EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 32011D0008(01)

2011/397/UE: Decizia Băncii Centrale Europene din 21 iunie 2011 privind procedurile de acreditare în materie de mediu și de sănătate și securitate pentru producerea de bancnote euro (BCE/2011/8)

JO L 176, 5.7.2011, p. 52-58 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Ediţie specială în limba croată: capitol 15 volum 028 p. 129 - 135

Statutul juridic al documentului care nu mai este în vigoare, Data încetării: 26/02/2015; abrogat prin 32013D0054(01)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/397/oj

5.7.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 176/52


DECIZIA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 21 iunie 2011

privind procedurile de acreditare în materie de mediu și de sănătate și securitate pentru producerea de bancnote euro

(BCE/2011/8)

(2011/397/UE)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 128 alineatul (1),

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 16,

întrucât:

(1)

Articolul 128 alineatul (1) din tratat și articolul 16 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”) prevăd că Banca Centrală Europeană (BCE) este singura abilitată să autorizeze emisiunea de bancnote euro în Uniune. Acest drept include competența de a adopta măsuri pentru protecția integrității bancnotelor euro ca mijloc de plată.

(2)

Politica de mediu a Uniunii se bazează pe principiul integrării aspectelor legate de mediu, astfel cum se prevede la articolul 11 din tratat, conform căruia cerințele de protecție a mediului trebuie integrate în definirea și punerea în aplicare a politicilor și acțiunilor Uniunii, în special pentru promovarea dezvoltării durabile. Ținând seama de acest principiu, Eurosistemul promovează un bun management al mediului bazat pe seria de standarde ISO 14000.

(3)

În conformitate cu articolul 9 din tratat, în definirea și punerea în aplicare a politicilor și acțiunilor sale, Uniunea ține seama, printre altele, de cerințele privind protecția sănătății umane. Având în vedere acest principiu, evitarea și minimizarea oricăror riscuri pentru sănătatea și securitatea populației și a lucrătorilor implicați în producerea bancnotelor euro sau a materiilor prime pentru bancnotele euro sunt esențiale pentru Eurosistem. Acesta susține un bun management al sănătății și securității, în conformitate cu politicile Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă (1) și cu seria de standarde OHSAS 18000.

(4)

Din aceste motive, ar trebui instituite proceduri de acreditare în materie de mediu și de sănătate și securitate care să asigure faptul că sunt acreditați să desfășoare activitatea de producere a bancnotelor euro numai producătorii care respectă cerințele minime în materie de mediu și de sănătate și securitate.

(5)

Pentru a monitoriza îndeaproape activitatea producătorilor acreditați de bancnote euro și materii prime pentru bancnotele euro în materie de mediu și de sănătate și securitate, BCE trebuie să colecteze în mod periodic date de la acești producători cu privire la impactul pe care producerea de către aceștia a bancnotelor euro și a materiilor prime pentru bancnotele euro îl are asupra mediului și asupra sănătății și securității,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

SECȚIUNEA I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

(a)

„BCN” înseamnă banca centrală națională a unui stat membru a cărui monedă este euro;

(b)

„materii prime pentru bancnotele euro” înseamnă hârtia, cerneala, folia și firul folosite pentru producerea de bancnote euro;

(c)

„unitate de producție” înseamnă orice incintă pe care producătorul o folosește sau dorește să o folosească pentru producerea de bancnote euro sau de materii prime pentru bancnotele euro;

(d)

„producător” înseamnă orice entitate care este sau dorește să fie implicată într-o activitate de producere de bancnote euro;

(e)

„acreditare privind mediul” înseamnă statutul a cărui sferă de aplicare este prevăzută la articolul 3 și care a fost acordat de BCE unui producător pentru a confirma faptul că activitatea sa de producere a bancnotelor euro este în conformitate cu cerințele prevăzute în secțiunea II;

(f)

„acreditare privind sănătatea și securitatea” înseamnă statutul a cărui sferă de aplicare este prevăzută la articolul 4 și care a fost acordat de BCE unui producător pentru a confirma faptul că activitatea sa de producere a bancnotelor euro este în conformitate cu cerințele prevăzute în secțiunea III;

(g)

„producător acreditat” înseamnă un producător căruia i-au fost acordate acreditarea privind mediul și acreditarea privind sănătatea și securitatea;

(h)

„autoritate de certificare” înseamnă o autoritate independentă de certificare care evaluează sistemele de management al mediului sau al sănătății și securității ale producătorilor și care este acreditată să confirme faptul că un producător îndeplinește cerințele seriei de standarde ISO 14000 sau OHSAS 18000;

(i)

„activitate de producere de bancnote euro” înseamnă producerea de bancnote euro sau de orice materii prime pentru bancnotele euro;

(j)

„zi lucrătoare a BCE” înseamnă o zi de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale ale BCE;

(k)

„executarea plăcilor de imprimare” înseamnă producerea de plăci de imprimare pentru tehnologiile de tipărire offset sau intaglio utilizate pentru producerea de bancnote euro;

(l)

„producție individuală” înseamnă producția compusă din mai multe loturi alcătuite din aceleași materii prime de la aceiași furnizori, a căror compoziție este omogenă și nu introduce substanțe noi sau aceleași substanțe cu variații peste limită ale concentrațiilor, astfel cum sunt specificate de BCE într-un document distinct.

Articolul 2

Principii generale

(1)   Un producător poate desfășura activitatea de producere a bancnotelor euro numai dacă BCE îi acordă acreditare privind mediul și acreditare privind sănătatea și securitatea pentru respectiva activitate.

(2)   Cerințele BCE pentru acreditarea privind mediul și privind sănătatea și securitatea reprezintă cerințe minime. Producătorii pot adopta și pune în aplicare standarde în materie de mediu și/sau de sănătate și securitate mai stricte, dar BCE evaluează numai îndeplinirea de către producător a cerințelor prevăzute în prezenta decizie.

(3)   Comitetul executiv are competența de a adopta toate deciziile privind acreditarea în materie de mediu și de sănătate și securitate a producătorilor, cu luarea în considerare a avizelor Comitetului pentru bancnote, și informează Consiliul guvernatorilor cu privire la acestea.

(4)   Un producător acreditat poate desfășura activitatea de producere a bancnotelor euro numai în unitățile de producție pentru care a primit: (a) acreditarea privind mediul; și (b) acreditarea privind sănătatea și securitatea, fără a aduce atingere oricărei alte acreditări acordate în conformitate cu orice alt act juridic al BCE.

(5)   Orice costuri și pierderi aferente înregistrate de un producător în legătură cu aplicarea prezentei decizii sunt suportate de către producător.

(6)   BCE stabilește separat detaliile tehnice ale cerințelor care trebuie îndeplinite de către producători pentru a obține acreditarea privind mediul și acreditarea privind sănătatea și securitatea.

Articolul 3

Procedura de acreditare în materie de mediu

(1)   Acreditarea în baza seriei de standarde ISO 14000 privind sistemele de management al mediului urmează procedura stabilită în secțiunea II. Un producător poate desfășura activitatea de producere a bancnotelor euro numai dacă BCE i-a acordat acreditarea privind mediul pentru respectiva activitate.

(2)   Un producător poate primi acreditarea privind mediul pentru o activitate de producere a bancnotelor euro dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

(a)

respectă standardul ISO 14001 într-o anumită unitate de producție pentru o anumită activitate de producere a bancnotelor euro și i-a fost eliberat un certificat în acest sens de către autoritatea de certificare;

(b)

în cazul în care este o imprimerie, unitatea sa de producție este localizată într-un stat membru;

(c)

în cazul în care nu este o imprimerie, unitatea sa de producție este localizată într-un stat membru sau într-un stat membru al Asociației Europene a Liberului Schimb.

(3)   Comitetul executiv poate, de la caz la caz, acorda excepții de la cerința privind localizarea prevăzută la alineatul (2) literele (b) și (c), luând în considerare avizul Comitetului pentru bancnote. Orice astfel de decizie este comunicată cu promptitudine Consiliului guvernatorilor. Orice decizie adoptată în acest sens de Consiliul guvernatorilor va fi respectată de Comitetul executiv.

(4)   Acreditarea privind mediul este acordată unui producător pentru trei ani, sub rezerva oricărei decizii luate în conformitate cu articolul 13 sau 14.

(5)   Un producător acreditat în materie de mediu nu poate externaliza producerea de bancnote euro sau de materii prime pentru bancnotele euro către altă unitate de producție sau către un terț, inclusiv filialele și societățile asociate ale producătorului, fără acordul prealabil scris al BCE.

Articolul 4

Procedura de acreditare în materie de sănătate și securitate

(1)   Acreditarea în baza standardului OHSAS 18001 privind sistemele de management al sănătății și securității urmează procedura stabilită în secțiunea III. Un producător poate desfășura activitatea de producere a bancnotelor euro numai dacă BCE i-a acordat acreditarea privind sănătatea și securitatea pentru respectiva activitate.

(2)   Un producător poate primi acreditarea privind sănătatea și securitatea pentru o activitate de producere a bancnotelor euro dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

(a)

respectă standardul OHSAS 18001 într-o anumită unitate de producție pentru o anumită activitate de producere a bancnotelor euro și i-a fost eliberat un certificat în acest sens de către autoritatea de certificare;

(b)

în cazul în care este o imprimerie, unitatea sa de producție este localizată într-un stat membru;

(c)

în cazul în care nu este o imprimerie, unitatea sa de producție este localizată într-un stat membru sau într-un stat membru al Asociației Europene a Liberului Schimb.

(3)   Comitetul executiv poate, de la caz la caz, acorda excepții de la cerința privind localizarea prevăzută la alineatul (2) literele (b) și (c), luând în considerare avizul Comitetului pentru bancnote. Orice astfel de decizie este comunicată cu promptitudine Consiliului guvernatorilor. Orice decizie adoptată în acest sens de Consiliul guvernatorilor va fi respectată de Comitetul executiv.

(4)   Acreditarea privind sănătatea și securitatea este acordată unui producător pentru trei ani, sub rezerva oricărei decizii luate în conformitate cu articolul 13 sau 14.

(5)   Un producător acreditat în materie de sănătate și securitate nu poate externaliza producerea de bancnote euro sau de materii prime pentru bancnotele euro către o altă unitate de producție sau către un terț, inclusiv filialele și societățile asociate ale producătorului, fără acordul prealabil scris al BCE.

SECȚIUNEA II

PROCEDURA DE ACREDITARE ÎN MATERIE DE MEDIU

Articolul 5

Solicitarea de inițiere

(1)   Un producător care dorește să desfășoare o activitate de producere a bancnotelor euro transmite BCE o solicitare scrisă pentru inițierea procedurii de acreditare în materie de mediu. Solicitarea de inițiere include toate elementele următoare:

(a)

o indicare a unității de producție și a localizării acesteia;

(b)

o copie a certificatului ISO 14001 pentru unitatea indicată;

(c)

un rezumat în limba engleză al celui mai recent raport de audit anual emis de autoritatea de certificare;

(d)

un raport anual în limba engleză care descrie funcționarea sistemului său intern de management al mediului, utilizând un model furnizat de către BCE.

(2)   BCE verifică dacă documentația furnizată de producător în solicitarea de inițiere a acestuia este completă. Aceasta îl informează pe producător cu privire la rezultatul acestei evaluări în termen de 30 de zile lucrătoare ale BCE de la data primirii solicitării de inițiere. BCE poate prelungi acest termen o singură dată, cu notificarea în scris a producătorului. În timpul efectuării acestei verificări, BCE poate solicita producătorului informații suplimentare în legătură cu cerințele enumerate la alineatul (1). În cazul în care solicită informații suplimentare, BCE îl informează pe producător cu privire la rezultatul acestei evaluări în termen de 20 de zile lucrătoare ale BCE de la data primirii informațiilor suplimentare.

(3)   BCE respinge solicitarea de inițiere și îl înștiințează în scris pe producător cu privire la decizia sa și motivele care au stat la baza acesteia în termenele prevăzute la alineatul (2), în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)

producătorul nu furnizează informațiile prevăzute la alineatul (1);

(b)

producătorul nu furnizează orice informație suplimentară care a fost solicitată de BCE în temeiul alineatului (2) într-o perioadă de timp rezonabilă stabilită de comun acord;

(c)

a fost revocată acreditarea privind mediul acordată producătorului, iar perioada de interdicție pentru depunerea unei noi solicitări prevăzută în decizia de revocare nu a expirat;

(d)

localizarea unității de producție nu îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 3 alineatul (2) litera (b) sau (c).

Articolul 6

Acreditarea privind mediul

(1)   În cazul unei evaluări pozitive de către BCE a solicitării de inițiere în conformitate cu articolul 5 alineatul (2), producătorului i se acordă acreditarea privind mediul.

(2)   Decizia BCE de a acorda producătorului acreditarea privind mediul menționează în mod clar:

(a)

denumirea producătorului;

(b)

unitatea de producție pentru care este acordată acreditarea privind mediul și adresa exactă a acesteia;

(c)

data expirării acreditării privind mediul;

(d)

orice condiții specifice cu privire la literele (b) și (c).

(3)   Acreditarea privind mediul este acordată unui producător pentru o perioadă reînnoibilă de trei ani. În cazul în care producătorul acreditat în materie de mediu solicită din nou acreditarea privind mediul anterior datei de expirare a acestei acreditări, acreditarea sa privind mediul continuă să fie valabilă până la adoptarea de către BCE a unei decizii în temeiul alineatului (1).

(4)   În cazul în care BCE respinge solicitarea de acreditare privind mediul, producătorul poate iniția procedura de revizuire prevăzută la articolul 15.

SECȚIUNEA III

PROCEDURA DE ACREDITARE ÎN MATERIE DE SĂNĂTATE ȘI SECURITATE

Articolul 7

Solicitarea de inițiere

(1)   Un producător care dorește să desfășoare o activitate de producere a bancnotelor euro transmite BCE o solicitare scrisă pentru inițierea procedurii de acreditare în materie de sănătate și securitate. Această solicitare de inițiere include toate elementele următoare:

(a)

o indicare a unității de producție și a localizării acesteia;

(b)

o copie a certificatului OHSAS 18001 pentru unitatea indicată;

(c)

un rezumat în limba engleză al celui mai recent raport de audit anual emis de autoritatea de certificare;

(d)

un raport anual în limba engleză care descrie funcționarea sistemului său intern de management al sănătății și securității, utilizând un model furnizat de către BCE.

(2)   BCE verifică dacă documentația furnizată de producător în solicitarea de inițiere a acestuia este completă. Aceasta îl informează pe producător cu privire la rezultatul acestei evaluări în termen de 30 de zile lucrătoare ale BCE de la data primirii solicitării de inițiere. BCE poate prelungi acest termen o singură dată, cu notificarea în scris a producătorului. În timpul efectuării acestei verificări, BCE poate solicita producătorului informații suplimentare în legătură cu cerințele enumerate la alineatul (1). În cazul în care solicită informații suplimentare, BCE îl informează pe producător cu privire la rezultatul acestei evaluări în termen de 20 de zile lucrătoare ale BCE de la data primirii informațiilor suplimentare.

(3)   BCE respinge solicitarea de inițiere și îl înștiințează în scris pe producător cu privire la decizia sa și motivele care au stat la baza acesteia în termenele prevăzute la alineatul (2), în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)

producătorul nu furnizează informațiile prevăzute la alineatul (1);

(b)

producătorul nu furnizează orice informație suplimentară care a fost solicitată de BCE în temeiul alineatului (2) într-o perioadă de timp rezonabilă stabilită de comun acord;

(c)

a fost revocată acreditarea privind sănătatea și securitatea acordată producătorului, iar perioada de interdicție pentru depunerea unei noi solicitări prevăzută în decizia de revocare nu a expirat;

(d)

localizarea unității de producție nu îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 4 alineatul (2) litera (b) sau (c).

Articolul 8

Acreditarea privind sănătatea și securitatea

(1)   În cazul unei evaluări pozitive de către BCE a solicitării de inițiere în conformitate cu articolul 7 alineatul (2), producătorului i se acordă acreditarea privind sănătatea și securitatea.

(2)   Decizia BCE de a acorda producătorului acreditarea privind sănătatea și securitatea prevede în mod clar:

(a)

denumirea producătorului;

(b)

unitatea de producție pentru care este acordată acreditarea privind sănătatea și securitatea și adresa exactă a acesteia;

(c)

data expirării acreditării privind sănătatea și securitatea;

(d)

orice condiții specifice cu privire la literele (b) și (c).

(3)   Acreditarea privind sănătatea și securitatea este acordată unui producător pentru o perioadă reînnoibilă de trei ani. În cazul în care producătorul acreditat în materie de sănătate și securitate solicită din nou acreditarea privind sănătatea și securitatea anterior datei de expirare a acestei acreditări, acreditarea sa privind sănătatea și securitatea continuă să fie valabilă până la adoptarea de către BCE a unei decizii în temeiul alineatului (1).

(4)   În cazul în care BCE respinge solicitarea de acreditare privind sănătatea și securitatea, producătorul poate iniția procedura de revizuire prevăzută la articolul 15.

SECȚIUNEA IV

OBLIGAȚII CONTINUE

Articolul 9

Obligațiile continue ale producătorilor acreditați

(1)   Un producător acreditat înștiințează BCE în scris și fără întârziere nejustificată cu privire la oricare dintre următoarele:

(a)

deschiderea oricărei proceduri de lichidare sau reorganizare a producătorului sau a oricăror proceduri similare;

(b)

desemnarea unui lichidator, administrator judiciar, administrator sau a oricărei persoane cu funcție echivalentă, pentru producător;

(c)

orice intenție de a subcontracta sau de a implica terți în activitatea de producere a bancnotelor euro pentru care producătorul beneficiază de acreditare privind mediul și privind sănătatea și securitatea;

(d)

orice modificare apărută după acordarea acreditării privind mediul și privind sănătatea și securitatea și care afectează sau poate afecta îndeplinirea cerințelor în vederea acreditării privind mediul și privind sănătatea și securitatea;

(e)

orice schimbare cu privire la controlul asupra producătorului acreditat ca urmare a schimbării structurii de proprietate asupra acestuia sau din orice alte motive.

(2)   Un producător acreditat furnizează BCE, cu privire la unitatea de producție relevantă:

(a)

o copie a certificatelor deținute pentru sistemele sale de management al mediului și al sănătății și securității de fiecare dată când este reînnoit certificatul prevăzut la articolul 3 alineatul (2) litera (a) și articolul 4 alineatul (2) litera (a);

(b)

pentru fiecare an calendaristic și în termen de patru luni de la sfârșitul anului, rezumatele, traduse în limba engleză, ale celor mai recente rapoarte de audit extern privind mediul și privind sănătatea și securitatea emise de autoritățile de certificare relevante;

(c)

pentru fiecare an calendaristic și în termen de patru luni de la sfârșitul anului, rapoartele anuale în limba engleză privind funcționarea sistemelor sale de management al mediului și al sănătății și securității, în baza modelelor prevăzute la articolul 5 alineatul (1) litera (d) și articolul 7 alineatul (1) litera (d);

(d)

pentru fiecare an calendaristic și în termen de patru luni de la sfârșitul anului, informații generale și date privind mediul în legătură cu consumul și emisiile anuale generate de activitatea de producere a bancnotelor euro, astfel cum sunt stabilite în Chestionarul privind mediul al BCE furnizat de aceasta.

(3)   În cazul în care producătorul acreditat este o imprimerie, acesta:

(a)

efectuează analize asupra substanțelor chimice specificate în lista prevăzută la articolul 10 alineatul (1), care sunt realizate de laboratoarele indicate în lista prevăzută la articolul 10 alineatul (2). Aceste analize sunt efectuate asupra bancnotelor euro finalizate, în conformitate cu procedurile operaționale standard stabilite în mod separat, cel puțin o dată pentru fiecare producție individuală și, în plus, oricând producătorul acreditat consideră adecvat să monitorizeze conformitatea cu limitele de acceptabilitate ale substanțelor chimice. Producătorul acreditat transmite BCE rapoarte cu privire la analiza fiecărui eșantion, utilizând modelul de buletin de analiză furnizat de către BCE;

(b)

raportează pentru fiecare an calendaristic și în termen de patru luni de la sfârșitul anului cu privire la activitatea laboratoarelor care au efectuat analizele prevăzute la litera (a), utilizând modelul de raport privind activitatea furnizat de către BCE;

(c)

încheie contracte de aprovizionare cu furnizorii de materii prime pentru bancnotele euro, care includ obligația furnizorilor de materii prime pentru bancnotele euro de a se asigura că orice substanțe chimice incluse în materiile prime pentru bancnotele euro produse de aceștia din urmă, atunci când sunt analizate în bancnotele euro finalizate în conformitate cu alineatul (3) litera (a), nu depășesc limitele de acceptabilitate prevăzute la articolul 10 alineatul (1). Pentru a îndeplini această cerință, producătorul acreditat transmite furnizorilor de materii prime pentru bancnotele euro toată documentația relevantă. Furnizorii de materii prime pentru bancnotele euro pot utiliza laboratoarele specificate în lista prevăzută la articolul 10 alineatul (2) pentru propriile necesități analitice;

(d)

se asigură că orice societate care execută plăci de imprimare către care subcontractează deține certificate ISO 14001 și OHSAS 18001 valabile pentru unitățile de producție relevante ale acesteia.

(4)   Un producător acreditat păstrează confidențialitatea detaliilor tehnice referitoare la cerințele privind mediul și privind sănătatea și securitatea prevăzute la articolul 2 alineatul (6).

Articolul 10

Obligațiile continue ale BCE

(1)   BCE stabilește o listă de substanțe chimice care trebuie analizate și limitele de acceptabilitate pentru acestea. Fără a aduce atingere articolului 19, depășirea acestor limite de acceptabilitate, inclusiv în cazurile prevăzute la articolul 9 alineatul (3) litera (c), nu are impact asupra acreditării privind sănătatea și securitatea acordate producătorului.

(2)   BCE menține o listă a laboratoarelor care trebuie utilizate pentru analizarea prezenței și concentrației substanțelor chimice de pe lista prevăzută la alineatul (1). Metodele de analiză care urmează a fi aplicate sunt stabilite în mod separat.

(3)   BCE informează producătorii acreditați cu privire la orice actualizări ale listelor prevăzute la alineatele (1) și (2).

SECȚIUNEA V

CONSECINȚELE NECONFORMITĂȚII

Articolul 11

Neconformitatea

Nerespectarea de către producătorul acreditat a oricăreia dintre obligațiile prevăzute la articolul 9 sau caracterul incomplet al informațiilor furnizate BCE în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) literele (b), (c) și (d) și articolul 9 alineatul (3) literele (a) și (b) reprezintă un caz de neconformitate a producătorului cu cerințele pentru acreditarea în materie de mediu sau de sănătate și securitate.

Articolul 12

Observația scrisă

(1)   În cazul unei neconformități de tipul celor prevăzute la articolul 11, BCE transmite producătorului acreditat o observație scrisă prin care stabilește termenul până la care producătorul trebuie să remedieze cazul de neconformitate.

(2)   Observația scrisă menționează că, în cazul în care: (a) neconformitatea nu a fost remediată în termenul prevăzut la alineatul (1); sau (b) apare un al doilea caz de neconformitate în termenul prevăzut la alineatul (1), BCE ia o decizie în temeiul articolului 13.

Articolul 13

Suspendarea acreditării privind mediul sau privind sănătatea și securitatea pentru noi comenzi

(1)   În cazul în care, în termenul prevăzut la articolul 12 alineatul (1), neconformitatea nu a fost remediată sau apare un al doilea caz de neconformitate, dar producătorul acreditat arată în mod rezonabil că va putea corecta neconformitatea, BCE ia o decizie:

(a)

în care este stabilit, cu consultarea producătorului acreditat, un termen până la care producătorul acreditat să remedieze cazul de neconformitate;

(b)

prin care este suspendată acreditarea acordată producătorului acreditat în ceea ce privește capacitatea acestuia de a accepta comenzi noi pentru activitatea de producere a bancnotelor euro în cauză, inclusiv participarea la licitații referitoare la o activitate de producere a bancnotelor euro, până la expirarea termenului prevăzut la litera (a) sau, în cazul în care neconformitatea a fost remediată în acest termen, până la această remediere.

(2)   Dacă, totuși, producătorul acreditat nu arată în mod rezonabil că va putea corecta neconformitatea prevăzută la alineatul (1), BCE ia o decizie în conformitate cu articolul 14.

Articolul 14

Revocarea acreditării privind mediul sau a celei privind sănătatea și securitatea

(1)   BCE revocă acreditarea privind mediul sau acreditarea privind sănătatea și securitatea acordată unui producător acreditat: (a) în cazul în care producătorul acreditat nu poate remedia cazul de neconformitate în termenul prevăzut la articolul 13 alineatul (1) litera (a); sau (b) în conformitate cu articolul 13 alineatul (2).

(2)   În decizia de revocare, BCE indică data de la care producătorul acreditat poate solicita din nou o acreditare.

Articolul 15

Procedura de revizuire

(1)   În cazul în care BCE a adoptat oricare dintre următoarele decizii:

(a)

de respingere a solicitării de inițiere a unei proceduri de acreditare în materie de mediu sau de sănătate și securitate;

(b)

de refuz al acordării acreditării privind mediul sau privind sănătatea și securitatea;

(c)

o decizie în conformitate cu articolele 12-14,

producătorul sau producătorul acreditat poate transmite Consiliului guvernatorilor o solicitare scrisă pentru revizuirea deciziei, în termen de 30 de zile lucrătoare ale BCE de la notificarea deciziei respective. Producătorul sau producătorul acreditat include motivele sale pentru o asemenea solicitare și toate informațiile justificative.

(2)   În cazul unei solicitări explicite și motivate a producătorului sau producătorului acreditat, Consiliul guvernatorilor poate suspenda aplicarea deciziei care urmează a fi revizuită.

(3)   Consiliul guvernatorilor revizuiește decizia și îi comunică în scris producătorului sau producătorului acreditat decizia sa motivată în termen de două luni de la primirea solicitării.

(4)   Aplicarea alineatelor (1)-(3) nu aduce atingere niciunuia dintre drepturile prevăzute la articolele 263 și 265 din tratat.

SECȚIUNEA VI

ACTIVITATEA ÎN MATERIE DE MEDIU

Articolul 16

Informații privind activitatea în materie de mediu a producătorului acreditat

Pentru a evalua mai bine activitatea în materie de mediu a producătorilor acreditați, BCE poate solicita producătorilor acreditați informații specifice sau clarificări cu privire la datele furnizate în Chestionarul privind mediul al BCE prevăzut la articolul 9 alineatul (2) litera (d). Dacă este necesar, BCE poate solicita o întâlnire cu producătorul acreditat la sediul BCE. De asemenea, BCE poate decide, cu permisiunea producătorului acreditat și în conformitate cu toate cerințele de securitate în vigoare referitoare la producătorul acreditat, să efectueze o vizită la fața locului. De asemenea, producătorul acreditat poate invita BCE la o vizită la fața locului pentru a clarifica datele furnizate în Chestionarul privind mediul al BCE.

SECȚIUNEA VII

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 17

Registrul BCE de acreditare

(1)   BCE păstrează un registru al acreditărilor privind mediul și sănătatea și securitatea, care:

(a)

cuprinde producătorii cărora le-a fost acordată acreditarea privind mediul și sănătatea și securitatea și unitățile de producție aferente;

(b)

indică pentru fiecare unitate de producție activitatea de producere a bancnotelor euro pentru care a fost acordată acreditarea privind mediul și sănătatea și securitatea;

(c)

înregistrează expirarea oricărei acreditări privind mediul și sănătatea și securitatea.

(2)   În cazul în care BCE adoptă o decizie în temeiul articolului 13, înregistrează durata suspendării.

(3)   În cazul în care BCE adoptă o decizie în temeiul articolului 14, elimină denumirea producătorului din registru.

(4)   BCE pune la dispoziția BCN și a producătorilor acreditați o listă a tuturor producătorilor acreditați incluși în registru și orice actualizări ale acesteia.

Articolul 18

Raportul anual

(1)   În baza informațiilor furnizate de producătorii acreditați, BCE întocmește un raport anual privind impactul asupra mediului al activității de producere a bancnotelor euro și privind efectele sale asupra sănătății și securității.

(2)   BCE pune la dispoziția publicului informații privind impactul general asupra mediului și asupra sănătății și securității al activității de producere a bancnotelor euro, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1367/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 septembrie 2006 privind aplicarea, pentru instituțiile și organismele comunitare, a dispozițiilor Convenției de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în domeniul mediului (2).

Articolul 19

Dispoziție tranzitorie

Începând cu producția din 2016 de bancnote euro, BCN nu validează bancnote euro tipărite cu substanțe chimice care depășesc limitele de acceptabilitate prevăzute la articolul 10 alineatul (1).

Articolul 20

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică începând cu producția din 2013 de bancnote euro.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 21 iunie 2011.

Președintele BCE

Jean-Claude TRICHET


(1)  Disponibile la http://osha.europa.eu.

(2)  JO L 264, 25.9.2006, p. 13.


Sus