EUR-Lex Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του EUR-Lex

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 32014O0010

2014/329/ΕΕ: Κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 12ης Μαρτίου 2014 , που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2011/14 σχετικά με τα μέσα και τις διαδικασίες νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2014/10)

ΕΕ L 166 της 5.6.2014, σ. 33 έως 41 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Νομικό καθεστώς του εγγράφου Δεν ισχύει πλέον, Ημερομηνία λήξης ισχύος: 30/04/2015; καταργήθηκε από 32014O0060

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2014/329/oj

5.6.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 166/33


ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΉΡΙΑ ΓΡΑΜΜΉ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 12ης Μαρτίου 2014

που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2011/14 σχετικά με τα μέσα και τις διαδικασίες νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος

(ΕΚΤ/2014/10)

(2014/329/ΕΕ)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 127 παράγραφος 2 πρώτη περίπτωση,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως τα άρθρα 3.1 πρώτη περίπτωση, 12.1, 14.3 και 18.2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η επίτευξη ενιαίας νομισματικής πολιτικής συνεπάγεται την ανάγκη καθορισμού των μέσων και διαδικασιών που θα χρησιμοποιεί για την ομοιόμορφη εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής το Ευρωσύστημα, το οποίο αποτελείται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ (στο εξής οι «ΕθνΚΤ») και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

(2)

Η ΕΚΤ έχει την εξουσία να θεσπίζει τις αναγκαίες κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, οι δε ΕθνΚΤ έχουν την υποχρέωση να ενεργούν σύμφωνα με τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 18.1 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΚΤ και οι ΕθνΚΤ μπορούν να διενεργούν πιστοδοτικές πράξεις με πιστωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς της αγοράς, με επαρκή ασφάλεια προκειμένου για δάνεια. Οι όροι υπό τους οποίους η ΕΚΤ και οι ΕθνΚΤ δέχονται να συμμετέχουν σε πιστοδοτικές και πιστοληπτικές πράξεις, περιλαμβανομένων των κριτηρίων καθορισμού της καταλληλότητας των ασφαλειών για τους σκοπούς των εν λόγω πράξεων, προβλέπονται στο παράρτημα I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 (1), καθώς και στην απόφαση ΕΚΤ/2013/6 (2) και στην απόφαση ΕΚΤ/2013/35 (3).

(4)

Η κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2011/14 θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ληφθούν υπόψη αλλαγές στο πλαίσιο ασφαλειών του Ευρωσυστήματος, οι οποίες αφορούν: α) την επέκταση των απαιτήσεων παροχής στοιχείων ανά δάνειο σε τίτλους προερχόμενους από τιτλοποίηση που εξασφαλίζονται από απαιτήσεις από πιστωτικές κάρτες. Σκοπός της επέκτασης είναι να διατηρηθεί η καταλληλότητα των εν λόγω τίτλων ως ασφάλειας για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος ενόψει της απαίτησης ομοιογένειας των περιουσιακών στοιχείων που παράγουν εισοδηματική ροή και εξασφαλίζουν τίτλους προερχόμενους από τιτλοποίηση, την οποία θεσπίζει η προτελευταία παράγραφος της ενότητας 6.2.1.1 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14· και β) την αναθεώρηση της αντιστοίχισης ορισμένων αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας στο πλαίσιο της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος.

(5)

Η κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2011/14 θα πρέπει επίσης να τροποποιηθεί προκειμένου να ληφθούν υπόψη αλλαγές που οφείλονται στην εισαγωγή σημαντικών βελτιώσεων στο σύστημα ανταποκριτριών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ΣΑΚΤ). Πρώτον, αποφασίστηκε ότι η απαίτηση επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία οι αντισυμβαλλόμενοι του Ευρωσυστήματος υποχρεούνταν, πριν την παροχή περιουσιακών στοιχείων ως ασφάλειας για πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, να μεταβιβάζουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία στο σύστημα διακανονισμού τίτλων (ΣΔΤ) του αντίστοιχου εκδότη, καταργείται από τις 26 Μαΐου 2014. Κατόπιν τούτου, δημιουργείται νέος δίαυλος παροχής ασφάλειας που συνδυάζει το ΣΑΚΤ με ζεύξεις μεταξύ ΣΔΤ, στο πλαίσιο του οποίου κάθε αντισυμβαλλόμενος του Ευρωσυστήματος μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε ΣΔΤ/αποδεκτή ζεύξη για τη χρήση αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων ως ασφάλειας στο Ευρωσύστημα. Δεύτερον, οι τριμερείς υπηρεσίες διαχείρισης ασφαλειών, όπως αυτές που παρέχονται από παρόχους υπηρεσιών τριμερούς διαχείρισης ασφαλειών θα υποστηρίζονται σε διασυνοριακή βάση μέσω του ΣΑΚΤ από τις 29 Σεπτεμβρίου 2014,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του παραρτήματος I

Το παράρτημα I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής.

Άρθρο 2

Παραγωγή αποτελεσμάτων και εφαρμογή

1.   Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή αρχίζει να παράγει τα αποτελέσματά της από την ημέρα της κοινοποίησής της στις ΕθνΚΤ.

2.   Οι ΕθνΚΤ λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη συμμόρφωσή τους με τις παραγράφους 3, 8, 15 και 16 του παραρτήματος της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής, τα οποία εφαρμόζουν από την 1η Απριλίου 2014. Κοινοποιούν στην ΕΚΤ τα κείμενα και τα μέσα τα σχετικά με τα εν λόγω μέτρα το αργότερο στις 24 Μαρτίου 2014.

3.   Οι ΕθνΚΤ λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη συμμόρφωσή τους με τις παραγράφους 1, 2, 4 έως 7 και 10 έως 13 του παραρτήματος της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής, τα οποία εφαρμόζουν από τις 26 Μαΐου 2014. Κοινοποιούν στην ΕΚΤ τα κείμενα και τα μέσα τα σχετικά με τα εν λόγω μέτρα το αργότερο στις 24 Μαρτίου 2014.

4.   Οι ΕθνΚΤ λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη συμμόρφωσή τους με τις παραγράφους 9 και 14 του παραρτήματος της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής, τα οποία εφαρμόζουν από τις 29 Σεπτεμβρίου 2014. Κοινοποιούν στην ΕΚΤ τα κείμενα και τα μέσα τα σχετικά με τα εν λόγω μέτρα το αργότερο στις 24 Μαρτίου 2014.

Άρθρο 3

Αποδέκτες

Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή απευθύνεται σε όλες τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Φρανκφούρτη, 12 Μαρτίου 2014.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  Κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2011/14, της 20ής Σεπτεμβρίου 2011, σχετικά με τα μέσα και τις διαδικασίες νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΕ L 331 της 14.12.2011, σ. 1).

(2)  Απόφαση ΕΚΤ/2013/6, της 20ής Μαρτίου 2013, για τους όρους σχετικά με τη χρησιμοποίηση ως ασφαλειών για πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος μη καλυμμένων εγγυημένων από κυβερνήσεις τραπεζικών ομολογιών ιδίας χρήσεως(ΕΕ L 95 της 5.4.2013, σ. 22).

(3)  Απόφαση ΕΚΤ/2013/35, της 26ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με συμπληρωματικά μέτρα όσον αφορά τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και την καταλληλότητα των ασφαλειών (ΕΕ L 301 της 12.11.2013, σ. 6).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14 τροποποιείται ως εξής:

1.

Στην ενότητα «Συντομογραφίες» προστίθεται ο ακόλουθος όρος:

«ΠΥΤΔΑ πάροχος υπηρεσιών τριμερούς διαχείρισης ασφαλειών».

2.

Στην ενότητα 1.5, η τελευταία φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Όλα τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιούνται σε διασυνοριακή βάση μέσω του συστήματος ανταποκριτριών κεντρικών τραπεζών (ΣΑΚΤ) και, στην περίπτωση των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων, μέσω αποδεκτών ζεύξεων μεταξύ των συστημάτων διακανονισμού τίτλων (ΣΔΤ) του ΕΟΧ.».

3.

Στην ενότητα 6.2.1.1.2, η προτελευταία παράγραφος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Προκειμένου να είναι αποδεκτός, τίτλος που προέρχεται από τιτλοποίηση πρέπει να εξασφαλίζεται από περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισοδηματική ροή, τα οποία το Ευρωσύστημα θεωρεί ότι είναι ομοιογενή, ήτοι τα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισοδηματική ροή και εξασφαλίζουν τίτλους που προέρχονται από τιτλοποίηση να ανήκουν σε μία μόνο από τις ακόλουθες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: α) ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια· β) ενυπόθηκα δάνεια επί εμπορικού ακινήτου· γ) δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις· δ) δάνεια για αγορά αυτοκινήτου· ε) δάνεια καταναλωτικής πίστης· στ) απαιτήσεις από χρηματοδοτική μίσθωση· ή ζ) απαιτήσεις από πιστωτικές κάρτες. Τίτλοι που προέρχονται από τιτλοποίηση δεν είναι αποδεκτοί για τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος εάν το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων που τους εξασφαλίζουν αποτελείται από ετερογενή περιουσιακά στοιχεία.».

4.

Στην ενότητα 6.2.1.3, η πρώτη φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το χρεόγραφο πρέπει να έχει εκδοθεί στον ΕΟΧ, σε κεντρική τράπεζα ή σε κεντρικό αποθετήριο αξιών (ΚΑΑ) που έχει αξιολογηθεί θετικά από το Ευρωσύστημα σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες αξιολόγησης που περιγράφονται στο “Πλαίσιο αξιολόγησης συστημάτων διακανονισμού τίτλων και ζεύξεων για τον προσδιορισμό της καταλληλότητάς τους προς χρήση στις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος” (στο εξής “το Πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της καταλληλότητας προς χρήση”) (1)  (2):

(1)  Το Πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της καταλληλότητας προς χρήση δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu/paym/coll/coll/ssslinks/html/index.en.html)."

(2)  Διεθνή χρεόγραφα υπό μορφή ενιαίων τίτλων στον κομιστή που εκδίδονται από 1ης Ιανουαρίου 2007 και εξής μέσω των διεθνών ΚΑΑ Euroclear Bank (Βέλγιο) και Clearstream Banking Luxembourg είναι αποδεκτά μόνον εφόσον εκδίδονται υπό μορφή νέων ενιαίων τίτλων (new global notes) και είναι κατατεθειμένα σε κοινό θεματοφύλακα που είναι διεθνές ΚΑΑ ή, κατά περίπτωση, ΚΑΑ που έχει αξιολογηθεί θετικά από το Ευρωσύστημα βάσει των προτύπων και των διαδικασιών αξιολόγησης τα οποία περιγράφονται στο Πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της καταλληλότητας προς χρήση. Τα διεθνή χρεόγραφα υπό μορφή ενιαίων τίτλων στον κομιστή που είχαν εκδοθεί υπό μορφή κλασικών ενιαίων τίτλων (classical global notes) πριν από την 1η Ιανουαρίου 2007 και οι κατά γένος ορισμένοι (fungible) τίτλοι που εκδίδονται υπό τον ίδιο κωδικό ISIN από την παραπάνω ημερομηνία και εξής εξακολουθούν να είναι αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία έως τη λήξη τους. Διεθνή χρεόγραφα που εκδίδονται υπό μορφή ενιαίων ονομαστικών τίτλων (global registered form) μέσω των διεθνών ΚΑΑ Euroclear Bank (Βέλγιο) και Clearstream Banking Luxembourg μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2010 είναι αποδεκτά μόνον εφόσον εκδίδονται υπό τη νέα δομή ασφαλούς φύλαξης διεθνών χρεογράφων. Διεθνή χρεόγραφα υπό μορφή ενιαίων ονομαστικών τίτλων που εκδίδονται πριν ή κατά την ημερομηνία αυτή εξακολουθούν να είναι αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία έως τη λήξη τους. Διεθνή χρεόγραφα υπό μορφή εξατομικευμένων τίτλων (individual note) παύουν να είναι αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία εφόσον έχουν εκδοθεί μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2010. Διεθνή χρεόγραφα υπό μορφή εξατομικευμένων τίτλων που εκδίδονται πριν ή κατά την ημερομηνία αυτή εξακολουθούν να είναι αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία έως τη λήξη τους.»."

5.

Η ενότητα 6.2.1.4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το χρεόγραφο πρέπει να επιδέχεται μεταβίβαση με λογιστική μορφή. Πρέπει να τηρείται και να διακανονίζεται στη ζώνη του ευρώ μέσω λογαριασμού στο Ευρωσύστημα ή σε ΣΔΤ που έχει αξιολογηθεί θετικά από το Ευρωσύστημα βάσει των προτύπων και των διαδικασιών αξιολόγησης τα οποία περιγράφονται στο Πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της καταλληλότητας προς χρήση, ούτως ώστε η ολοκλήρωση και η ρευστοποίηση της ασφάλειας να υπόκεινται στο δίκαιο κράτους μέλους.

Εάν το ΚΑΑ όπου εκδίδεται το περιουσιακό στοιχείο και το ΚΑΑ όπου τηρείται δεν ταυτίζονται, τότε τα δύο ΚΑΑ πρέπει να συνδέονται με ζεύξη που έχει αξιολογηθεί θετικά από το Ευρωσύστημα βάσει των προτύπων και των διαδικασιών αξιολόγησης τα οποία περιγράφονται στο Πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της καταλληλότητας προς χρήση (3).

(3)  Ο κατάλογος αποδεκτών ζεύξεων δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu/paym/coll/coll/ssslinks/html/index.en.html)»."

6.

Η ενότητα 6.2.1.5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το χρεόγραφο πρέπει να είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά, όπως αυτή ορίζεται στην οδηγία 2004/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, για την τροποποίηση των οδηγιών 85/611/ΕΟΚ και 93/6/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της οδηγίας 2000/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την κατάργηση της οδηγίας 93/22/ΕΟΚ του Συμβουλίου (4) ή να είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση σε ορισμένες μη ρυθμιζόμενες αγορές που καθορίζει η ΕΚΤ (5). Οι μη ρυθμιζόμενες αγορές αξιολογούνται από το Ευρωσύστημα με βάση τρεις αρχές — την ασφάλεια, τη διαφάνεια και την προσβασιμότητα (6).

(4)  ΕΕ L 145 της 30.4.2004, σ. 1."

(5)  Κατάλογος των αποδεκτών μη ρυθμιζόμενων αγορών δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu) και ενημερώνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο."

(6)  Η “ασφάλεια”, η “διαφάνεια” και η “προσβασιμότητα” ορίζονται από το Ευρωσύστημα αποκλειστικά σε σχέση με τους σκοπούς της διαχείρισης ασφαλειών από το ίδιο. Η διαδικασία επιλογής δεν αποσκοπεί στην αξιολόγηση της εγγενούς ποιότητας των διαφόρων αγορών. Το περιεχόμενο αυτών των αρχών είναι το εξής: Ως ασφάλειανοείται η βεβαιότητα ως προς τις συναλλαγές, ειδικότερα ως προς την ισχύ και την εκτελεστότητά τους. Ως διαφάνειανοείται η ακώλυτη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους διαδικαστικούς κανόνες και τη λειτουργία της αγοράς, τα οικονομικά χαρακτηριστικά των περιουσιακών στοιχείων, τον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών και τις συναφείς τιμές και ποσότητες (τιμές, επιτόκια, όγκος συναλλαγών, υπόλοιπα κυκλοφορούντα στην αγορά κ.λπ.). Ως προσβασιμότητανοείται η δυνατότητα του Ευρωσυστήματος να συμμετέχει στην αγορά και να έχει πρόσβαση σ' αυτήν. Μια αγορά θεωρείται προσβάσιμη για τους σκοπούς της διαχείρισης ασφαλειών εάν οι διαδικαστικοί κανόνες και η λειτουργία της επιτρέπουν στο Ευρωσύστημα να αποκτά πληροφορίες και να διενεργεί συναλλαγές όταν χρειάζεται για τους εν λόγω σκοπούς.»."

7.

Στην ενότητα 6.2.3.2, ο πίνακας 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Κριτήρια καταλληλότητας

Εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία (7)

Μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία (8)

Είδος περιουσιακού στοιχείου

Πιστοποιητικά χρέους της ΕΚΤ

Άλλα εμπορεύσιμα χρεόγραφα (9)

Δανειακές απαιτήσεις

RMBD

Πιστοληπτική διαβάθμιση

Το περιουσιακό στοιχείο πρέπει να είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, όπως αξιολογείται με βάση τους κανόνες του ECAF για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία. (9)

Ο οφειλέτης/εγγυητής πρέπει να έχει υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, όπως αξιολογείται με βάση τους κανόνες του ECAF για τις δανειακές απαιτήσεις.

Το περιουσιακό στοιχείο πρέπει να είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, όπως αξιολογείται με βάση τους κανόνες του ECAF για τα RMBD.

Τόπος έκδοσης

ΕΟΧ (9)

Δεν εφαρμόζεται

Δεν εφαρμόζεται

Διαδικασίες διακανονισμού/διεκπεραίωσης

Τόπος διακανονισμού: ζώνη του ευρώ

Οι τίτλοι πρέπει να είναι κεντρικά κατατεθειμένοι με λογιστική μορφή σε ΕθνΚΤ ή σε ΣΔΤ που έχει αξιολογηθεί θετικά από το Ευρωσύστημα βάσει των προτύπων και των διαδικασιών αξιολόγησης που περιγράφονται στο Πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της καταλληλότητας προς χρήση

Διαδικασίες του Ευρωσυστήματος

Διαδικασίες του Ευρωσυστήματος

Κατηγορία εκδότη/οφειλέτη/εγγυητών

ΕθνΚΤ

Δημόσιος τομέας

Ιδιωτικός τομέας

Διεθνή και υπερεθνικά ιδρύματα

Δημόσιος τομέας

Μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Διεθνή και υπερεθνικά ιδρύματα

Πιστωτικά ιδρύματα

Τόπος εγκατάστασης εκδότη, οφειλέτη και εγγυητή

Εκδότης (9): ΕΟΧ ή χώρες G10 εκτός του ΕΟΧ

Οφειλέτης: ΕΟΧ

Εγγυητής (9): ΕΟΧ

Ζώνη του ευρώ

Ζώνη του ευρώ

Αποδεκτές αγορές

Ρυθμιζόμενες αγορές

Μη ρυθμιζόμενες αγορές αποδεκτές από την ΕΚΤ

Δεν εφαρμόζεται

Δεν εφαρμόζεται

Νόμισμα

ευρώ

ευρώ

ευρώ

Ελάχιστο ύψος

Δεν εφαρμόζεται

Ελάχιστο όριο ποσού κατά τον χρόνο υποβολής της δανειακής απαίτησης

για εγχώρια χρήση: κατ' επιλογήν της ΕθνΚΤ,

για διασυνοριακή χρήση: κοινό ελάχιστο όριο 500 000 ευρώ.

Δεν εφαρμόζεται

Εφαρμοστέο δίκαιο

Για τίτλους προερχόμενους από τιτλοποίηση, η απόκτηση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων πρέπει να διέπεται από το δίκαιο κράτους μέλους της ΕΕ. Το δίκαιο που διέπει τις υποκείμενες δανειακές απαιτήσεις πρέπει να είναι δίκαιο χώρας του ΕΟΧ

Εφαρμοστέο δίκαιο για τη δανειακή σύμβαση και τη χρήση της ως ασφάλειας: δίκαιο κράτους μέλους.

Τα διαφορετικά δίκαια που εφαρμόζονται:

α)

στον αντισυμβαλλόμενο·

β)

στον πιστωτή·

γ)

στον οφειλέτη·

δ)

στον εγγυητή (εάν υπάρχει)·

ε)

στη δανειακή σύμβαση· και

στ)

στη σύμβαση παροχής της δανειακής απαίτησης ως ασφάλειαςδεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δύο τον αριθμό

Δεν εφαρμόζεται

Διασυνοριακή χρήση

Ναι

Ναι

Ναι

8.

Στην ενότητα 6.3.1, οι υποσημειώσεις 67 και 69 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«(*)

Η εναρμονισμένη κλίμακα πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu). Ως πιστοληπτική διαβάθμιση βαθμίδας 3 νοείται ελάχιστη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση “ΒΒΒ-”, διενεργούμενη από τους οίκους Fitch ή Standard & Poor's ή διαβάθμιση “Baa3”, διενεργούμενη από τον οίκο Moody's ή διαβάθμιση “BBBL” διενεργούμενη από τον οίκο DBRS.»·

«(**)

Ως “ΑΑΑ” νοείται μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση “ΑΑΑ”, διενεργούμενη από τους οίκους Fitch, Standard & Poor's ή DBRS, ή “Αaa”, διενεργούμενη από τον οίκο Moody's.».

9.

Στην ενότητα 6.4.2, η παράγραφος ια) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Τα περιουσιακά στοιχεία υπόκεινται σε καθημερινή αποτίμηση. Καθημερινά οι ΕθνΚΤ (10) υπολογίζουν την απαιτούμενη αξία υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές των ανεξόφλητων υπολοίπων των πιστώσεων, τις αρχές αποτίμησης που περιγράφονται στην ενότητα 6.5 και τις απαιτούμενες περικοπές αποτίμησης.

(10)  Όταν χρησιμοποιούνται τριμερείς υπηρεσίες, η διαδικασία αποτίμησης ανατίθεται στον ΠΥΤΔΑ, βάσει των πληροφοριών που του αποστέλλουν οι αρμόδιες ΕθνΚΤ.»."

10.

Στην ενότητα 6.6, η δεύτερη παράγραφος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Οι ΕθνΚΤ (και η ΕΚΤ) έχουν αναπτύξει έναν μηχανισμό ο οποίος εξασφαλίζει ότι όλα τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διασυνοριακή βάση. Πρόκειται για το ΣΑΚΤ, στο πλαίσιο του οποίου οι ΕθνΚΤ λειτουργούν ως θεματοφύλακες ('ανταποκρίτριες') η μία για λογαριασμό της άλλης (και για λογαριασμό της ΕΚΤ) για τα περιουσιακά στοιχεία που γίνονται δεκτά στο αποθετήριο, ΠΥΤΔΑ ή σύστημα διακανονισμού τίτλων της αντίστοιχης χώρας. Για τα μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τις δανειακές απαιτήσεις και τα RMDB, που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν μέσω ΣΔΤ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικές λύσεις (11). Το ΣΑΚΤ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση των πάσης φύσης πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος. Παράλληλα με το ΣΑΚΤ, οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν αποδεκτές ζεύξεις (links) μεταξύ ΣΔΤ για τη διασυνοριακή μεταβίβαση εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων στο ΣΔΤ της αντίστοιχης χώρας (12). Οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τις αποδεκτές ζεύξεις μεταξύ ΣΔΤ σε συνδυασμό με το ΣΑΚΤ (ΣΑΚΤ με ζεύξεις — βλέπε ενότητα 6.6.3). Επίσης, το ΣΑΚΤ (περιλαμβανομένου του ΣΑΚΤ με ζεύξεις) χρησιμοποιείται ως βάση για τη διασυνοριακή χρήση υπηρεσιών τριμερούς διαχείρισης ασφαλειών.

(11)  Βλέπε λεπτομέρειες στο ενημερωτικό φυλλάδιο “Σύστημα Ανταποκριτριών Κεντρικών Τραπεζών (ΣΑΚΤ), Διαδικασίες για τους αντισυμβαλλομένους του Ευρωσυστήματος”, που δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu)."

(12)  Τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω λογαριασμού τηρούμενου από κεντρική τράπεζα σε ΣΔΤ εγκατεστημένο σε άλλη χώρα, εάν το Ευρωσύστημα έχει εγκρίνει τη χρήση τέτοιου λογαριασμού. Από το 1999 επετράπη στην De Nederlandsche Bank να χρησιμοποιεί τον λογαριασμό της στην Euroclear Bank για να διακανονίζει συναλλαγές παροχής ασφάλειας επί ευρωομολόγων που εκδίδονται από το εν λόγω διεθνές ΚΑΑ. Από τον Αύγουστο του 2000 επετράπη στην Central Bank of Ireland να ανοίξει τέτοιου είδους λογαριασμό στην Euroclear Bank, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία που είναι κατατεθειμένα στην Euroclear Bank, δηλαδή και για αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεταφερθεί στην Euroclear Bank μέσω αποδεκτών ζεύξεων.»."

11.

Στην ενότητα 6.6.1, η τελευταία παράγραφος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το ΣΑΚΤ είναι διαθέσιμο στους αντισυμβαλλομένους (τόσο για τα εμπορεύσιμα όσο και για τα μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία) τουλάχιστον από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης, κάθε εργάσιμη ημέρα του TARGET2. Όποιος αντισυμβαλλόμενος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το ΣΑΚΤ πρέπει να ενημερώσει την ΕθνΚΤ από την οποία επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί, δηλαδή την ΕθνΚΤ του κράτους μέλους εγκατάστασής του, πριν από τις 4 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Εκτός αυτού, πρέπει να μεριμνήσει ώστε τα περιουσιακά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση πράξεων νομισματικής πολιτικής να μεταφερθούν στον λογαριασμό της ανταποκρίτριας κεντρικής τράπεζας το αργότερο έως τις 4.45 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Εντολές ή μεταφορές τίτλων μετά την ώρα αυτή μπορούν να ληφθούν υπόψη μόνο στο μέτρο του δυνατού και μόνο για παροχή ρευστότητας κατά την επόμενη εργάσιμη ημέρα του TARGET2. Όταν οι αντισυμβαλλόμενοι προβλέπουν ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το ΣΑΚΤ προς το τέλος της ημέρας, είναι σκόπιμο να παραδίδουν εκ των προτέρων (δηλαδή να προκαταθέτουν) τα περιουσιακά στοιχεία, εφόσον είναι δυνατόν. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή όταν το επιβάλλουν λόγοι νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ δύναται να αποφασίσει παράταση του ωραρίου λειτουργίας του ΣΑΚΤ μέχρι το πέρας της λειτουργίας του TARGET2, σε συνεννόηση με τα ΚΑΑ όσον αφορά τη δυνατότητά τους να παρατείνουν την καταληκτική ώρα λειτουργίας τους για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία.».

12.

Η ενότητα 6.6.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Παράλληλα με το ΣΑΚΤ, για τη διασυνοριακή μεταβίβαση εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποδεκτές ζεύξεις μεταξύ των ΣΔΤ του ΕΟΧ.

Η άμεση ή έμμεση ζεύξη μεταξύ δύο ΣΔΤ επιτρέπει στους συμμετέχοντες σε ένα ΣΔΤ να τηρούν τίτλους που έχουν εκδοθεί σε άλλο ΣΔΤ χωρίς να συμμετέχουν σε αυτό (13). Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αυτές οι ζεύξεις για τη μεταβίβαση τίτλων που παρέχονται ως ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν και να εγκριθούν από το Ευρωσύστημα βάσει των προτύπων και των διαδικασιών αξιολόγησης που περιγράφονται στο Πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της καταλληλότητας προς χρήση (14).

Από τη σκοπιά του Ευρωσυστήματος, το ΣΑΚΤ και οι ζεύξεις μεταξύ των ΣΔΤ του ΕΟΧ έχουν τον ίδιο ρόλο, δηλαδή επιτρέπουν στους αντισυμβαλλομένους να χρησιμοποιούν σε διασυνοριακή βάση περιουσιακά στοιχεία ως ασφάλεια. Δηλαδή αμφότεροι οι μηχανισμοί επιτρέπουν στους αντισυμβαλλομένους να χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία ως ασφάλεια για να χρηματοδοτούνται από την ΕθνΚΤ του κράτους μέλους εγκατάστασής τους, ακόμη και αν αυτά έχουν εκδοθεί σε ΣΔΤ άλλης χώρας. Το ΣΑΚΤ και οι ζεύξεις μεταξύ ΣΔΤ επιτελούν αυτή τη λειτουργία με διαφορετικό τρόπο. Στο ΣΑΚΤ η διασυνοριακή σχέση είναι μεταξύ των ΕθνΚΤ, οι οποίες ενεργούν ως θεματοφύλακες η μία για λογαριασμό της άλλης. Με τη χρήση των ζεύξεων η διασυνοριακή σχέση είναι μεταξύ των ΣΔΤ, τα οποία ανοίγουν συγκεντρωτικούς (omnibus) λογαριασμούς το ένα για λογαριασμό του άλλου. Τα περιουσιακά στοιχεία που κατατίθενται σε μια ανταποκρίτρια κεντρική τράπεζα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφάλεια αποκλειστικά και μόνο για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται μέσω ζεύξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, αλλά και για οποιαδήποτε άλλο σκοπό επιλέγει ο αντισυμβαλλόμενος. Όταν χρησιμοποιούν ζεύξεις μεταξύ των ΣΔΤ, οι αντισυμβαλλόμενοι τηρούν τα περιουσιακά στοιχεία στον λογαριασμό τους στο ΣΔΤ της χώρας τους και δεν χρειάζονται θεματοφύλακα.

(13)  Η ζεύξη μεταξύ δύο ΣΔΤ περιλαμβάνει σύνολο διαδικασιών και ρυθμίσεων για τη διασυνοριακή μεταβίβαση τίτλων μέσω λογιστικών εγγραφών. Η ζεύξη λαμβάνει τη μορφή ενός συγκεντρωτικού (omnibus) λογαριασμού που ανοίγει ένα ΣΔΤ (το ΣΔΤ του επενδυτή) σε άλλο ΣΔΤ (το ΣΔΤ του εκδότη). Στην άμεση ζεύξη (direct link) δεν παρεμβάλλεται άλλος φορέας μεταξύ των δύο ΣΔΤ. Για τη διασυνοριακή μεταβίβαση τίτλων προς το Ευρωσύστημα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και οι έμμεσες ζεύξεις (relayed links). Η έμμεση ζεύξη αποτελεί συμβατική και τεχνική ρύθμιση που επιτρέπει σε δύο ΣΔΤ που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους να ανταλλάσσουν τίτλους με συναλλαγές ή να μεταβιβάζουν τίτλους μέσω τρίτου ΣΔΤ που ενεργεί ως διάμεσος."

(14)  Ο κατάλογος των αποδεκτών ζεύξεων δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu/paym/coll/coll/ssslinks/html/index.en.html).»."

13.

Στην ενότητα 6.6, προστίθεται η ακόλουθη ενότητα 6.6.3:

«6.6.3.   ΣΑΚΤ με ζεύξεις

Οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις άμεσες και τις έμμεσες ζεύξεις που μνημονεύονται στην ενότητα 6.6.2 σε συνδυασμό με το ΣΑΚΤ για την παροχή ως ασφάλειας σε διασυνοριακή βάση αποδεκτών εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων.

Κατά τη χρήση ζεύξεων μεταξύ ΣΔΤ σε συνδυασμό με το ΣΑΚΤ, οι αντισυμβαλλόμενοι τηρούν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν εκδοθεί στο ΣΔΤ του εκδότη σε λογαριασμό στο ΣΔΤ του επενδυτή απευθείας ή μέσω θεματοφύλακα. Σε περίπτωση έμμεσων ζεύξεων, τρίτο ΣΔΤ είναι δυνατόν να ενεργεί ως διάμεσος.

Τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να εκδίδονται σε ΚΑΑ του ΕΟΧ εκτός ζώνης του ευρώ, υπό την προϋπόθεση η ζεύξη μεταξύ του ΣΔΤ του εκδότη και του ΕΔΤ του επενδυτή να έχει αξιολογηθεί θετικά από το Ευρωσύστημα βάσει των προτύπων και των διαδικασιών αξιολόγησης που περιγράφονται στο Πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της καταλληλότητας προς χρήση.

Image

Σε περίπτωση μεταβίβασης αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων μέσω ΣΑΚΤ με ζεύξεις, οι αντισυμβαλλόμενοι εξασφαλίζουν ότι οι τίτλοι μεταφέρονται σε λογαριασμό στο ΣΔΤ του οικείου επενδυτή έως τις 4 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης την ημέρα διακανονισμού, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ο διακανονισμός των πράξεων με αξία της ίδιας ημέρας. Τυχόν αίτηση αντισυμβαλλομένου για την παροχή ασφάλειας που λαμβάνεται από την ΕθνΚΤ της χώρας εγκατάστασής του μετά τις 4 μ.μ. ή αίτηση μεταφοράς αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων σε λογαριασμό στο ΚΑΑ του οικείου επενδυτή μετά τις 4 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης λαμβάνεται υπόψη μόνο στο μέτρο του δυνατού, ανάλογα με την καταληκτική ώρα λειτουργίας των εμπλεκομένων ΚΑΑ.».

14.

Στην ενότητα 6.6, προστίθεται η ακόλουθη ενότητα 6.6.4:

«6.6.4.   ΣΑΚΤ με υπηρεσίες τριμερούς διαχείρισης ασφαλειών

Το ΣΑΚΤ (περιλαμβανομένου του ΣΑΚΤ με ζεύξεις) χρησιμοποιείται επίσης ως βάση για τη διασυνοριακή χρήση υπηρεσιών τριμερούς διαχείρισης ασφαλειών, στο πλαίσιο των οποίων η ΕθνΚΤ κράτους μέλους στο οποίο παρέχονται υπηρεσίες τριμερούς διαχείρισης ασφαλειών για διασυνοριακή χρήση στο εσωτερικό του Ευρωσυστήματος, ενεργεί ως ανταποκρίτρια κεντρική τράπεζα για ΕθνΚΤ άλλων κρατών μελών των οποίων οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν ζητήσει να χρησιμοποιήσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες τριμερούς διαχείρισης ασφαλειών σε διασυνοριακή βάση. Ο οικείος ΠΥΤΔΑ πρέπει να έχει αξιολογηθεί θετικά από το Ευρωσύστημα.

Οι διασυνοριακές υπηρεσίες τριμερούς διαχείρισης ασφαλειών επιτρέπουν στους αντισυμβαλλομένους να αυξάνουν ή να μειώνουν το ποσό των ασφαλειών που παρέχουν στην ΕθνΚΤ της χώρας εγκατάστασής τους (στο εξής το “συνολικό ποσό”).

Image

Σημείωση: Το βέλος “Πληροφορίες για την ασφάλεια” μεταξύ αντισυμβαλλομένου Α και ΕθνΚΤ Α είναι πιθανόν να μην ασκεί επιρροή στην περίπτωση ορισμένων ΠΥΤΔΑ (ανάλογα με το συμβατικό μοντέλο που επιλέγεται). Στην περίπτωση αυτή, ο αντισυμβαλλόμενος δεν αποστέλλει εντολή στην ΕθνΚΤ Α ούτε λαμβάνει επιβεβαίωση από την ΕθνΚΤ Α.».

15.

Στο προσάρτημα 8, προστίθεται η ακόλουθη προτελευταία παράγραφος:

«Για τίτλους που προέρχονται από τιτλοποίηση, όπου τα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισοδηματική ροή περιλαμβάνουν απαιτήσεις από πιστωτικές κάρτες, οι υποχρεώσεις παροχής στοιχείων ανά δάνειο αρχίζουν να ισχύουν από την 1η Απριλίου 2014 και η εννεάμηνη μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014.».

16.

Στο προσάρτημα 8, η δεύτερη υποσημείωση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«(*)

Δηλαδή την 30ή Σεπτεμβρίου 2013 για τα RMBS και τις ΜΜΕ, την 30ή Νοεμβρίου 2013 για τα CMBS, την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 για δάνεια αγοράς αυτοκινήτου, δάνεια καταναλωτικής πίστης και απαιτήσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις και την 31η Δεκεμβρίου 2014 για απαιτήσεις από πιστωτικές κάρτες.».


(7)  Βλέπε περισσότερες λεπτομέρειες στην ενότητα 6.2.1.

(8)  Βλέπε περισσότερες λεπτομέρειες στην ενότητα 6.2.2.

(9)  Η πιστοληπτική διαβάθμιση των εμπορεύσιμων χρεογράφων για τα οποία δεν υπάρχει αξιολόγηση και τα οποία έχουν εκδοθεί ή είναι εγγυημένα από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις κρίνεται με βάση την πηγή αξιολόγησης που έχει επιλέξει ο αντίστοιχος αντισυμβαλλόμενος σύμφωνα με τους κανόνες του ECAF για τις δανειακές απαιτήσεις, όπως προβλέπεται στην ενότητα 6.3.3. Στην περίπτωση αυτών των εμπορεύσιμων χρεογράφων τα ακόλουθα κριτήρια καταλληλότητας για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία τροποποιούνται ως εξής: τόπος εγκατάστασης εκδότη/εγγυητή: ζώνη του ευρώ, τόπος έκδοσης: ζώνη του ευρώ.».


Επάνω