρωμής, δεν θα αντικατασταθούν. Ταυτόχρονα, για να διασφαλίσουμε ότι το νόμισμά μας μπορεί να αντεπεξέλθει στις μελλοντικές εξελίξεις, πρέπει να εξελιχθεί ώστε να συμβαδίζει με τις προτιμήσεις των πολιτών όσον αφορά τις πληρωμές. Όπως και τα μετρητά σήμερα, το ψηφιακό ευρώ θα εξασφάλιζε τη συμμετοχή όλων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή.

Η ζωή μας γίνεται ευκολότερη

Το ψηφιακό ευρώ θα διευκόλυνε τη ζωή μας, δίνοντάς μας την επιλογή να κάνουμε πληρωμές με ένα ασφαλές μέσο πληρωμής που θα ήταν καθολικά αποδεκτό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Όπως και με τα μετρητά, η πληρωμή με το ψηφιακό ευρώ δεν θα είχε καμία χρέωση στη ζώνη του ευρώ.

Μια ισχυρότερη Ευρώπη

Το ψηφιακό ευρώ θα καθιστούσε τη ζώνη του ευρώ πιο εύρωστη. Θα στήριζε τη στρατηγική αυτονομία και τη νομισματική κυριαρχία της Ευρώπης, καθιστώντας το περιβάλλον πληρωμών μας πιο ανταγωνιστικό και ανθεκτικό σε παρόχους πληρωμών εκτός Ευρώπης. Το ψηφιακό ευρώ θα προσέφερε επίσης τη βάση για περαιτέρω καινοτόμες πρακτικές από ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

Η σημασία του χρήματος κεντρικής τράπεζας

INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Τι είναι το χρήμα κεντρικής τράπεζας;

Το χρήμα που δημιουργούμε στην ΕΚΤ ονομάζεται χρήμα κεντρικής τράπεζας. Τα μετρητά στο πορτοφόλι ή την τσάντα σας είναι χρήμα κεντρικής τράπεζας. Στην πραγματικότητα, τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα είναι σήμερα το μόνο είδος χρήματος κεντρικής τράπεζας που διατίθεται στο κοινό.

Το χρήμα κεντρικής τράπεζας ονομάζεται επίσης δημόσιο χρήμα επειδή εκδίδεται από δημόσιο οργανισμό –την κεντρική τράπεζα– και, ως εκ τούτου, υποστηρίζεται από τον δημόσιο τομέα.

Τι είναι το ιδιωτικό χρήμα;

Οι εμπορικές τράπεζες επίσης δημιουργούν χρήμα. Αυτό ακριβώς κάνουν όταν σας χορηγούν νέο δάνειο και τα χρήματα εμφανίζονται στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Αυτό το είδος χρήματος ονομάζεται ιδιωτικό χρήμα. Περιλαμβάνει επίσης το υπόλοιπο που βλέπετε στο αντίγραφο κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού σας και τις αποταμιεύσεις στον λογαριασμό σας. Όλες οι πληρωμές που πραγματοποιείτε σήμερα με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληρωμών αποτελούν μεταφορές ιδιωτικού χρήματος, επειδή χρησιμοποιείτε χρήματα που έχουν δημιουργηθεί από την τράπεζά σας.

Ψηφιακό ευρώ: γεφυρώνοντας το χάσμα

Σήμερα, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε χρήμα κεντρικής τράπεζας σε ψηφιακή μορφή.

Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τα οφέλη του χρήματος κεντρικής τράπεζας με την ευκολία με την οποία οι άνθρωποι κάνουν τις πληρωμές τους στον κόσμο του σήμερα. Αυτό θα μας επέτρεπε να σας παρέχουμε δημόσια εκδιδόμενο χρήμα σε ηλεκτρονική μορφή, πέραν των μετρητών. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας: το ψηφιακό ευρώ.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα