EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 52014AB0084

Avizul public al Băncii Centrale Europene din 5 decembrie 2014 privind propunerea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 184/2005 privind statisticile comunitare ale balanței de plăți, ale comerțului internațional cu servicii și ale investițiilor străine directe cu privire la conferirea de competențe delegate și de executare Comisiei pentru adoptarea anumitor măsuri (CON/2014/84)

JO C 31, 30.1.2015, p. 3-5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.1.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 31/3


AVIZUL PUBLIC AL BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 5 decembrie 2014

privind propunerea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 184/2005 privind statisticile comunitare ale balanței de plăți, ale comerțului internațional cu servicii și ale investițiilor străine directe cu privire la conferirea de competențe delegate și de executare Comisiei pentru adoptarea anumitor măsuri

(CON/2014/84)

(2015/C 31/04)

Introducere și temeiul juridic

Pe data de 15 iulie 2014, Banca Centrală Europeană (BCE) a primit o solicitare din partea Consiliului Uniunii Europene privind emiterea unui aviz referitor la propunerea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 184/2005 privind statisticile comunitare ale balanței de plăți, ale comerțului internațional cu servicii și ale investițiilor străine directe cu privire la conferirea de competențe delegate și de executare Comisiei pentru adoptarea anumitor măsuri (1) (denumit în continuare „regulament propus”).

Competența BCE de a emite un aviz are la bază articolul 127 alineatul (4) și articolul 282 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, deoarece regulamentul propus se referă la colectarea statisticilor balanței de plăți (BOP), care reprezintă o sarcină a Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) conform articolului 2 din Regulamentul (CE) nr. 2533/98 al Consiliului (2). Conform articolului 17.5 prima teză din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene, Consiliul guvernatorilor a adoptat prezentul aviz.

1.   Observații generale

1.1.

Statisticile europene sunt dezvoltate, elaborate și difuzate atât de către parteneriatul Sistemului Statistic European (ESS), cât și de către SEBC, și ambele funcționează în conformitate cu cadrele juridice diferite care reflectă structurile de guvernanță specifice ale acestora (3).

1.2.

Articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 2533/98 atribuie BCE, asistată de băncile centrale naționale (BCN), sarcina de a colecta informații privind, printre altele, BOP și statistici privind poziția investițiilor internaționale (PII), fie de la autoritățile naționale competente, fie direct de la agenți economici. Cerințele inițiale de raportare statistică ale BCE în domeniul statisticilor BOP și PII au fost menționate de către Consiliul guvernatorilor BCE în Orientarea BCE/1998/17 (4) și reformată la 9 decembrie 2011 prin Orientarea BCE/2011/23.

1.3.

Statisticile BOP și PII reprezintă seturi de date esențiale care ajută SEBC în atribuțiile sale de definire și punere în aplicare a politicii monetare unice, posibil de întreprindere a operațiunilor de schimb valutar și de păstrare și gestionare a rezervelor oficiale. Totodată, acestea stau la baza evaluării vulnerabilităților externe și a interconectării în scopul stabilității financiare, a „tabloului de riscuri” al Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) (5), precum și a „tabloului de bord” al procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (6). Statisticile BOP și PII fac parte din „Standardul special de diseminare a datelor” și „Standardul special plus de diseminare a datelor” ale Fondului Monetar Internațional (FMI) (7) și sunt necesare pentru „consultațiile în baza articolului IV” ale FMI cu zona euro și statele membre. BCE și BCN publică lunar și trimestrial statistici BOP și PII.

1.4.

Pe data de 12 ianuarie 2005, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Regulamentul (CE) nr. 184/2005 (8) privind statisticile comunitare ale balanței de plăți, ale comerțului internațional cu servicii și ale investițiilor străine directe. Comitetul pentru balanța de plăți (denumit în continuare „Comitetul BOP”) constituit în temeiul aceluiași regulament (9), în care statele membre sunt reprezentate în principal de către BCN, asigură alinierea fermă a cerințelor de raportare, a metodologiei și proceselor de asigurare a calității în privința statisticilor BOP și PII.

1.5.

BCN, în calitate de membre ale SEBC, elaborează statistici europene în temeiul articolelor 3 și 5 din Statutul SEBC, așa cum s-a pus în aplicare în Regulamentul (CE) nr. 2533/98, și nu participă la elaborarea de statistici europene conform Regulamentului (CE) nr. 223/2009 (10). Prin urmare, conform acordului dintre BCN și Comisia (Eurostat), datele obținute de BCN pot fi utilizate direct sau indirect de către Comisie (Eurostat) pentru elaborarea de statistici europene.

1.6.

Deoarece Regulamentul (CE) nr. 2533/98 a atribuit BCE colectarea de informații privind statistici BOP și PII, cu asistența BCN, și pentru a reduce la minimum sarcina de raportare și a garanta coerența necesară pentru elaborarea de statistici europene, Comisia este invitată să utilizeze în mod corespunzător statisticile BOP și PII puse la dispoziție de către SEBC.

2.   Observații specifice

2.1.   Punerea în aplicare a unui nou sistem de adoptare a actelor delegate și de executare în domeniul statisticilor BOP și PII

2.1.1.

Regulamentul propus pune în aplicare un nou sistem pentru adoptarea actelor delegate și de executare în temeiul articolelor 290 și 291 din tratat în domeniul statisticilor BOP și PII. Articolul 1 alineatul (1) din regulamentul propus vizează să acorde Comisiei competența de a adopta acte delegate pentru modificarea cerințelor de date pentru BOP și PII, inclusiv revizuirea, extinderea și eliminarea fluxurilor de date, precum și stabilirea termenelor de predare. De asemenea, articolul 1 alineatul (2) propune să se confere Comisiei competențe de executare pentru a adopta standardele de calitate, precum și conținutul și periodicitatea rapoartelor de calitate pentru statistici BOP și PII.

2.1.2.

Cerințele de date, termenele de depunere și standardele de asigurare a calității sunt elemente esențiale ale Regulamentului (CE) nr. 184/2005 și au un impact direct asupra sarcinii de raportare a responsabililor cu elaborarea datelor și a agenților de raportare. Deoarece Consiliul a atribuit SEBC sarcina de a colecta statistici BOP și PII fie de la autoritățile naționale competente, fie direct de la agenți economici începând cu anul 1998, trebuie să se asigure o colaborare strânsă între SEBC și ESS la definirea, modificarea sau actualizarea unor astfel de statistici. În caz contrar, statisticile europene BOP și PII elaborate de ESS și SEBC pot fi divergente sau inconsecvente.

2.1.3.

Cerințele de raportare statistică BOP divergente sau inconsecvente nu doar cresc sarcina de raportare pentru respondenți precum întreprinderile mici și mijlocii, ci pot să determine și elaborarea de statistici BOP diferite, în funcție de scopul pentru care se utilizează datele. Astfel de diferențe nu ar fi în concordanță cu principiile relevanței datelor, eficienței costurilor și reducerii la minimum a sarcinii de raportare, prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 223/2009 și Regulamentul (CE) nr. 2533/98.

2.1.4.

Prin urmare, BCE nu susține propunerea din articolul 1 alineatul (1) din regulamentul propus, cu privire la delegarea de competențe Comisiei pentru a modifica cerințele de date pentru BOP și PII, inclusiv cele privind stabilirea termenelor de depunere, revizuirile, extinderile și eliminările de fluxuri de date. Articolul 1 alineatul (1) și articolul 1 alineatul (3) din regulamentul propus trebuie eliminate în consecință.

2.2.   Rolul Comitetului pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți

2.2.1.

Regulamentul propus anulează Comitetul BOP și transferă toate competențele de comitologie Comitetului sistemului statistic european în care nu sunt reprezentați membri ai SEBC (11). Mai mult, BCN, în calitate de membre ale SEBC, elaborează statistici europene în temeiul articolelor 3 și 5 din Statutul SEBC, așa cum s-a pus în aplicare în Regulamentul (CE) nr. 2533/98, și nu participă la elaborarea de statistici europene conform Regulamentului (CE) nr. 223/2009.

2.2.2.

Pentru a asigura o colaborare strânsă permanentă în acest domeniu, Comitetul pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți (CMFB) (12) trebuie să se afle în centrul colaborării reciproce privind statistici BOP și altele similare (de exemplu, statistici privind comerțul internațional de mărfuri, comerțul internațional de servicii, investiții străine directe, filiale străine) și trebuie consultat cu privire la propuneri de noi acte juridice, inclusiv revizuirea actelor juridice, privind statistici BOP și altele similare.

2.2.3.

Prin urmare, în articolul 1 alineatul (2) și articolul 1 alineatul (4) din regulamentul propus trebuie să se introducă formularea corespunzătoare care să oblige Comisia să solicite avizul CMFB înainte de a propune modificări ale elementelor esențiale ale Regulamentului (CE) nr. 184/2005. În mod specific, aceasta trebuie să se aplice modificărilor care vizează: (a) cerințele de date, inclusiv termene de depunere, precum și revizuiri, extinderi și eliminări de fluxuri de date; (b) actualizarea definițiilor prevăzute în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 184/2005; și (c) standardele comune de calitate, precum și conținutul și periodicitatea rapoartelor de calitate.

2.3.   Consultarea BCE

Actele de executare ale Comisiei se clasifică drept acte propuse ale Uniunii Europene în sensul articolului 127 alineatul (4) prima liniuță și al articolului 282 alineatul (5) din tratat (13). Prin urmare, BCE trebuie consultată separat de CMFB cu privire la orice proiecte de acte de executare care intră în domeniile sale de competență. Acest proces consultativ va permite BCE să își aducă aportul la statisticile BOP cu întregul beneficiu al experienței și expertizei sale îndelungate.

Adoptat la Frankfurt pe Main, 5 decembrie 2014.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  COM(2014) 379 final.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 2533/98 al Consiliului din 23 noiembrie 1998 privind colectarea informațiilor statistice de către Banca Centrală Europeană (JO L 318, 27.11.1998, p. 8); consultați și Recomandarea BCE/2003/8 din 2 mai 2003 privind cerințele de raportare statistică ale Băncii Centrale Europene în domeniul statisticilor privind balanța de plăți și poziția investițională internațională, precum și situația rezervelor internaționale (JO C 126, 28.5.2003, p. 7) și Orientarea BCE/2011/23 din 9 decembrie 2011 privind cerințele de raportare statistică ale Băncii Centrale Europene în domeniul statisticilor externe (JO L 65, 3.3.2012, p. 1).

(3)  Consultați articolul 338 alineatul (1) din tratat, articolul 5 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”) și considerentul 8 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

(4)  Orientarea BCE/1998/17 din 1 decembrie 1998 privind cerințele de raportare statistică ale Băncii Centrale Europene în domeniul statisticilor privind balanța de plăți și poziția investițională internațională (JO L 115, 4.5.1999, p. 47).

(5)  Abordat într-un act juridic distinct.

(6)  Consultați articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 noiembrie 2011 privind prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice (JO L 306, 23.11.2011, p. 25).

(7)  Consultați documentul de politică al FMI, „Revizuirea Standardului special de diseminare a datelor și instituirea Standardului special plus de diseminare a datelor – Decizii propuse”, 4 octombrie 2012, precum și „Modificarea Standardului special plus de diseminare a datelor”, 19 martie 2014, disponibil pe pagina de internet FMI, la adresa www.imf.org

(8)  Regulamentul (CE) nr. 184/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 ianuarie 2005 privind statisticile comunitare ale balanței de plăți, ale comerțului internațional cu servicii și ale investițiilor străine directe (JO L 35, 8.2.2005, p. 23).

(9)  Consultați articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 184/2005.

(10)  Consultați considerentul 9 din acordul menționat.

(11)  Consultați articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.

(12)  Consultați articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009. CMFB a fost instituit prin Decizia 2006/856/CE a Consiliului din 13 noiembrie 2006 de instituire a Comitetului pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți (JO L 332, 30.11.2006, p. 21).

(13)  Articolul 127 alineatul (4) prima liniuță din tratat prevede faptul că BCE va fi consultată „cu privire la orice act al Uniunii propus în domeniile care sunt de competența sa”. Articolul 282 alineatul (5) din tratat prevede că: „În domeniile în care are atribuții, Banca Centrală Europeană este consultată asupra oricărui proiect de act al Uniunii.”


Sus