content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Menu

A digitális euro

A digitális átállás életünk minden szegletére kihat, és átalakította fizetési szokásainkat.

Ebben az új korszakban az euro digitális formájával garantálható volna, hogy az euroövezeti polgárok folyamatosan és ingyenesen hozzáférjenek egy egyszerű, egyetemesen elfogadott, biztonságos és megbízható fizetőeszközhöz.

A digitális euro is euro volna, akárcsak a bankjegyek, csak digitális formában. Olyan elektronikus pénzről lenne szó, amelyet az eurorendszer (EKB és nemzeti központi bankok) bocsátana ki, és amely minden polgárnak és cégnek a rendelkezésére állna.

Nem helyettesítené a készpénzt, hanem kiegészítené. Az eurorendszer továbbra is folyamatosan biztosítja mindnyájunknak euroövezet-szerte az eurokészpénzhez való hozzáférést.

A digitális euróval újabb fizetési lehetőséget kapnánk, amely megkönnyítené a fizetést, és a készpénzzel együtt elősegítené a pénzügyi szolgáltatások széles körű elérhetőségét.

„Az euro az európaiaké, mi vagyunk a gondviselői. Fel kell tehát készülnünk egyfajta digitális euro kibocsátásra is, ha szükség lesz rá.”

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke

Miért van szükség digitális euróra?

A digitális euro a mindennapos fizetés gyors, könnyű és biztonságos eszköze volna.

Támogatná az európai gazdaság digitális átalakítását, és aktívan ösztönözhetné a lakossági fizetésforgalom megújulását.

Az EKB és az euroövezet nemzeti központi bankjai jelenleg az előnyöket és a kockázatokat vizsgálják azért, hogy a pénz továbbra is megfelelően szolgálja az európaiak érdekeit.

Jelentés a digitális euróról

Milyen egyéb előnyökkel jár a digitális euro?

A digitális euro a digitális fizetőeszköz hatékonyságát a jegybankpénz biztonságosságával ötvözné.

Segítene az olyan helyzetek kezelésében, amikor az emberek már nem részesítik előnyben a készpénzt, ugyanakkor el lehetne vele kerülni az euroövezeten kívül kibocsátott és ellenőrzött fizetőeszközöktől való függést, amely alááshatja a pénzügyi stabilitást és a monetáris szuverenitást.

Az adatvédelmet kiemelt prioritásként kezelnénk, hogy a digitális euro elmélyítse a fizetésforgalomba vetett bizalmat a digitális korban.

Mikor készül el?

Még nem döntöttük el, hogy fogunk-e digitális eurót kibocsátani. Jelenleg az előkészületi szakaszban járunk: kidolgozzuk a koncepciót, gyakorlati kísérleteket végzünk, meghallgatjuk a nagyközönség elképzeléseit, eszmét cserélünk az érdekcsoportokkal.

2021 közepe felé döntjük el, hogy elindítjuk-e a digitális euróra vonatkozó projektet, amely előkészítené a pénzeszköz valamely jövőbeli időpontban való esetleges kibocsátását.

„Biztosítanunk kell, hogy fizetőeszközünk megfeleljen a jövő kihívásainak. A tétlenség nem opció.”

Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja

Elemeztük egy digitális euro lehetséges előnyeit és nehézségeit

Mik lehetnek a jellemzői?

Az EKB és az euroövezet nemzeti központi banki szakértői a digitális euróval szemben számos alapvető követelményt támasztanak, többek között a könnyű hozzáférhetőséget, a teherbírást, a biztonságot, a hatékonyságot, a magánélet védelmét és a jogkövetést. Az említett szempontok mentén könnyebben meg tudjuk határozni a digitális euro jellemzőit.

Kialakításánál fontos szempont a magánszektorbeli fizetési megoldásokkal való átjárhatóság, ami elősegíti a páneurópai megoldásokat és a fogyasztóknak nyújtott további szolgáltatásokat.

Az EKB menedzseli majd a digitális eurót?

Az EKB az euro letéteményese annak mind bankjegy, mind digitális formájában az európai polgárok nevében.

Biztosítani akarjuk a pénzünk értékének megőrzését, és hogy a digitális eurót minden megjelenési formájában végső soron a központi bank garantálja és szabályozza.

Miért nem számítana a digitális euro kriptoeszköznek?

A kriptoeszközök alapvetően különböznek a központi banki pénztől: áraik ingadoznak, mivel nincs belső értékük, és nem áll mögöttük megbízható intézmény.

A digitális euróban a felhasználók ugyanúgy megbízhatnának, mint a készpénzben, mivel mindkettő a központi bankra támaszkodik, és ezt az olyan kriptoeszközök, mint a „stablecoin” nem tudják biztosítani.

Kisokos: Mi a bitcoin?

Köszönjük, hogy megosztotta velünk a véleményét.

Az euróhoz hasonlóan, amellyel nap mint nap fizetünk, a digitális eurót is úgy kell megtervezni, hogy a felhasználók széles körének az igényeit kielégítse.

Ezért minden vizsgálatban figyelembe kell vennünk például a monetáris politikai és a pénzügyi stabilitási vonatkozásokat.

Mindenkinek köszönjük, aki részt vett a nyilvános konzultációban, amely január 12-én ért véget, és amelyre több mint 8000 észrevétel érkezett. Az eredményeket tavasszal tervezzük közzétenni.

További kérdés esetén küldjön e-mailt.

Sajtóközlemény

Új horizont a páneurópai fizetésforgalomban

A fizetésforgalom alapvetően átalakul, és a központi bankok kulcsszerepet játszanak a folyamatban. Az európai fizetésforgalmat versenyképes és innovatív piacnak kell alátámasztania, amely az európai szuverenitás megőrzése mellett ki tudja elégíteni a fogyasztói keresletet. Ezzel összefüggésben a digitális korhoz illő átfogó fizetésforgalmi stratégiát határoztunk meg.

Tekintse meg az EKB-konferencia kiemelt részeit

Digitális korhoz illő digitális euro

Fabio Panetta igazgatósági tag a digitális euróról szóló jelentés bemutatásakor elmondta, hogy a digitális euro az európai haladás és integráció digitális szimbóluma lenne. Az euro bevezetése óta az EKB felelőssége megőrizni a polgároknak a valutába vetett bizalmát. A digitális euro a készpénzzel együtt mindenki számára elérhető lenne, és nagyobb választási lehetőséget biztosítana a fizetési módok között.

Az európai parlamenti meghallgatás megtekintése

Podcast

Az EKB podcastja: Itt az ideje a digitális eurónak?

Mi a digitális euro? Mik lennének az előnyei, és hogyan befolyásolnák a módot, ahogy fizetünk? Mikorra lehetne kész? Házigazdánk Michael Steen ezeken a kérdéseken kívül egyéb témákról is beszélget Ulrich Bindseillal, aki az EKB piaci infrastruktúra és fizetésforgalom területét vezeti.

Bővebben (csak angol nyelven)

Az EKB igazgatósági tagjainak beszédei, interjúi, publikációi