EUR-Lex De toegang tot het recht van de Europese Unie

Terug naar de EUR-Lex homepage

Dit document is overgenomen van EUR-Lex

Document 32010O0030

2010/794/EU: Richtsnoer van de Europese Centrale Bank van 13 december 2010 tot wijziging van Richtsnoer ECB/2000/7 betreffende monetaire beleidsinstrumenten en -procedures van het Eurosysteem (ECB/2010/30)

PB L 336 van 21.12.2010, blz. 63–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Juridische status van het document Niet meer van kracht, Datum einde geldigheid: 31/12/2011; opgeheven door 32011O0014

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2010/794/oj

21.12.2010   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 336/63


RICHTSNOER VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK

van 13 december 2010

tot wijziging van Richtsnoer ECB/2000/7 betreffende monetaire beleidsinstrumenten en -procedures van het Eurosysteem

(ECB/2010/30)

(2010/794/EU)

DE RAAD VAN BESTUUR VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, inzonderheid het eerste streepje van artikel 127, lid 2,

Gezien de Statuten van het Europees Stelsel van centrale banken en van de Europese Centrale Bank, inzonderheid artikel 12.1 en artikel 14.3, in samenhang met het eerste streepje van artikel 3.1, artikel 18.2 en de eerste alinea van artikel 20,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De verwezenlijking van een gemeenschappelijk monetair beleid noopt tot het definiëren van instrumenten en procedures die gebruikt kunnen worden door het Eurosysteem, bestaande uit de nationale centrale banken (NCB's) van lidstaten die de euro als munt hebben, (hierna de „deelnemende lidstaten”) en de Europese Centrale Bank (ECB), teneinde een dergelijk beleid op uniforme wijze in alle deelnemende lidstaten uit te voeren.

(2)

De ECB heeft de bevoegdheid om de nodige richtsnoeren vast te stellen ter uitvoering van het monetaire beleid van het Eurosysteem en de NCB's zijn gehouden overeenkomstig die richtsnoeren te handelen.

(3)

Richtsnoer ECB/2000/7 van 31 augustus 2000 betreffende monetaire beleidsinstrumenten en -procedures van het Eurosysteem (1) dient te worden gewijzigd om wijzigingen weer te geven in het monetaire beleidskader van het Eurosysteem, inzonderheid: a) invoering van de beleenbaarheidscriteria voor het eigen gebruik van niet ICBE-conforme gedekte bankbrieven met commerciële hypotheken als de onderliggende activa; b) toevoeging van deposito's met vaste looptijd als beleenbaar onderpand voor monetaire beleidstransacties en intraday-krediet van het Eurosysteem; en c) wijziging van appendix 5 bij bijlage I om weer te geven dat Estland op 1 januari 2011 de euro zal aannemen en dat de naam van de Central Bank and Financial Services Authority of Ireland is gewijzigd,

HEEFT HET VOLGENDE RICHTSNOER VASTGESTELD:

Artikel 1

Wijzigingen in bijlage I

Bijlage I bij Richtsnoer ECB/2000/7 wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij dit richtsnoer.

Artikel 2

Verificatie

1.   De NCB's doen de ECB uiterlijk op 31 december 2010 details inzake teksten en middelen toekomen, middels welke zij voornemens zijn te voldoen aan de paragrafen 1, 3 en 4 van de bijlage bij dit richtsnoer.

2.   De NCB's doen de ECB uiterlijk op 8 januari 2011 details inzake teksten en middelen toekomen, middels welke zij voornemens zijn te voldoen aan de paragraaf 2 van de bijlage bij dit richtsnoer.

Artikel 3

Inwerkingtreding

1.   Dit richtsnoer treedt twee dagen na de vaststelling ervan in werking.

2.   De paragrafen 1, 3 en 4 van de bijlage bij dit richtsnoer zijn met ingang van 1 januari 2011 van toepassing.

3.   Paragraaf 2 van de bijlage bij dit richtsnoer is met ingang van 1 februari 2011 van toepassing.

Artikel 4

Geadresseerden

Dit richtsnoer is gericht aan de NCB's van de deelnemende lidstaten.

Gedaan te Frankfurt am Main, 13 december 2010.

Namens de Raad van bestuur van de ECB

De president van de ECB

Jean-Claude TRICHET


(1)  PB L 310 van 11.12.2000, blz. 1.


BIJLAGE

Bijlage I bij Richtsnoer ECB/2000/7 wordt als volgt gewijzigd:

1.

In paragraaf 6.2.2 wordt de eerste alinea als volgt vervangen:

„In het enkelvoudige kader voor beleenbare activa kunnen drie soorten niet-verhandelbare activa als onderpand dienen: deposito’s met vaste looptijd van in aanmerking komende tegenpartijen, kredietvorderingen en niet-verhandelbare retail-schuldbewijzen met hypothecair onderpand (retail mortgage-backed debt instruments ofwel RMBD's) (1).

2.

Paragraaf 6.2.3 wordt als volgt gewijzigd:

a)

De zevende alinea (de vijfde alinea onder het kopje „Voorschriften voor het gebruik van beleenbare activa”) wordt als volgt vervangen:

„Bovenstaande bepalingen over nauwe banden zijn niet van toepassing op: a) nauwe banden tussen de tegenpartij en een entiteit uit de publieke sector van de EER die het recht heeft belasting te heffen, dan wel wanneer een schuldinstrument wordt gegarandeerd door een entiteit uit de publieke sector van de EER die het recht heeft belasting te heffen; b) gedekte bankbrieven die zijn uitgegeven in overeenstemming met de criteria in artikel 22, lid 4 van de ICBE-richtlijn; of c) gevallen waarin schuldbewijzen de bescherming genieten van bijzondere juridische waarborgen vergelijkbaar met die voor instrumenten onder b), zoals in het geval van i) niet-verhandelbare RMBD's die geen effecten zijn; of ii) gestructureerde gedekte bankbrieven met leningen voor woningen als onderpand of gestructureerde gedekte bankbrieven met commerciële hypotheken als onderpand, d.w.z. bepaalde gedekte bankbrieven die door de Commissie niet ICBE-conform zijn verklaard, die voldoen aan alle criteria die van toepassing zijn op effecten op onderpand van activa, zoals uiteengezet in de paragrafen 6.2 en 6.3 en aan de volgende bijkomende criteria voldoen (2):

In het geval van gestructureerde gedekte bankbrieven met leningen voor woningen als onderpand:

Leningen voor woningen die onderpand vormen voor de gestructureerde gedekte bankbrieven, moeten luiden in euro; de emittent (en de debiteur en garant, indien het rechtspersonen zijn) moeten gevestigd zijn in een lidstaat, hun onderliggende activa moeten zich in een lidstaat bevinden, en het recht dat op de lening van toepassing is, moet het recht zijn van een lidstaat.

Leningen voor woningen komen in aanmerking voor de „cover pool” van relevante gestructureerde gedekte bankbrieven, indien zij worden gegarandeerd door een in aanmerking komende garantie of door hypothecaire zekerheid. Een in aanmerking komende garantie moet binnen 24 maanden na verzuim opeisbaar zijn. In aanmerking komende garanties ten behoeve van dergelijke gegarandeerde leningen kunnen in verschillende contractuele vormen worden verstrekt, waaronder verzekeringscontracten, mits ze verstrekt worden door een entiteit uit de publieke sector of een financiële instelling die onder publiek toezicht staat. De garant voor dergelijke gegarandeerde leningen mag geen nauwe banden hebben met de emittent van de gedekte bankbrieven en moet tenminste een rating van [A+/A1/AH] hebben van een geaccepteerde externe kredietbeoordelingsinstelling (EKBI) gedurende de looptijd van de transactie.

Vervangend onderpand van hoge kwaliteit tot maximaal 10 % van de cover pool is aanvaardbaar. Deze drempel kan alleen worden overschreden na een diepgaand onderzoek door de desbetreffende NCB.

Het maximale gedeelte van elke individuele in aanmerking komende lening die kan worden gefinancierd middels een emissie van gestructureerde gedekte bankbrieven, is 80 % van de LTV-ratio. De LTV-berekening moet worden uitgevoerd op basis van een conservatieve marktwaardering.

De minimale verplichte extra zekerheidsstelling is 8 %.

Het maximale leenbedrag voor leningen voor woningen is 1 miljoen EUR.

De afzonderlijke kredietbeoordeling van de cover pool moet overeenkomen met een jaarlijks PD-niveau van 10 basispunten in overeenstemming met de „single A” drempel (zie paragraaf 6.3.1).

Voor de emittent en gelieerde entiteiten die deel uitmaken van of relevant zijn voor de transactie in verband met de gestructureerde gedekte bankbrief, geldt een minimale langetermijnrating van „single A” („A-” door Fitch of Standard & Poor’s, of „A3” door Moody’s, of „AL” door DBRS).

In het geval van gestructureerde gedekte bankbrieven met commerciële hypothecaire leningen als onderpand:

Commerciële hypothecaire leningen die onderpand vormen voor de gestructureerde gedekte bankbrieven, moeten luiden in euro; de emittent (en de debiteur en garant, indien het rechtspersonen zijn) moeten gevestigd zijn in een lidstaat, hun onderliggende activa moeten zich in een lidstaat bevinden, en het recht dat op de lening van toepassing is, moet het recht zijn van een lidstaat.

Vervangend onderpand van hoge kwaliteit tot maximaal 10 % van de cover pool is aanvaardbaar. Deze drempel kan alleen worden overschreden na een diepgaand onderzoek door de desbetreffende NCB.

Het maximale gedeelte van elke individuele in aanmerking komende lening die kan worden gefinancierd middels een emissie van gestructureerde gedekte bankbrieven, is 60 % van de LTV-ratio. De LTV-berekening moet worden uitgevoerd op basis van een conservatieve marktwaardering.

De minimale verplichte extra zekerheidsstelling is 10 %.

Het aandeel van elke geldnemer in de cover pool, na alle individuele leningen die van een bepaalde geldnemer uitstaan, bij elkaar te hebben genomen, mag niet meer bedragen dan 5 % van het totaal van de cover pool.

De afzonderlijke kredietbeoordeling van de cover pool moet overeenkomen met kredietkwaliteitsstap 1 overeenkomstig de ratingschaal van het Eurosysteem (zie paragraaf 6.3.1).

Op de emittent en gelieerde entiteiten die deel uitmaken van of relevant zijn voor de transactie in verband met de gestructureerde gedekte bankbrief, moet kredietkwaliteitsstap 2 worden toegepast.

Tenminste elk jaar moet een herwaardering van alle onderliggende commerciële hypothecaire leningen plaatsvinden. Prijsdalingen van onroerend goed moeten volledig in de herwaardering worden meegenomen. In het geval van prijsstijgingen wordt een surpluspercentage van 15 % toegepast. Leningen die niet voldoen aan het LTV-drempelvereiste, moeten worden vervangen door nieuwe leningen, of er moet extra onderpand worden verstrekt, goed te keuren door de desbetreffende NCB. De primair toe te passen waarderingsmethode is de marktwaarde, d.w.z. de geschatte prijs die met redelijke inspanning bij verkoop op de markt voor de activa zou worden verkregen. Aan deze schatting moet de meest conservatieve aanname ten grondslag liggen. Statistische methoden kunnen ook worden toegepast, maar alleen als een secundaire waarderingsmethode.

Te allen tijde moet een liquiditeitsbuffer worden aangehouden in de vorm van bij een in aanmerking komende tegenpartij gedeponeerde contanten in euro om alle rentebetalingen in verband met gedekte bankbrieven voor de volgende periode van zes maanden te dekken.

Telkens wanneer de kortetermijnkredietbeoordeling van de geldnemer van een als onderpand verstrekte commerciële hypothecaire lening in de negen maanden voordat een gedekte bankbrief met gegarandeerde hoofdsomaflossing vervalt, beneden kredietkwaliteitsstap 2 komt, moet een dergelijke geldnemer een contant bedrag in euro deponeren dat voldoende is om het betreffende gedeelte van de hoofdsombetaling van de gedekte bankbrief te voldoen, alsook ermee verband houdende kosten die volgens planning door de emittent op grond van de gedekte bankbrief aan de liquiditeitsbuffer moeten worden betaald.

In geval van liquiditeitsspanning kan de oorspronkelijke looptijd met maximaal twaalf maanden worden verlengd om te compenseren voor looptijdverschillen tussen de aflossingsleningen in de cover pool en de aflossing ineens van de gedekte bankbrief. Na de oorspronkelijke vervaldatum is de gedekte bankbrief echter niet meer beleenbaar voor eigen gebruik.

b)

De achtste alinea (de zesde alinea onder het kopje „Voorschriften voor het gebruik van beleenbare activa”) wordt als volgt vervangen:

„Voor gestructureerde gedekte bankbrieven met leningen voor woningen als onderpand of gestructureerde gedekte bankbrieven met commerciële hypothecaire leningen als onderpand moeten tegenpartijen voorts een rechtsgeldige bevestiging overleggen van een goed bekendstaand advocatenkantoor waarmee wordt bevestigd dat aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

De emittent van de gedekte bankbrieven is een in een EU-lidstaat gevestigde kredietinstelling, en is geen special-purpose vehicle, ook indien dergelijke gedekte bankbrieven worden gegarandeerd door een in een EU-lidstaat gevestigde kredietinstelling.

De emittent/uitgifte van de gedekte bankbrieven is, onder het recht van de lidstaat waar de emittent gevestigd is of waar de gedekte bankbrieven zijn uitgegeven, onderworpen aan speciaal publiek toezicht ter bescherming van houders van gedekte bankbrieven.

In het geval van insolvabiliteit van de emittent, genieten houders van gedekte bankbrieven prioriteit wat betreft aflossing van de hoofdsom en betaling van rente uit de (onderliggende) beleenbare activa.

Uit de uitgifte van de gedekte bankbrieven verkregen bedragen moeten worden belegd (overeenkomstig de beleggingsregels in de documentatie betreffende de gedekte bankbrieven) conform de desbetreffende nationale wetgeving voor gedekte bankbrieven of andere wetgeving die van toepassing is op de activa in kwestie.”.

3.

In paragraaf 6.4.3 wordt de volgende subparagraaf toegevoegd:

Op deposito's met vaste looptijd wordt geen surpluspercentage toegepast.”.

4.

De tabel in appendix 5 wordt als volgt vervangen:

De websites van het eurosysteem

Centrale Bank

Website

Europese Centrale Bank

www.ecb.europa.eu

Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique

www.nbb.be of www.bnb.be

Deutsche Bundesbank

www.bundesbank.de

Eesti Pank

www.eestipank.ee

Banc Ceannais na hÉireann/Central Bank of Ireland

www.centralbank.ie

Bank of Greece

www.bankofgreece.gr

Banco de España

www.bde.es

Banque de France

www.banque-france.fr

Banca d'Italia

www.bancaditalia.it

Central Bank of Cyprus

www.centralbank.gov.cy

Banque centrale du Luxembourg

www.bcl.lu

Bank Ċentrali ta' Malta/Central Bank of Malta

www.centralbankmalta.org

De Nederlandsche Bank

www.dnb.nl

Oesterreichische Nationalbank

www.oenb.at

Banco de Portugal

www.bportugal.pt

Národná banka Slovenska

www.nbs.sk

Banka Slovenije

www.bsi.si

Suomen Pankki

www.bof.fi”


(1)  Tussen 1 januari 2007 en 31 december 2011 geldt voor kredietvorderingen een overgangsregeling, waarbij elke NCB zelf de drempelwaarde kan bepalen waarboven kredietvorderingen als onderpand in aanmerking komen, afgezien van grensoverschrijdend gebruik, en kan beslissen of transactiekosten in rekening worden gebracht. Vanaf 1 januari 2012 wordt een volledig uniforme regeling gehanteerd.”

(2)  Gestructureerde gedekte bankbrieven met leningen voor woningen als onderpand die worden ingediend vóór 10 oktober 2010 en niet voldoen aan deze criteria, kunnen worden gebruikt tot 31 maart 2011. Gestructureerde gedekte bankbrieven met commerciële hypothecaire leningen als onderpand die worden ingediend vóór 1 februari 2011 en niet voldoen aan deze criteria, kunnen worden gebruikt tot 31 maart 2011.”.


Naar boven