EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 32008O0013

Euroopan keskuspankin suuntaviivat, annettu 23 päivänä lokakuuta 2008 , eurojärjestelmän rahapolitiikan välineistä ja menettelyistä annettujen suuntaviivojen EKP/2000/7 muuttamisesta (EKP/2008/13)

EUVL L 36, 5.2.2009, s. 31—45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Asiakirjan oikeudellinen asema Ei enää voimassa, Voimassaolon päättymispäivämäärä: 31/12/2011; Kumoaja 32011O0014

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2009/99/oj

5.2.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 36/31


EUROOPAN KESKUSPANKIN SUUNTAVIIVAT,

annettu 23 päivänä lokakuuta 2008,

eurojärjestelmän rahapolitiikan välineistä ja menettelyistä annettujen suuntaviivojen EKP/2000/7 muuttamisesta

(EKP/2008/13)

(2009/99/EY)

EUROOPAN KESKUSPANKIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 105 artiklan 2 kohdan ensimmäisen luetelmakohdan,

ottaa huomioon Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön 12.1 ja 14.3 artiklan, luettuina yhdessä 3.1 artiklan ensimmäisen luetelmakohdan, 18.2 artiklan ja 20 artiklan ensimmäisen kohdan kanssa,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Yhteisen rahapolitiikan toteutuminen edellyttää sellaisten välineiden ja menettelyjen määrittelemistä, joita euron käyttöön ottaneiden jäsenvaltioiden (jäljempänä ’rahaliittoon osallistuvat jäsenvaltiot’) kansallisista keskuspankeista ja Euroopan keskuspankista (EKP) muodostuva eurojärjestelmä käyttää pannakseen rahapolitiikan yhdenmukaisesti täytäntöön kaikissa rahaliittoon osallistuvissa jäsenvaltioissa.

(2)

EKP:llä on oikeus antaa tarvittavat suuntaviivat eurojärjestelmän yhteisen rahapolitiikan toteuttamiseksi, ja kansalliset keskuspankit ovat velvollisia toimimaan näiden suuntaviivojen mukaisesti.

(3)

Markkinoiden viimeaikaiset tapahtumat edellyttävät tiettyjä eurojärjestelmän rahapolitiikan määrittelyä ja toteutusta koskevia muutoksia. Eurojärjestelmän rahapolitiikan välineistä ja menettelyistä 31 päivänä elokuuta 2000 annettuihin suuntaviivoihin EKP/2000/7 (1) on siten tehtävä tarkoituksenmukaisia muutoksia, jotta niissä otettaisiin huomioon erityisesti i) riskienhallintajärjestelmään ja sovellettavaa vakuuskelpoisuutta koskeviin sääntöihin liittyvät muutokset eurojärjestelmän luotonannossa; ii) muiden kuin euromääräisten vakuuksien hyväksyminen tietyissä poikkeustapauksissa; iii) tarve sellaisia yhteisöjä koskeville säännöksille, joiden varat on jäädytetty ja/tai joihin sovelletaan muuta Euroopan yhteisön tai sen jäsenvaltion perustamissopimuksen 60 artiklan 2 kohdan nojalla suorittamaa toimea sekä iv) yhdenmukaistaminen vähimmäisvarantojen soveltamisesta 12 päivänä syyskuuta 2003 annetussa Euroopan keskuspankin asetuksessa (EY) N:o 1745/2003 (EKP/2003/9) (2) olevien uusien säännösten kanssa,

ON ANTANUT NÄMÄ SUUNTAVIIVAT:

1 artikla

Liitteitä I ja II koskevat muutokset

Muutetaan suuntaviivoja EKP/2000/7 seuraavasti:

1)

Muutetaan liitettä I näiden suuntaviivojen liitteen I mukaisesti.

2)

Muutetaan liitettä II näiden suuntaviivojen liitteen II mukaisesti.

2 artikla

Tarkistaminen

Kansalliset keskuspankit toimittavat EKP:lle viimeistään 30 päivänä marraskuuta 2008 yksityiskohdat näiden suuntaviivojen noudattamista varten laatimistaan asiakirjoista ja käyttämistään keinoista.

3 artikla

Voimaantulo

Nämä suuntaviivat tulevat voimaan 1 päivänä marraskuuta 2008. Suuntaviivojen 1 artiklaa sovelletaan 1 päivästä helmikuuta 2009.

4 artikla

Osoitus

Nämä suuntaviivat on osoitettu rahaliittoon osallistuvien jäsenvaltioiden kansallisille keskuspankeille.

Annettu Frankfurt am Mainissa 23 päivänä lokakuuta 2008.

EKP:n neuvoston puolesta

EKP:n puheenjohtaja

Jean-Claude TRICHET


(1)  EYVL L 310, 11.12.2000, s. 1.

(2)  EUVL L 250, 2.10.2003, s. 10.


LIITE I

Muutetaan suuntaviivojen EKP/2000/7 liitettä I seuraavasti:

1)

Lisätään sisällysluetteloon kohdan 6.7 otsikko ”Muiden kuin euromääräisten vakuuksien hyväksyminen poikkeustilanteissa”.

2)

Muutetaan 1.3.1 kohtaa seuraavasti:

a)

Korvataan ensimmäisen alakohdan alaviitteen 5 neljäs virke seuraavalla tekstillä:

Pikahuutokaupat toteutetaan yleensä puolentoista tunnin kuluessa.”

b)

Korvataan ensimmäisen alakohdan ensimmäisen luetelmakohdan viimeinen virke seuraavalla tekstillä:

”Perusrahoitusoperaatioilla on keskeinen asema eurojärjestelmän avomarkkinaoperaatioiden tavoitteiden täyttämisessä.”

3)

Korvataan 2.2 kohdan neljännen alakohdan ensimmäiset kaksi virkettä seuraavalla tekstillä:

”Pikahuutokaupoissa ja kahdenvälisissä kaupoissa kansalliset keskuspankit käyvät kauppaa hienosäätöoperaatioihin valittujen vastapuolten kanssa. Myös laajempi vastapuolten joukko on mahdollinen.”

4)

Korvataan 2.4 kohdan otsikko seuraavalla tekstillä:

5)

Poistetaan 3.1.2 kohdan ensimmäisen alakohdan viimeinen virke.

6)

Poistetaan 3.1.3 kohdan ensimmäisen alakohdan toinen virke.

7)

Muutetaan 4.1 kohtaa seuraavasti:

a)

Korvataan otsikon ”Luoton käytön edellytykset” alla oleva ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”Maksuvalmiusluottoa voivat saada laitokset, jotka täyttävät kohdassa 2.1 esitetyt vastapuolten yleiset kelpoisuusvaatimukset. Luoton myöntää laitoksen sijoittautumisjäsenvaltion kansallinen keskuspankki. Maksuvalmiusluottoa myönnetään vain niinä päivinä, joina TARGET2-järjestelmä (1) on toiminnassa (2). Päivinä, joina asianomaiset arvopaperikaupan selvitysjärjestelmät eivät ole toiminnassa, maksuvalmiusluottoa myönnetään kansallisiin keskuspankkeihin jo ennakolta talletettuja vakuuksia vastaan.

b)

Korvataan otsikon ”Luoton käytön edellytykset” alla olevan kolmannen alakohdan alaviite 4 seuraavasti:

”(4)

Päivät, joina TARGET2-järjestelmä pidetään kiinni, ilmoitetaan EKP:n www-sivustossa (www.ecb.europa.eu) ja myös eurojärjestelmän www-sivustoissa (ks. liite 5).”

c)

Poistetaan otsikon ”Luoton käytön edellytykset” alla olevan kolmannen alakohdan alaviite 5.

8)

Poistetaan 4.2 kohdassa olevan otsikon ”Käytön edellytykset” alla olevan toisen alakohdan alaviite 12.

9)

Korvataan 5.1.3 kohdan toisen alakohdan viimeinen virke seuraavalla tekstillä:

”Jos pikahuutokaupasta ei ilmoiteta julkisesti etukäteen, kansalliset keskuspankit ottavat suoraan yhteyttä valittuihin vastapuoliin. Jos pikahuutokaupasta ilmoitetaan julkisesti, kansallinen keskuspankki voi ottaa suoraan yhteyttä valittuihin vastapuoliin.”

10)

Poistetaan 5.3.3 kohdan ensimmäisen alakohdan alaviite 12.

11)

Korvataan 6.2 kohdan toinen alakohta seuraavalla tekstillä:

”Eurojärjestelmä neuvoo vastapuolia omaisuuserien vakuuskelpoisuuden suhteen ainoastaan, kun jo liikkeeseen laskettuja jälkimarkkinakelpoisia omaisuuseriä tai liikkeessä olevia ei-jälkimarkkinakelpoisia omaisuuseriä tarjotaan eurojärjestelmälle vakuudeksi. Ennen liikkeeseenlaskua eurojärjestelmä ei kommentoi vakuuskelpoisuutta.”

12)

Muutetaan 6.2.1 kohdassa otsikon ”Omaisuuserätyyppi” alla olevaa tekstiä seuraavasti:

a)

Lisätään ensimmäisen alakohdan a) alakohtaan sanojen ”ei-ehdollinen lainapääoma” jälkeen alaviite 5 seuraavasti:

”(5)

Joukkovelkakirjalainat eivät ole vakuuskelpoisia, jos niihin on liitetty optiotodistuksia (warrantti) tai muita vastaavia oikeuksia.”

b)

Korvataan neljäs alakohta seuraavalla tekstillä:

”Omaisuusvakuudellisten arvopapereiden vakuutena olevien kassavirtaa synnyttävien omaisuuserien on täytettävä seuraavat vaatimukset:

a)

Omaisuuserien hankintaan sovelletaan jonkin EU:n jäsenvaltion lainsäädäntöä.

b)

Arvopaperistamista varten perustettu erillisyhtiö (special purpose vehicle) on hankkinut ne alullepanijalta tai välittäjältä tavalla, jota eurojärjestelmä pitää ’todellisena myyntinä’, joka on täytäntöönpanokelpoinen kolmansiin osapuoliin nähden ja joka on alullepanijan ja tämän velkojien ulottumattomissa, mukaan lukien tilanteet, joissa alullepanija on maksukyvytön.

c)

Ne eivät koostu – kokonaan tai osittain, tosiasiallisesti tai mahdollisesti – luottoriskin vaihtolainoista (credit-linked notes) tai vastaavista vaateista, jotka johtuvat luottoriskin siirtämisestä luottojohdannaisten avulla.”

c)

Korvataan viides alakohta seuraavalla tekstillä:

”Strukturoiduissa lainoissa etuoikeusluokan (tai sen alaluokan) etuoikeus ei saa olla saman lainan muiden etuoikeusluokkien etuoikeutta huonompi. Etuoikeusluokan (tai sen alaluokan) etuoikeuden ei katsota olevan saman lainan muiden etuoikeusluokkien (tai alaluokkien) etuoikeutta huonompi, jos maksujen etuoikeusjärjestys täytäntöönpanoilmoituksen (enforcement notice) toimittamisen jälkeen on tarjousesitteen mukaan sellainen, että millään muulla etuoikeusluokalla (tai alaluokalla) ei ole oikeutta saada maksua (pääomaa ja korkoja) ennen kyseistä etuoikeusluokkaa (tai alaluokkia) eli sille aiheutuu tappiota viimeisenä strukturoidun lainan etuoikeusluokista (tai alaluokista).”

13)

Korvataan 6.2.1 kohdassa otsikon ”Liikkeeseenlaskupaikka” alla olevan alaviitteen 7 ensimmäinen virke seuraavalla tekstillä:

”Yhden haltijavelkakirjan muodossa olevat kansainväliset velkapaperit (international debt securities in global bearer form), jotka on laskettu liikkeeseen 1.1.2007 tai sen jälkeen Euroclear Bankin (Belgia) tai Clearstream Banking Luxembourgin kautta, ovat vakuuskelpoisia, jos ne on laskettu liikkeeseen NGN-muodossa (New Global Note) ja talletettu yhteisenä säilyttäjänä (Common Safekeeper, CSK) toimivaan kansainväliseen arvopaperikeskukseen tai soveltuvin osin muuhun arvopaperikeskukseen, joka täyttää EKP:n asettamat vähimmäisvaatimukset.”

14)

Muutetaan 6.2.2 kohdassa otsikon ”Lainasaamiset” alla olevaa tekstiä seuraavasti:

a)

Korvataan ensimmäisen alakohdan ensimmäisen luetelmakohdan ensimmäisen alakohdan viimeinen virke seuraavalla tekstillä:

”Lainasaamisella ei saa olla huonompi etuoikeus pääomaan ja/tai korkoihin kuin liikkeeseenlaskijan muilla lainoilla (tai saman syndikoidun lainan muilla etuoikeusluokilla tai alaluokilla) tai velkainstrumenteilla.”

b)

Lisätään ensimmäisen alakohdan ensimmäisen luetelmakohdan toisen alakohdan toisen virkkeen jälkeen seuraava virke:

”Vakuuskelpoisia ovat myös lainasaamiset, joiden korko on sidottu inflaatioon.”

c)

Poistetaan ensimmäisen alakohdan viidennen luetelmakohdan alaviite 20.

15)

Muutetaan 6.2.3 kohdassa otsikon ”Vakuuskelpoisten omaisuuserien käyttöä koskevat säännöt” alla olevaa tekstiä seuraavasti:

a)

Korvataan kolmannen alakohdan i–iii alakohdat seuraavalla tekstillä:

”i)

vastapuoli omistaa joko suoraan tai yhden tai useamman yrityksen kautta vähintään 20 % liikkeeseenlaskijan/velallisen/takaajan pääomasta; tai

ii)

liikkeeseenlaskija/velallinen/takaaja omistaa joko suoraan tai yhden tai useamman yrityksen kautta vähintään 20 % vastapuolen pääomasta; tai

iii)

jokin kolmas osapuoli omistaa joko suoraan tai yhden tai useamman yrityksen kautta vähintään 20 % sekä vastapuolen että liikkeeseenlaskijan/velallisen/takaajan pääomasta.”

b)

Korvataan neljäs ja viides alakohta seuraavasti:

”Tämä määräys ei koske a) läheisiä sidoksia vastapuolen ja jonkin ETA-maan julkisten viranomaisten välillä eikä tapauksia, joissa velkainstrumentin takaajana on veronkantoon oikeutettu julkinen viranomainen; b) katettuja joukkovelkakirjalainoja, jotka on laskettu liikkeeseen yhteissijoitusdirektiivin 22 artiklan 4 kohdan mukaisesti; eikä c) tapauksia, joissa velkainstrumentit on suojattu vastaavin lainsäädännöllisin erityiskeinoin kuin b kohdassa tarkoitetut instrumentit, esimerkiksi sellaisten ei-jälkimarkkinakelpoisten kiinteistövakuudellisten velkainstrumenttien tapauksessa, jotka eivät ole arvopapereita.

Omaisuusvakuudellisia arvopapereita ei voi myöskään käyttää vakuutena, jos vastapuoli (tai kolmas osapuoli, jonka kanssa vastapuoli on läheisesti sidoksissa) antaa valuuttasuojauksen omaisuusvakuudelliselle arvopaperille tekemällä valuuttasuojaussopimuksen liikkeeseenlaskijan kanssa tai jos vastapuoli antaa rahoitustukea vähintään 20 % omaisuusvakuudellisen arvopaperin jäljellä olevasta pääomasta.”

c)

Päivitetään taulukko 4, jonka otsikkona on ”Eurojärjestelmän rahapoliittisiin operaatioihin hyväksyttävät omaisuuserät”, seuraavasti:

poistetaan alaviite 4,

korvataan kelpoisuusvaatimuksia koskevassa sarakkeessa olevat sanat ”Lainasaamiseen sovellettava lainsäädäntö” sanoilla ”Sovellettava lainsäädäntö”,

korvataan jälkimarkkinakelpoisia omaisuuseriä koskevan sarakkeen kymmenennellä rivillä oleva merkki ”–” sanoilla ”Omaisuusvakuudellisten arvopaperien vakuutena olevien omaisuuserien hankintaan sovellettava lainsäädäntö: jonkin EU:n jäsenvaltion lainsäädäntö”.

16)

Muutetaan 6.3.1 kohtaa seuraavasti:

a)

Lisätään seuraava teksti neljänneksi alakohdaksi:

”Ulkoisten luottoluokituslaitosten tapauksessa arvion pohjana on julkinen luokitus. Eurojärjestelmä pidättää itsellään oikeuden vaatia tarvittaessa lisäselvityksiä. Omaisuusvakuudellisille arvopapereille annettujen luokitusten perusteista on oltava tarjolla yksityiskohtainen luottoluokitusraportti, joko ennakko- tai liikkeeseenlaskuraportti, jossa esitetään ainakin kattava rakenteellinen ja oikeudellinen analyysi, yksityiskohtainen arvio vakuuksista sekä analyysit transaktion osapuolista ja mahdollisista muista transaktioon liittyvistä erityispiirteistä. Ulkoisten luottoluokituslaitosten on lisäksi julkaistava omaisuusvakuudellisista arvopapereista valvontaraportteja säännöllisesti, ainakin neljännesvuosittain (3). Raporttien tulisi sisältää ainakin päivitetyt keskeiset transaktiotiedot (kulloinkin vakuutena olevat omaisuuserät, transaktion osapuolet, rahoitusrakenne) ja tunnuslukutiedot.

b)

Korvataan viidennen alakohdan alaviite 26 seuraavalla tekstillä:

”’Yhden A:n luottoluokituksella’ tarkoitetaan, että Fitchin tai Stardard & Poor’sin pitkän aikavälin luokitus on ollut vähintään A-, Moody’sin vähintään A3 tai DBRS:n vähintään AL.”

c)

Korvataan kuudes ja seitsemäs alakohta seuraavasti:

”Eurojärjestelmä pidättää itsellään oikeuden ratkaista minkä tahansa merkitykselliseksi katsomansa tiedon perusteella, täyttävätkö liikkeeseenlaskut, liikkeeseenlaskijat, velalliset ja takaajat sen asettamat tiukat luottokelpoisuusvaatimukset, ja se voi tarvittaessa tällaisin perustein kieltäytyä hyväksymästä omaisuuseriä vakuudeksi, rajoittaa niiden vakuuskäyttöä tai soveltaa ylimääräistä aliarvostusta varmistaakseen, että eurojärjestelmän oikeudet on riittävästi turvattu EKPJ:n perussäännön 18.1 artiklan mukaisesti. Sama voidaan ulottaa koskemaan myös yksittäisiä vastapuolia, etenkin jos vakuudeksi tarjottujen omaisuuserien luottokelpoisuus näyttää olevan vahvasti yhteydessä itse vastapuolen luottokelpoisuuteen. Jos hylkäämisen perusteena ovat vakauden valvontaan liittyvät tiedot, eurojärjestelmä saa käyttää tällaisia vastapuolilta tai rahoitusvalvontaviranomaisilta saatuja tietoja yksinomaan rahapolitiikan harjoittamistehtävänsä mukaisesti ja siinä määrin kuin tämän tehtävän täyttäminen edellyttää.

Omaisuuserät voidaan poistaa vakuuskelpoisten omaisuuserien listalta, jos niiden liikkeeseenlaskijan tai takaajan varat on jäädytetty ja/tai jokin muu Euroopan yhteisön tai sen jäsenvaltion perustamissopimuksen 60 artiklan 2 kohdan nojalla suorittama toimi rajoittaa liikkeeseenlaskijan/takaajan varojen käyttöä tai EKP:n neuvosto on sellaisen vuoksi päättänyt sulkea liikkeeseenlaskijan/takaajan joko tilapäisesti tai kokonaan pois avomarkkinaoperaatioista tai eurojärjestelmän maksuvalmiusjärjestelmästä.”

17)

Korvataan 6.3.4 kohdassa otsikon ”Ulkoiset luottoluokituslaitokset lähteenä” alla olevan ensimmäisen alakohdan toisen luetelmakohdan ensimmäinen virke seuraavalla tekstillä:

”Ulkoisten luottoluokituslaitosten tulee täyttää tietyt toiminnalliset vaatimukset ja tarjota riittävän kattavia luokituspalveluja, jotta eurojärjestelmän luottoriskinarvioinnin tehokkuus voidaan varmistaa.”

18)

Muutetaan 6.4.1 kohtaa seuraavasti:

a)

Korvataan toisen alakohdan viimeinen virke seuraavasti:

”Riskienhallintamenetelmät ovat yleisesti ottaen yhdenmukaiset koko euroalueella (4), ja niillä pyritään varmistamaan, että vakuuskelpoisten omaisuuserätyyppien kohtelu on johdonmukaista, avointa ja yhtäläistä eri puolilla euroaluetta.

b)

Lisätään seuraava alakohta:

”Eurojärjestelmä pidättää itsellään oikeuden soveltaa tarvittaessa muitakin riskienhallintamenetelmiä varmistaakseen, että eurojärjestelmän oikeudet on riittävästi turvattu EKPJ:n perussäännön 18.1 artiklan mukaisesti. Tällaisia johdonmukaisesti, avoimesti ja yhtäläisesti sovellettavia riskienhallintamenetelmiä voidaan soveltaa myös yksittäisiin vastapuoliin, jos eurojärjestelmän oikeuksien turvaaminen sitä edellyttää.”

c)

Korvataan kehikko 7, jonka otsikkona on ”Riskienhallintamenetelmät”, seuraavalla tekstillä:

”KEHIKKO 7

Riskienhallintamenetelmät

Eurojärjestelmä soveltaa seuraavia riskienhallintamenetelmiä:

Markkina-arvon aliarvostus

Eurojärjestelmä käyttää omaisuuserien arvostuksessa menetelmää, jolla omaisuuserän arvo lasketaan sen markkina-arvona vähennettynä tietyllä prosenttimäärällä (haircut).

Vaihtelumarginaali (marking to market)

Eurojärjestelmä edellyttää, että likviditeettiä lisäävissä käänteisoperaatioissa käytettävien omaisuuserien aliarvostuksella korjattu markkina-arvo säilyy vaaditulla tasolla jatkuvasti. Jos omaisuuserän säännöllisin välein arvioitu arvo laskee tiettyä tasoa pienemmäksi, vastapuolen on kansallisen keskuspankin vaatimuksesta toimitettava lisää omaisuuseriä tai rahaa (vakuuksien muutospyyntö). Jos vakuuden arvo uudelleenarvostuksessa vastaavasti ylittää tietyn tason, ylimääräiset omaisuuserät tai rahat voidaan palauttaa vastapuolelle. (Vaatimuksen laskeminen on esitetty kehikossa 8.)

Eurojärjestelmä voi tarvittaessa soveltaa myös seuraavia riskienhallintamenetelmiä varmistaakseen, että eurojärjestelmän oikeudet on riittävästi turvattu EKPJ:n perussäännön 18.1 artiklan mukaisesti:

Alkumarginaalit

Eurojärjestelmä saattaa soveltaa alkumarginaalia likviditeettiä lisäävissä käänteisoperaatioissa. Vastapuolten toimittamien omaisuuserien arvon olisi tällöin oltava vähintään yhtä suuri kuin eurojärjestelmän myöntämän likviditeetin arvon ja alkumarginaalin summa.

Liikkeeseenlaskija-/velallis- tai takaajakohtaiset limiitit

Eurojärjestelmä voi asettaa liikkeeseenlaskija-/velallis- tai takaajakohtaiset limiitit. Limiiteillä voidaan rajoittaa tiettyjen omaisuuserien käyttöä vakuutena myös vastapuolikohtaisesti, etenkin jos vakuuksien luottokelpoisuus näyttää olevan vahvasti yhteydessä niitä tarjoavan vastapuolen luottokelpoisuuteen.

Lisätakaukset

Eurojärjestelmä voi vaatia vakavaraisten yhteisöjen antamia lisätakauksia, ennen kuin se hyväksyy tietyt omaisuuserät.

Käytöstä poistaminen

Eurojärjestelmä voi poistaa tietyt omaisuuserät vakuuskäytöstä rahapoliittisissa operaatioissaan. Eurojärjestelmä voi olla hyväksymättä tiettyjä omaisuuseriä vakuudeksi myös vastapuolikohtaisesti, etenkin jos vakuuksien luottokelpoisuus näyttää olevan vahvasti yhteydessä niitä tarjoavan vastapuolen luottokelpoisuuteen.

Omaisuuserät voidaan poistaa vakuuskelpoisten omaisuuserien listalta, jos niiden liikkeeseenlaskijan tai takaajan varat on jäädytetty ja/tai jokin muu Euroopan yhteisön tai sen jäsenvaltion perustamissopimuksen 60 artiklan 2 kohdan nojalla suorittama toimi rajoittaa liikkeeseenlaskijan/takaajan varojen käyttöä tai EKP:n neuvosto on sellaisen vuoksi päättänyt sulkea liikkeeseenlaskijan/takaajan joko tilapäisesti tai kokonaan pois avomarkkinaoperaatioista tai eurojärjestelmän maksuvalmiusjärjestelmästä.”

19)

Muutetaan 6.4.2 kohtaa seuraavasti:

a)

Korvataan ensimmäisen alakohdan ensimmäisen luetelmakohdan ensimmäinen virke seuraavalla tekstillä:

”Vakuuskelpoiset jälkimarkkinakelpoiset omaisuuserät jaetaan viiteen likvidiysluokkaan liikkeeseenlaskijaryhmän ja omaisuuserän tyypin perusteella.”

b)

Korvataan ensimmäisen alakohdan toisen luetelmakohdan kolmas virke seuraavalla tekstillä:

”I–IV luokkaan kuuluvilla vakuuskelpoisilla jälkimarkkinakelpoisilla kiinteä- ja nollakorkoisilla velkainstrumenteilla aliarvostuksen suuruus määräytyy velkainstrumenttien jäljellä olevan maturiteetin ja koron mukaan, kuten taulukossa 7 esitetään (5).

c)

Lisätään ensimmäiseen alakohtaan kolmas ja neljäs luetelmakohta seuraavasti:

”—

V luokkaan kuuluviin velkainstrumentteihin sovellettava instrumenttikohtainen aliarvostus on 12 % maturiteetista ja korosta riippumatta.

Jos V luokkaan kuuluva velkainstrumentti arvostetaan 6.5 kohdan mukaisesti teoreettisen hinnan perusteella, sovelletaan ylimääräisenä markkina-arvon aliarvostuksena hinnanalennusta arvonmäärityksessä. Hinnanalennus tehdään vähentämällä suoraan 5 % kunkin velkainstrumentin teoreettisesta hinnasta.”

d)

Korvataan taulukko 6 seuraavasti:

”TAULUKKO 6

Jälkimarkkinakelpoisten omaisuuserien likvidiysluokat (6)

I luokka

II luokka

III luokka

IV luokka

V luokka

Keskushallinnon liikkeeseen laskemat velkainstrumentit

Alueellisten ja paikallisviranomaisten liikkeeseen laskemat velkainstrumentit

Perinteiset katetut pankkien joukkovelkakirjalainat

Luottolaitosten liikkeeseen laskemat (vakuudettomat) velkainstrumentit

Omaisuusvakuu-delliset arvopaperit

Keskuspankkien liikkeeseen laskemat velkainstrumentit (7)

Jumbolainat (katetut pankkien joukkovelkakirjalainat) (8)

Valtiosidonnaisten laitosten liikkeeseen laskemat velkainstrumentit (9)

Ylikansallisten laitosten liikkeeseen laskemat velkainstrumentit

Yritysten ja muiden laitosten liikkeeseen laskemat velkainstrumentit (9)

 

 

e)

Korvataan kolmas, neljäs ja viides luetelmakohta seuraavasti:

”—

Kaikkiin I–IV luokan jälkimarkkinakelpoisiin käänteisesti vaihtuvakorkoisiin velkainstrumentteihin sovelletaan samoja taulukon 8 markkina-arvon aliarvostuksia.

I–IV luokan vaihtuvakorkoisiin jälkimarkkinakelpoisiin velkainstrumentteihin (10) sovellettava markkina-arvon aliarvostus on sama kuin kiinteäkorkoisten instrumenttien nollasta yhteen vuoteen ulottuvassa maturiteettiluokassa jaoteltuna sen likvidiysluokan mukaan, johon instrumentti kuuluu.

I–IV luokkaan kuuluviin useantyyppisiä koronmaksuja sisältäviin jälkimarkkinakelpoisiin velkainstrumentteihin sovelletaan riskienhallintamenetelmää, joka ottaa huomioon vain instrumentin jäljellä olevat koronmaksut. Tällaisiin instrumentteihin sovelletaan markkina-arvon aliarvostusta, joka on suurin mahdollinen instrumentin jäljellä olevan maturiteetin ja jäljellä olevien koronmaksutyyppien perusteella.

f)

Korvataan taulukko 7 seuraavasti:

”TAULUKKO 7

Vakuuskelpoisiin jälkimarkkinakelpoisiin omaisuuseriin sovellettavat aliarvostusprosentit

(prosentit)

 

Likvidiysluokat

Jäljellä oleva

I luokka

II luokka

III luokka

IV luokka

V luokka

maturiteetti (vuotta)

Kiinteäkorkoinen

Nollakorkoinen

Kiinteäkorkoinen

Nollakorkoinen

Kiinteäkorkoinen

Nollakorkoinen

Kiinteäkorkoinen

Nollakorkoinen

 

0–1

0,5

0,5

1

1

1,5

1,5

6,5

6,5

12 (11)

1–3

1,5

1,5

2,5

2,5

3

3

8

8

3–5

2,5

3

3,5

4

4,5

5

9,5

10

5–7

3

3,5

4,5

5

5,5

6

10,5

11

7–10

4

4,5

5,5

6,5

6,5

8

11,5

13

> 10

5,5

8,5

7,5

12

9

15

14

20

g)

Korvataan taulukon 8 otsikko seuraavalla tekstillä:

20)

Lisätään 6.4.3 kohdassa olevan otsikon ”Lainasaamiset” alle ensimmäisen luetelmakohdan loppuun seuraava alaviite:

”(*)

Kiinteäkorkoisten lainasaamisten aliarvostusprosentteja voidaan soveltaa myös sellaisiin lainasaamisiin, joiden korko on sidottu inflaatioon.”

21)

Lisätään 6.7 kohta seuraavasti:

”6.7)   Muiden kuin euromääräisten vakuuksien hyväksyminen poikkeustilanteissa

Joissakin tilanteissa EKP:n neuvosto voi päättää, että vakuudeksi voidaan hyväksyä myös euroalueen ulkopuolisten G10-valtioiden kotimaan valuutassaan liikkeeseen laskemia jälkimarkkinakelpoisia velkainstrumentteja. Päätöksen yhteydessä selvennetään sovellettavia kriteereitä ja tiedotetaan vastapuolille ulkomaisten vakuuksien valinnassa ja vakuudeksiotossa sovellettavista menettelyistä, kuten arvostuksessa käytettävistä lähteistä ja periaatteista, riskienhallintamenetelmistä sekä maksu- ja toimitusmenettelyistä.

Tällaiset omaisuuserät voivat 6.2.1 kohdan vaatimuksista riippumatta olla talletettuina/rekisteröityinä Euroopan talousalueen ulkopuolella tai ne on voitu laskea liikkeeseen Euroopan talousalueen ulkopuolella, ja kuten edellä todettiin, niiden ei tarvitse olla euromääräisiä. Niiden on kuitenkin oltava niitä vakuutena käyttävän vastapuolen omistuksessa.

Vastapuolet, jotka ovat Euroopan talousalueen ulkopuolelle tai Sveitsiin sijoittautuneiden luottolaitosten sivukonttoreita, eivät voi käyttää tällaisia omaisuuseriä vakuutena.”

22)

Muutetaan 7.2 kohtaa seuraavasti:

a)

Korvataan toinen alakohta seuraavalla tekstillä:

”Laitos vapautetaan automaattisesti varantovelvoitteesta sen pitoajanjakson alusta, jonka aikana sen toimilupa on peruutettu tai jonka aikana se on luopunut toimiluvastaan tai jonka aikana rahaliittoon osallistuvan jäsenvaltion oikeusviranomainen tai muu toimivaltainen viranomainen on tehnyt päätöksen laitoksen asettamisesta selvitystilamenettelyyn. Neuvoston asetuksen (EY) N:o 2531/98 ja asetuksen (EY) N:o 1745/2003 (EKP/2003/9) mukaan EKP voi syrjintää harjoittamatta myös vapauttaa luottolaitoksia eurojärjestelmän vähimmäisvarantojärjestelmän velvoitteista, jos ne ovat tervehdyttämismenettelyn kohteena tai niiden varat on jäädytetty ja/tai jokin muu Euroopan yhteisön tai sen jäsenvaltion perustamissopimuksen 60 artiklan 2 kohdan nojalla suorittama toimi rajoittaa niiden varojen käyttöä tai EKP:n neuvosto on sellaisen vuoksi päättänyt sulkea ne joko tilapäisesti tai kokonaan pois avomarkkinaoperaatioista tai eurojärjestelmän maksuvalmiusjärjestelmästä – tai jos velvoitteiden asettaminen näille laitoksille ei vastaa tämän järjestelmän tarkoitusta. Jälkimmäisessä tapauksessa EKP ottaa vapauttamispäätöksiä tehdessään huomioon ainakin yhden seuraavista kriteereistä:

Laitoksella on lupa suorittaa ainoastaan toimintoja, joilla on jokin erityistarkoitus.

Laitos ei saa harjoittaa aktiivista pankkitoimintaa eikä kilpailla muiden luottolaitosten kanssa.

Kaikki laitoksen talletukset on lain mukaan korvamerkittävä alueellista ja/tai kansainvälistä kehitysapua palveleviin tarkoituksiin.”

b)

Korvataan kolmannen alakohdan toinen virke seuraavasti:

”EKP julkistaa listan myös niistä laitoksista, jotka on vapautettu tämän järjestelmän mukaisista velvoitteistaan muista syistä kuin tervehdyttämismenettelyyn joutumisen, varojen jäädyttämisen ja/tai jonkin muun Euroopan yhteisön tai sen jäsenvaltion perustamissopimuksen 60 artiklan 2 kohdan mukaisen toimen vuoksi, joka rajoittaa laitosten varojen käyttöä tai jonka vuoksi EKP:n neuvosto on päättänyt sulkea ne joko tilapäisesti tai kokonaan pois avomarkkinaoperaatioista tai eurojärjestelmän maksuvalmiusjärjestelmästä (12).

23)

Muutetaan 7.3 kohtaa seuraavasti:

a)

Korvataan otsikon ”Varantopohja ja velvoiteprosentit” alla olevan neljännen alakohdan ensimmäinen virke seuraavalla tekstillä:

”Laitosten velkoja muille eurojärjestelmän vähimmäisvarantovelvoitteen alaisten laitosten listalla oleville laitoksille tai EKP:lle tai eurojärjestelmän kansallisille keskuspankeille ei sisällytetä varantopohjaan.”

b)

Korvataan otsikon ”Varantopohja ja velvoiteprosentit” alla olevan viidennen alakohdan kolmas ja neljäs virke seuraavalla tekstillä:

”Tämä velvoiteprosentti täsmennetään asetuksessa (EY) N:o 1745/2003 (EKP/2003/9). Seuraaviin velkaeriin EKP soveltaa velvoiteprosenttia 0: ’yli kahden vuoden määräaikaistalletukset’, ’talletukset, joiden irtisanomisaika on yli 2 vuotta’, ’repomyynnit’ ja ’alkuperäiseltä maturiteetiltaan yli 2 vuoden velkapaperit’ (ks. kehikko 9).”

c)

Korvataan kehikko 9, jonka otsikkona on ”Varantopohja ja velvoiteprosentit”, seuraavalla tekstillä:

”KEHIKKO 9

Varantopohja ja velvoiteprosentit

A.   Varantopohjaan sisällytettävät velkaerät, joihin sovelletaan positiivista velvoiteprosenttia

Talletukset (13)

Yön yli -talletukset

Enintään 2 vuoden määräaikaistalletukset

Talletukset, joiden irtisanomisaika on enintään 2 vuotta

Liikkeeseen lasketut velkapaperit

Alkuperäiseltä maturiteetiltaan enintään 2 vuoden velkapaperit

B.   Varantopohjaan sisällytettävät velkaerät, joihin sovelletaan velvoiteprosenttia 0

Talletukset (13)

Yli 2 vuoden määräaikaistalletukset

Talletukset, joiden irtisanomisaika on yli 2 vuotta

Repomyynnit

Liikkeeseen lasketut velkapaperit

Alkuperäiseltä maturiteetiltaan yli 2 vuoden velkapaperit

C.   Varantopohjan ulkopuolelle jäävät velat

Velat muille eurojärjestelmän vähimmäisvarantojärjestelmän alaisille laitoksille

Velat EKP:lle ja eurojärjestelmän kansallisille keskuspankeille

24)

Muutetaan liitteen I lisäystä 1 seuraavasti:

a)

Korvataan esimerkissä 6 olevan taulukon I ensimmäinen rivi seuraavasti:

”Omaisuuserä A

Jumbolaina (katettu pankin joukkovelkakirjalaina)

30.8.2008

Kiinteä

Formula

vuotta

4 vuotta

3,50 %”

b)

Korvataan esimerkissä 6 otsikon ”Korvamerkintäjärjestelmä” alla olevan ensimmäisen alakohdan 1 alakohdan toinen ja kolmas lause seuraavasti:

”Omaisuuserä A on kiinteäkorkoinen jumbolaina (katettu pankin joukkovelkakirjalaina), joka erääntyy 30.8.2008. Koska sen jäljellä oleva maturiteetti on 4 vuotta, siihen sovellettava markkina-arvon aliarvostus on 3,5 %.”

25)

Muutetaan liitteen I lisäystä 2 seuraavasti:

a)

Lisätään seuraava omaisuusvakuudellisten arvopapereiden määritelmä:

”Omaisuusvakuudellinen arvopaperi (asset-backed security, ABS): Velkainstrumentti, jonka vakuutena on tähän tarkoitukseen erityisesti varattu joukko (kiinteitä tai uusiutuvia) rahoitusvaateita, jotka muunnetaan käteiseksi tietyn ajan kuluessa. Lisäksi näihin instrumentteihin saattaa liittyä sellaisia oikeuksia tai muita omaisuuseriä, jotka takaavat maksun tai tuottojen jakamisen sovittuna ajankohtana arvopaperin haltijalle. Yleensä omaisuusvakuudellisten arvopaperien liikkeeseenlaskijana toimii varta vasten perustettu erillisyhtiö, joka on hankkinut vakuutena olevan rahoitusvaateiden joukon niiden liikkeeseenlaskijalta/myyjältä. Omaisuusvakuudellisten arvopapereiden tuotot riippuvat siis pääasiassa niiden vakuutena olevien omaisuuserien tuottamasta kassavirrasta sekä sellaisista muista oikeuksista, jotka takaavat tuottojen maksamisen sovittuna ajankohtana (esim. likviditeettisopimukset, takuut tai muut erilliset takaukset).”

b)

Korvataan kirjeenvaihtajakeskuspankkimallin määritelmä seuraavalla tekstillä:

”Kirjeenvaihtajakeskuspankkimalli (correspondent central banking model, CCBM): Eurojärjestelmän luoma järjestelmä, jonka tarkoituksena on antaa vastapuolille mahdollisuus käyttää toisessa maassa olevia omaisuuseriä vakuutena. Kirjeenvaihtajakeskuspankkimallissa kansalliset keskuspankit toimivat omaisuudensäilyttäjinä toistensa puolesta. Tämä tarkoittaa, että kukin kansallinen keskuspankki pitää arvopaperitiliä kunkin muun kansallisen keskuspankin sekä EKP:n arvopaperien hoitoa varten. Kirjeenvaihtajakeskuspankkimalli on avoin myös tietyille eurojärjestelmään kuulumattomille kansallisille keskuspankeille.”

c)

Lisätään seuraava valuuttasuojauksen määritelmä:

”Valuuttasuojaus (currency hedge transaction): Liikkeeseenlaskijan ja suojausvastapuolen välinen sopimus, jolla muun valuutan kuin euron määräisen kassavirran vastaanottamisesta aiheutuvaa valuuttakurssiriskiä lievennetään osittain siten, että suojausvastapuolen maksama kassavirta (ml. suojausosapuolen mahdolliset takuut) muutetaan swapsopimuksella euromääräiseksi.”

d)

Korvataan pankkipäivän lopetuksen määritelmä seuraavalla tekstillä:

”Pankkipäivän lopetus (end-of-day): Se pankkipäivän ajankohta TARGET2-järjestelmän sulkemisen jälkeen, jona TARGET2-järjestelmässä käsitellyt maksut suoritetaan lopullisesti tuon päivän osalta.”

e)

Korvataan pikahuutokaupan määritelmä seuraavalla tekstillä:

”Pikahuutokauppa (quick tender): Huutokauppamenettely, jota eurojärjestelmä noudattaa pääasiassa hienosäätöoperaatioissaan pyrkiessään vaikuttamaan nopeasti markkinoiden likviditeettitilanteeseen. Pikahuutokaupat käydään yleensä puolentoista tunnin kuluessa, ja niihin osallistuvien vastapuolten määrä on yleensä rajoitettu.”

f)

Korvataan RTGS-järjestelmän (reaaliaikainen bruttomaksujärjestelmä) määritelmä seuraavalla tekstillä:

”RTGS-järjestelmä (reaaliaikainen bruttomaksujärjestelmä) (RTGS [real-time gross settlement] system): Maksujärjestelmä, jossa maksumääräykset käsitellään ja maksut suoritetaan jatkuvasti nettouttamatta toimeksianto kerrallaan reaaliaikaisesti. Ks. myös TARGET2-järjestelmä.”

g)

Korvataan TARGET-järjestelmän määritelmä seuraavalla tekstillä:

”TARGET-järjestelmä (Trans-European Automated Real-time Gross settlement ExpressTransfer system, TARGET): TARGET2-järjestelmän edeltäjä, jonka toiminta perustui hajautettuun, kansalliset RTGS-järjestelmät ja EKP:n maksujärjestelmän kytkevään rakenteeseen. TARGET-järjestelmä on korvattu TARGET2-järjestelmällä suuntaviivojen EKP/2007/2 13 artiklassa määritellyn siirtymisaikataulun mukaisesti.”

h)

Lisätään määritelmä ”hinnanalennus arvonmäärityksessä”:

”Hinnanalennus arvonmäärityksessä (valuation markdown): Riskienhallintamenettely, jossa keskuspankki alentaa käänteisoperaatioissa vakuutena käytettävien omaisuuserien teoreettista hintaa tietyllä prosenttimäärällä, ennen kuin se suorittaa markkina-arvon aliarvostuksen (14).

26)

Korvataan lisäyksessä 5 oleva taulukko seuraavalla taulukolla:

”EUROJÄRJESTELMÄN WWW-SIVUSTOT

Keskuspankki

WWW-sivusto

Euroopan keskuspankki

www.ecb.europa.eu

Nationale Bank van België / Banque Nationale de Belgique

www.nbb.be or www.bnb.be

Deutsche Bundesbank

www.bundesbank.de

Central Bank and Financial Services Authority of Ireland

www.centralbank.ie

Bank of Greece

www.bankofgreece.gr

Banco de España

www.bde.es

Banque de France

www.banque-france.fr

Banca d’Italia

www.bancaditalia.it

Central Bank of Cyprus

www.centralbank.gov.cy

Banque centrale du Luxembourg

www.bcl.lu

Bank Ċentrali ta’ Malta / Central Bank of Malta

www.centralbankmalta.org

De Nederlandsche Bank

www.dnb.nl

Oesterreichische Nationalbank

www.oenb.at

Banco de Portugal

www.bportugal.pt

Banka Slovenije

www.bsi.si

Suomen Pankki

www.bof.fi”


(1)  TARGETin hajautettu tekninen infrastruktuuri korvattiin 19.11.2007 lukien TARGET2:n yhteisellä laitealustalla, jonka välityksellä kaikki maksumääräykset lähetetään ja käsitellään ja jonka välityksellä maksut vastaanotetaan teknisesti samalla tavalla. TARGET2-järjestelmään siirtyminen järjestettiin maaryhmittäin määräpäivinä. TARGETin käyttäjät siirtyivät kolmessa liittymisvaiheessa käyttämään TARGET2-järjestelmää seuraavasti: Maaryhmä 1 (19.11.2007): Itävalta, Kypros, Luxemburg, Malta, Saksa ja Slovenia. Maaryhmä 2 (18.2.2008): Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Portugali, Ranska ja Suomi. Maaryhmä 3 (19.5.2008): Italia, Kreikka ja EKP. Varmuuden vuoksi tarjolla oli neljäskin mahdollinen siirtymispäivä (15.9.2008). Lisäksi seuraavat eurojärjestelmään kuulumattomat kansalliset keskuspankit ovat liittyneet TARGET2-järjestelmään erillisen sopimuksen perusteella: Latvia ja Liettua maaryhmässä 1 sekä Tanska, Viro ja Puola maaryhmässä 3.

(2)  Maksuvalmiusluottoa myönnetään lisäksi vain, jos RTGS-järjestelmän maksujärjestelmäinfrastruktuuria koskevat vaatimukset täyttyvät.”

(3)  Jos omaisuusvakuudellisen arvopaperin vakuutena olevista omaisuuseristä maksetaan pääomaa tai korkoja puolivuosittain tai vuosittain, myös valvontaraportit voidaan julkaista vastaavin väliajoin.”

(4)  Jäsenvaltioiden toiminnallisten erojen takia riskienhallintamenettelyissä saattaa yhä olla joitakin eroavaisuuksia. Esimerkiksi vastapuolten omaisuuserien toimituksissa kansallisille keskuspankeille saatetaan noudattaa eri menettelytapoja (kansallisessa keskuspankissa oleva vakuussammio tai yksilöityihin omaisuuseriin perustuvat takaisinostosopimukset), jolloin arvostuksen ajoituksessa ja muissa riskienhallinnan käytännöissä voi esiintyä vähäisiä eroja. Ei-jälkimarkkinakelpoisten omaisuuserien kohdalla eroja voi olla myös arvostustekniikoiden tarkkuudessa, mikä vaikuttaa aliarvostusprosentteihin yleensä (ks. 6.4.3 kohta).”

(5)  Kiinteäkorkoisten velkainstrumenttien aliarvostusprosentteja voidaan soveltaa myös sellaisiin velkainstrumentteihin, joiden korko on sidottu mahdollisiin muutoksiin velkainstrumentin liikkeeseenlaskijan luottokelpoisuusluokituksessa, tai inflaatioindeksiin sidottuihin joukkovelkakirjalainoihin.”

(6)  Yleensä likvidiysluokka määräytyy liikkeeseenlaskijaryhmän mukaan. Poikkeuksena tästä ovat kaikki omaisuusvakuudelliset arvopaperit, jotka kuuluvat V likvidiysluokkaan liikkeeseenlaskijan ryhmästä riippumatta, ja jumbolainat (katetut pankkien joukkovelkakirjalainat), jotka kuuluvat II likvidiysluokkaan, kun taas perinteiset pankkien katetut joukkovelkakirjalainat ja muut luottolaitosten liikkeeseen laskemat velkainstrumentit kuuluvat III ja IV likvidiysluokkaan.”

(7)  EKP:n liikkeeseen laskemat velkasitoumukset ja kansallisten keskuspankkien omissa maissaan ennen euron käyttöönottoa liikkeeseen laskemat velkainstrumentit sisältyvät I likvidiysluokkaan.

(8)  Instrumentit luetaan kuuluviksi jumbolainoihin (katettuihin pankkien joukkovelkakirjalainoihin) vain, jos niiden emissioiden volyymi on vähintään 1 miljardi euroa ja jos vähintään kolme markkinatakaajaa antaa niille säännöllisesti osto- ja myyntinoteeraukset.

(9)  Ainoastaan EKP:n valtiosidonnaisiksi laitoksiksi luokittelemien liikkeeseenlaskijoiden liikkeeseen laskemat jälkimarkkinakelpoiset omaisuuserät kuuluvat II likvidiysluokkaan. Muiden valtiosidonnaisten laitosten liikkeeseen laskemat jälkimarkkinakelpoiset omaisuuserät kuuluvat III likvidiysluokkaan.

(10)  Kuponkimaksu katsotaan vaihtuvakorkoiseksi maksuksi, jos korko on sidottu viitekorkoon ja jos tätä korkoa vastaava koronasetantakausi ei ole vuotta pidempi. Kuponkimaksut, joissa koronasetantakausi on pidempi kuin vuosi, katsotaan kiinteäkorkoisiksi maksuiksi; kiinteäkorkoisten instrumenttien aliarvostus määräytyy instrumentin jäljellä olevan maturiteetin mukaan.”

(11)  Jos V luokkaan kuuluva velkainstrumentti arvostetaan 6.5 kohdan mukaisesti teoreettisen hinnan perusteella, sovelletaan ylimääräisenä markkina-arvon aliarvostuksena hinnanalennusta arvonmäärityksessä. Hinnanalennus tehdään vähentämällä suoraan 5 % kunkin velkainstrumentin teoreettisesta hinnasta.”

(12)  Listat ovat julkisia ja saatavissa EKP:n www-sivustosta (www.ecb.europa.eu).”

(13)  Rahalaitossektorin konsolidoidusta taseesta annetun asetuksen (EY) N:o 2423/2001 (EKP/2001/13) ja korkotilastoista, jotka koskevat rahalaitosten soveltamia kotitalouksien ja yritysten talletus- ja lainakorkoja, annetun asetuksen (EY) N:o 63/2002 (EKP/2001/18) muuttamisesta 16 päivänä joulukuuta 2004 annettuun Euroopan keskuspankin asetukseen (EY) N:o 2181/2004 (EKP/2004/21) (EUVL L 371, 18.12.2004, s. 42) sisältyy nimenomainen vaatimus, että talletusvelat ilmoitetaan nimellisarvoon. Nimellisarvolla tarkoitetaan pääoman määrää, joka velallisen on sopimuksen perusteella maksettava takaisin velkojalle. Muutos oli tarpeen, sillä pankkien ja muiden rahoituslaitosten tilinpäätöksestä ja konsolidoidusta tilinpäätöksestä 8 päivänä joulukuuta 1986 annettua neuvoston direktiiviä 86/635/ETY (EYVL L 372, 31.12.1986, s. 1) on muutettu siten, että tietyt rahoitusinstrumentit voidaan arvostaa käypään arvoon.”

(14)  Esimerkiksi V likvidiysluokkaan kuuluvien omaisuusvakuudellisten arvopaperien (jotka arvostetaan teoreettisen hinnan perusteella) teoreettisesta hinnasta vähennetään 5 %, ennen kuin suoritetaan 12 prosentin markkina-arvon aliarvostus. Kokonaisaliarvostus on siis 16,4 %.”


LIITE II

Muutetaan suuntaviivojen EKP/2000/7 liitettä II seuraavasti:

1)

Korvataan I kohdan 6 alakohdan ensimmäisen alakohdan f alakohta seuraavasti:

”f)

vastapuolen toiminnan harjoittamiseen saama lupa, joka perustuu joko direktiiviin 2006/48/EY tai rahoitusvälineiden markkinoista sekä neuvoston direktiivien 85/611/ETY ja 93/6/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/12/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivin 93/22/ETY kumoamisesta 21 päivänä huhtikuuta 2004 annettuun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviin 2004/39/EY (1), sellaisina kuin kyseiset säädökset on pantu täytäntöön asianomaisessa eurojärjestelmän jäsenvaltiossa, peruutetaan väliaikaisesti tai pysyvästi; tai

2)

Korvataan I kohdan 6 alakohdan ensimmäisen alakohdan h alakohta seuraavasti:

”h)

vastapuoleen kohdistetaan direktiivin 2006/48/EY 30, 31, 33 tai 34 artiklassa tarkoitettuja toimenpiteitä; tai”

3)

Lisätään I kohdan 6 alakohdan ensimmäiseen alakohtaan p–t alakohta seuraavasti:

”p)

vastapuoli on Euroopan yhteisön määräämän sellaisen toimenpiteen kohteena, jolla sen varat jäädytetään ja/tai muutoin rajoitetaan sen mahdollisuutta hallita varojaan; tai

q)

vastapuoli on EU:n jäsenvaltion perustamissopimuksen 60 artiklan 2 kohdan nojalla määräämän sellaisen toimenpiteen kohteena, jolla sen varat jäädytetään ja/tai muutoin rajoitetaan sen mahdollisuutta hallita varojaan; tai

r)

vastapuolen kaikki varat tai merkittävä osa varoista on jäädyttämispäätöksen, takavarikon, turvaamistoimen tai muun sellaisen menettelyn kohteena, jonka tarkoituksena on suojella yleistä etua tai vastapuolen velkojien oikeuksia; tai

s)

vastapuolen kaikki varat tai merkittävä osa sen varoista on luovutettu toiselle yhteisölle; tai

t)

muu uhkaava tai käsillä oleva tapahtuma, joka saattaa vaarantaa niiden velvoitteiden täyttämisen, jotka sitovat kyseistä vastapuolta rahapoliittisten operaatioiden toteuttamiseksi tehdyn järjestelyn nojalla tai muiden sellaisten sääntöjen nojalla, joita sovelletaan vastapuolen ja jonkin eurojärjestelmän keskuspankin väliseen suhteeseen.”

4)

Korvataan I kohdan 6 alakohdan toinen alakohta seuraavasti:

”Tapausten a ja p on oltava automaattisia; tapaukset b, c ja q voivat olla automaattisia; tapaukset d–o sekä r–t eivät voi olla automaattisia, vaan niiden on oltava harkinnanvaraisia (eli ne saatetaan päätökseen ainoastaan laiminlyöntiä koskevan ilmoituksen tiedoksiannon jälkeen). Tällaisessa laiminlyöntiä koskevassa ilmoituksessa voidaan määrätä enintään kolmen pankkipäivän mittaisesta ’armonajasta’, jonka kuluessa kyseinen tapaus voidaan oikaista. Harkinnanvaraisten laiminlyöntitapausten osalta harkintavallan käyttöä koskevissa määräyksissä määrätään yksiselitteisesti harkintavallan käytön vaikutuksista.”

5)

Korvataan I kohdan 7 alakohta seuraavasti:

”7.

Kansallisen keskuspankin soveltamilla asianmukaisilla sopimus- tai sääntelyjärjestelmillä varmistetaan se, että laiminlyöntitapauksessa kansallisella keskuspankilla on oikeus käyttää seuraavia keinoja: vastapuolen sulkeminen tilapäisesti tai kokonaan pois avomarkkinaoperaatioista; vastapuolen sulkeminen tilapäisesti tai kokonaan pois eurojärjestelmän maksuvalmiusjärjestelmästä; kaikkien sopimusten ja operaatioiden päättäminen tai erääntymättömien taikka ehdollisten saamisten nopeutetun suorittamisen vaatiminen. Lisäksi kansallisella keskuspankilla voi olla oikeus käyttää seuraavia keinoja: vastapuolella kansallisessa keskuspankissa olevien talletusten käyttäminen kyseiseltä vastapuolelta olevien saamisten kuittaamiseen; kyseistä vastapuolta kohtaan olevien velvoitteiden täyttämisen keskeyttäminen siihen saakka, kunnes vastapuolelta oleva saaminen on maksettu; viivästyskoron vaatiminen; tai korvausvaatimus niistä vahingoista, joita vastapuolen laiminlyönnistä on aiheutunut. Lisäksi kansallisen keskuspankin soveltamilla asianmukaisilla sopimus- tai sääntelyjärjestelmillä varmistetaan se, että jos laiminlyönti tapahtuu, kansallinen keskuspankki voi laillisesti ilman tarpeettomia viivytyksiä realisoida kaikki vakuutena olevat arvopaperit siten, että kansallisella keskuspankilla on oikeus realisoida myönnetyn luoton arvo, jos vastapuoli ei hoida velkasaldoaan viipymättä. Toimenpiteiden yhdenmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi EKP:n neuvosto voi päättää käytettävistä keinoista, mukaan lukien siitä, että vastapuoli suljetaan tilapäisesti tai kokonaan pois avomarkkinaoperaatioista tai eurojärjestelmän maksuvalmiusjärjestelmästä.”

6)

Poistetaan II kohdassa otsikon ”Kaikille käänteisoperaatioille yhteiset ominaisuudet” alla 15 alakohdassa oleva alaviite 2.


(1)  EUVL L 145, 30.4.2004, s. 1.”


Alkuun