EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 32015D0047

Decizia (UE) 2016/188 a Băncii Centrale Europene din 11 decembrie 2015 privind accesarea și utilizarea aplicațiilor, sistemelor, platformelor și serviciilor electronice ale MUS de către Banca Centrală Europeană și autoritățile naționale competente din Mecanismul unic de supraveghere (BCE/2015/47)

JO L 37, 12.2.2016, p. 104-106 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Statutul juridic al documentului care este în vigoare

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/188/oj

12.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 37/104


DECIZIA (UE) 2016/188 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 11 decembrie 2015

privind accesarea și utilizarea aplicațiilor, sistemelor, platformelor și serviciilor electronice ale MUS de către Banca Centrală Europeană și autoritățile naționale competente din Mecanismul unic de supraveghere (BCE/2015/47)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 127 alineatul (6) și articolul 132,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 34,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului din 15 octombrie 2013 de conferire a unor atribuții specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit (1), în special articolul 6 alineatul (1) coroborat cu articolul 6 alineatul (7),

având în vedere propunerea Consiliului de supraveghere și în consultare cu autoritățile naționale competente,

întrucât:

(1)

Pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice privind politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, conferite Băncii Centrale Europene (BCE) prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, BCE utilizează aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice utilizate în Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) și Eurosistem, precum și noile aplicații, sisteme, platforme și servicii electronice specifice îndeplinirii atribuțiilor conferite BCE prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 pe baza articolului 127 alineatul (6) din tratat și a articolului 25.2 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene.

(2)

Pentru funcționarea eficace, coerentă și în bune condiții a Mecanismului unic de supraveghere (MUS) este necesar ca aranjamentele practice pentru cooperarea dintre BCE și autoritățile naționale competente (ANC) în cadrul MUS să includă aranjamente pentru utilizarea unor astfel de aplicații, sisteme, platforme și servicii electronice care sunt necesare pentru îndeplinirea responsabilităților ce le revin în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1024/2013.

(3)

Infrastructura cu cheie publică pentru Sistemul European al Băncilor Centrale (public key infrastructure for the European System of Central Banks) (denumită în continuare „ESCB-PKI”) a fost instituită prin Decizia BCE/2013/1 (2). Conform articolului 3 alineatul (1) din Decizia BCE/2013/1, aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice utilizate în SEBC și Eurosistem care au caracter critic mediu sau peste mediu ar trebui accesate și utilizate doar dacă un utilizator a fost autentificat prin intermediul unui certificat electronic emis și administrat de o autoritate de certificare acceptată de SEBC în conformitate cu cadrul SEBC/MUS de acceptare a certificatelor, de autoritatea de certificare pentru ESCB-PKI sau de autoritățile de certificare acceptate de SEBC pentru TARGET2 și TARGET2 Securities pentru aceste două aplicații

(4)

Consiliul guvernatorilor a identificat nevoia de servicii avansate de securitate a informațiilor, precum autentificarea bine protejată a utilizatorilor, semnăturile electronice și criptarea, prin utilizarea certificatelor electronice pentru aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice care sunt necesare pentru îndeplinirea responsabilităților BCE și ANC, ca autorități competente în cadrul MUS în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1024/2013. Prin urmare, certificatele emise de ESCB-PKI pot fi utilizate pentru a accesa și utiliza aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice utilizate pentru funcționarea MUS.

(5)

BCE și ANC din MUS pot decide să folosească serviciile și certificatele furnizate de ESCB-PKI pentru a accesa și utiliza aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice utilizate în MUS,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentei decizii:

1.

„autoritate națională competentă” (ANC) înseamnă o autoritate națională competentă desemnată de către un stat membru participant în conformitate cu articolul 2 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013. Acest sens nu aduce atingere mecanismelor existente în temeiul legislației naționale care alocă anumite atribuții de supraveghere unei bănci centrale naționale (BCN) care nu este desemnată drept ANC. În ceea ce privește astfel de mecanisme, o trimitere la o ANC din prezenta decizie se referă și la BCN în ceea ce privește atribuțiile de supraveghere alocate acesteia prin legislația națională;

2.

„autoritate competentă” înseamnă ANC sau BCE;

3.

„aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice utilizate în SEBC și Eurosistem”, „certificat” sau „certificat electronic”, „autoritatea de certificare pentru ESCB-PKI”, „autoritate de înregistrare”, „utilizator”, „bancă centrală din Eurosistem” și „beneficiar” au sensurile definite în articolul 1 din Decizia BCE/2013/1;

4.

„aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice utilizate în MUS” (SSM electronic applications, systems, platforms and services) înseamna aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice utilizate pentru îndeplinirea responsabilităților BCE și ANC prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1024/2013;

5.

„cadrul SEBC/MUS de acceptare a certificatelor” (ESCB/SSM certificate acceptance framework) înseamnă criteriile stabilite de Comitetul pentru tehnologia informației al SEBC pentru a identifica autoritățile de certificare, atât interne cât și externe SEBC, care pot fi recunoscute în ceea ce privește aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice utilizate în SEBC și Eurosistem și în ceea ce privește aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice utilizate în MUS.

Articolul 2

Accesarea și utilizarea aplicațiilor, sistemelor, platformelor și serviciilor electronice utilizate în MUS

(1)   Aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice utilizate în MUS care au caracter critic mediu sau peste mediu sunt accesate și utilizate doar dacă un utilizator a fost autentificat prin intermediul unui certificat electronic emis și administrat de o autoritate de certificare acceptată în conformitate cu cadrul SEBC/MUS de acceptare a certificatelor, inclusiv de autoritatea de certificare pentru ESCB-PKI.

(2)   Autoritatea de certificare pentru ESCB-PKI emite certificate electronice și furnizează alte servicii de certificare autorităților competente care participă la ESCB-PKI în temeiul articolului 3 pentru deținătorii de certificate ai acestora și ai terților care lucrează cu acestea pentru a le permite accesul la și utilizarea în mod securizat a aplicațiilor, sistemelor, platformelor și serviciilor electronice utilizate în MUS.

(3)   Un beneficiar poate utiliza astfel de certificate în condițiile prevăzute la articolul 8 din Decizia BCE/2013/1.

Articolul 3

Participarea autorităților competente în ceea ce privește ESCB-PKI

(1)   O autoritate competentă poate decide să utilizeze serviciile ESCB-PKI pentru a accesa și utiliza aplicațiile, sistemele, platformele și serviciile electronice utilizate în MUS și/sau poate acționa în acest sens ca autoritate de înregistrare pentru utilizatorii săi interni precum și pentru utilizatori terți în condițiile aplicate băncilor centrale din Eurosistem.

(2)   Autoritatea competentă participantă are obligațiile prevăzute la articolele 6, 7 și 12 din Decizia BCE/2013/1 și transmite Consiliului guvernatorilor o declarație prin care își confirmă participarea și faptul că îndeplinește obligațiile prevăzute în acordul dintre Nivelul 2-Nivelul 3 prevăzut la articolul 4 alineatul (2) din acea decizie.

Articolul 4

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 11 decembrie 2015.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  JO L 287, 29.10.2013, p. 63.

(2)  Decizia BCE/2013/1 a Băncii Centrale Europene din 11 ianuarie 2013 de stabilire a cadrului pentru o infrastructură cu cheie publică pentru Sistemul European al Băncilor Centrale (JO L 74, 16.3.2013, p. 30).


Sus