EUR-Lex Adgang til EU-lovgivningen

Tilbage til forsiden

Dette dokument er et uddrag fra EUR-Lex

Dokument 32000D0016(01)

2001/81/EF: Den Europæiske Centralbanks afgørelse af 1. december 1998 om Den Europæiske Centralbanks årsregnskab, ændret den 15. december 1999 og 12. december 2000 (ECB/2000/16)

EFT L 33 af 2.2.2001, s. 1–20 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Dokumentets juridiske status Ikke længere i kraft, Gyldighedsperiodens slutdato: 31/12/2002; ophævet ved 32002D0011(01)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2001/81(2)/oj

32001D0081

2001/81/EF: Den Europæiske Centralbanks afgørelse af 1. december 1998 om Den Europæiske Centralbanks årsregnskab, ændret den 15. december 1999 og 12. december 2000 (ECB/2000/16)

EF-Tidende nr. L 033 af 02/02/2001 s. 0001 - 0020


Den Europæiske Centralbanks afgørelse

af 1. december 1998

om Den Europæiske Centralbanks årsregnskab, ændret den 15. december 1999 og 12. december 2000

(ECB/2000/16)

(2001/81/EF)

STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK HAR -

under henvisning til statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank (i det følgende benævnt "statutten"), særlig artikel 26.2, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) I henhold til statuttens artikel 26.2 skal Den Europæiske Centralbanks Styrelsesråd fastlægge principperne for udfærdigelse af ECB's årsregnskab.

(2) Der er taget behørigt hensyn til Det Europæiske Monetære Instituts (EMI) forberedende arbejde.

(3) Af hensyn til sammenlignelighed skal det regnskabsformat, som indføres med denne afgørelse, kunne anvendes på ECB's årsregnskab for år 2000, uanset at afgørelsen træder i kraft den 1. januar 2001.

(4) ECB lægger betydelig vægt på at forbedre åbenheden omkring de retlige rammer for Det Europæiske System af Centralbanker (ESCB), uanset om der består nogen forpligtelse hertil i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab. I overensstemmelse med denne politik har ECB besluttet at offentliggøre en konsolideret udgave af afgørelse om den europæiske centralbanks årsregnskab af 1. december 1998, ændret den 15. december 1999 og 12. december 2000 -

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

KAPITEL I

ALMINDELIGE BESTEMMELSER

Artikel 1

Definitioner

1. I denne afgørelse forstås ved:

- "overgangsperiode": det tidsrum, der begynder den 1. januar 1999 og slutter den 31. december 2001

- "national centralbank" (NCB): en NCB i en deltagende medlemsstat

- "deltagende medlemsstat": en medlemsstaat, som har indført den fælles valuta i overensstemmelse med traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab (i det følgende benævnt "traktaten")

- "ikke-deltagende medlemsstat": en medlemsstat, som ikke har indført den fælles valuta i overensstemmelse med traktaten

- "Eurosystemet": NCB'erne og ECB.

2. Yderligere definitioner af tekniske termer, der anvendes i denne afgørelse, findes i ordlisten i bilag I.

Artikel 2

Anvendelsesområde

De regler, der er fastsat i denne afgørelse, finder anvendelse på ECB's årsregnskab, som består af balancen, ikke-balanceførte poster i ECB's regnskaber, resultatopgørelsen og noter til ECB's årsregnskab.

Artikel 3

Grundliggende regnskabsprincipper

Der gælder følgende grundliggende regnskabsprincipper:

a) Økonomisk realitet og gennemsigtighed: Bogføringsmetoderne og de finansielle opgørelser skal afspejle de reelle økonomiske forhold, være gennemsigtige og opfylde de kvalitative krav til forståelighed, relevans, pålidelighed og sammenlignelighed. Transaktioner skal behandles og præsenteres i overensstemmelse med deres indhold og økonomiske realitet og ikke kun efter juridisk form.

b) Forsigtighed: Værdiansættelsen af aktiver og passiver og bogføringen af indtægter skal foretages i overensstemmelse med forsigtighedsprincippet. Dette indebærer, at urealiserede gevinster ikke indregnes som indtægter i resultatopgørelsen, men overføres direkte til en revalueringskonto. Forsigtighedshensyn berettiger imidlertid ikke oprettelse af skjulte reserver eller forsætlig forkert angivelse af poster i balancen eller resultatopgørelsen.

c) Begivenheder efter balancetidspunktet: Aktiver og passiver skal korrigeres for begivenheder, der finder sted mellem årsbalancetidspunktet og den dag, hvor balancen godkendes af de kompetente organer, såfremt de pågældende begivenheder påvirker størrelsen af aktiverne eller passiverne på balancetidspunktet. Der skal ikke foretages justeringer af aktiver og passiver, men der skal gives oplysninger om begivenheder efter balancetidspunktet, som ikke påvirker størrelsen af aktiverne eller passiverne på balancetidspunktet, men er af en sådan betydning, at manglende oplysning vil forringe muligheden for, at brugerne af de finansielle opgørelser kan foretage behørige vurderinger og træffe hensigtsmæssige beslutninger.

d) Væsentlighed: Afvigelser fra bogføringsreglerne, herunder sådanne, som påvirker ECB's resultatopgørelse, er ikke tilladt, medmindre de med rimelighed kan betragtes som uvæsentlige i den overordnede sammenhæng og i repræsentationen af den rapporterende institutions regnskaber.

e) Going concern: Regnskabet udfærdiges efter going concern-princippet.

f) Periodiseringsprincippet: Indtægter og udgifter skal medtages i den regnskabsperiode, hvor de optjenes eller påløber, og ikke i den periode, hvor de modtages eller betales.

g) Konsistens og sammenlignelighed: Kriterierne for værdiansættelse af balanceposter og bogføring af indtægter skal anvendes konsekvent for så vidt angår ensartethed og kontinuitet i opstillingen for at sikre, at dataene i de finansielle opgørelser er sammenlignelige.

Artikel 4

Medtagelse af aktiver og passiver

Et finansielt eller andet aktiv/passiv skal kun medtages i den rapporterende enheds balance, når

a) det er sandsynligt, at enhver fremtidig økonomisk værdi i tilknytning til aktiv- eller passivposten vil tilgå henholdsvis fragå den rapporterende enhed

b) principielt alle risici og indtjeningsmuligheder i tilknytning til aktivet eller passivet er blevet overført til den rapporterende enhed

c) aktivets anskaffelsespris eller værdi for den rapporterende enhed eller forpligtelsens størrelse kan måles pålideligt.

Artikel 5

Kontant-/afviklingsprincippet

Data skal registreres i ECB's bogføringssystem efter kontantprincippet (afviklingsprincippet).

KAPITEL II

REGLER FOR SAMMENSÆTNING OG VÆRDIANSÆTTELSE AF BALANCEN

Artikel 6

Balancens sammensætning

Sammensætningen af balancen skal baseres på den opstilling, der er vist i bilag II.

Artikel 7

Regler for værdiansættelse af balanceposter

1. Gældende markedskurser og -priser anvendes ved værdiansættelsen af balancens poster, medmindre andet er angivet i bilag II.

2. Revalueringen af guld, valutamellemværender, værdipapirbeholdninger og finansielle instrumenter (balanceførte og ikke-balanceførte) skal foretages ved årets slutning ved anvendelse af middelkurser og -priser.

3. Der skal ikke skelnes mellem pris- og valutakursregulering for guld, men et enkelt revalueringsbeløb skal angives, baseret på europrisen pr. defineret vægtenhed guld som afledt af EUR/USD-kursen på revalueringsdatoen. Beholdninger i fremmed valuta revalueres pr. valuta (såvel balanceførte som ikke-balanceførte transaktioner), og revalueringen af værdipapirer foretages pr. fondskode (samme ISIN-nummer/type), undtagen for de værdipapirer, der indgår i posten "Andre finansielle aktiver", og som skal behandles som særskilte beholdninger.

Artikel 8

Genkøbsforretninger

1. En genkøbsforretning skal registreres som et indlån mod sikkerhedsstillelse på balancens passivside, medens den post, der er stillet som sikkerhed, forbliver opført på balancens aktivside. Solgte værdipapirer, som ECB skal tilbagekøbe som led i en genkøbsforretning, skal behandles, som om de pågældende aktiver stadig var en del af den værdipapirbeholdning, hvorfra de er solgt.

2. En omvendt genkøbsforretning skal betragtes som et udlån mod sikkerhedsstillelse og opføres på balancens aktivside med lånets værdi. Værdipapirer, der erhverves som led i en omvendt genkøbsforretning, skal ikke revalueres, og gevinster og tab, som opstår i forbindelse med dem, skal ikke indregnes i resultatopgørelsen af den part, der foretager udlånet.

3. En genkøbsforretning, der omfatter værdipapirer denomineret i fremmed valuta, påvirker ikke valutapositionens gennemsnitlige anskaffelsespris.

4. I forbindelse med værdipapirudlån skal værdipapirerne forblive opført i overdragerens balance. Sådanne transaktioner skal bogføres på samme måde som foreskrevet for genkøbsforretninger. Hvis lånte værdipapirer ikke opbevares i erhververens depot ved årets slutning, skal erhververen hensætte et beløb til dækning af tab, hvis de underliggende værdipapirers markedsværdi er steget siden datoen for indgåelsen af aftalen om lånetransaktionen, og opføre en passivpost (tilbageførsel af værdipapirerne), hvis værdipapirerne i mellemtiden er blevet solgt af erhververen.

5. Transaktioner mod sikkerhed i guld skal behandles som genkøbsforretninger. Guldbetalinger i tilknytning til sådanne transaktioner skal ikke registreres i regnskaberne, og differencen mellem transaktionens spotpris og terminspris skal periodiseres.

KAPITEL III

BOGFØRING AF INDTÆGTER

Artikel 9

Registrering af indtægter

1. Der gælder følgende regler for bogføring af indtægter:

a) Realiserede gevinster og realiserede tab medtages i resultatopgørelsen.

b) Urealiserede gevinster bogføres ikke som indtægter, men overføres direkte til en revalueringskonto.

c) Urealiserede tab medtages i resultatopgørelsen, såfremt de overstiger tidligere revalueringsgevinster på den tilsvarende revalueringskonto.

d) Urealiserede tab, der er medtaget i resultatopgørelsen, tilbageføres ikke i de efterfølgende år i forbindelse med nye urealiserede gevinster.

e) Urealiserede tab på et værdipapir, en valuta eller på guldbeholdningen modregnes ikke i urealiserede gevinster i andre værdipapirer, valutaer eller i guldbeholdningen.

2. Over- og underkurs på udstedte og købte værdipapirer beregnes og medtages som en del af renteindtægten og amortiseres over værdipapirernes resterende løbetid, enten lineært eller efter den interne rentes (IR) metode. IR-metoden er dog obligatorisk for nulkupon-værdipapirer, der har en restløbetid på mere end et år på erhvervelsestidspunktet.

3. Periodeafgrænsningsposter denomineret i fremmed valuta omregnes til middelkursen ved årets slutning og tilbageføres til samme kurs.

4. Kun transaktioner, der bevirker ændringer i beholdningen af en given valuta, kan medføre realiserede valutagevinster eller -tab.

5. Indeståender på særlige revalueringskonti, hidrørende fra bidrag i medfør af statuttens artikel 49.2 vedrørende centralbanker i medlemsstater, hvis dispensation er blevet ophævet, anvendes til at udligne urealiserede tab, når disse overstiger tidligere revalueringsgevinster, bogført på den modsvarende (standard)revalueringskonto som beskrevet i stk. 1, litra c), førend sådanne tab udlignes i overensstemmelse med statuttens artikel 33.2. Indeståender på særlige revalueringskonti for guld, valuta og værdipapirer reduceres pro rata i forhold til en formindskelse af de pågældende aktiver.

Artikel 10

Transaktionsomkostninger

1. Der gælder følgende generelle regler for transaktionsomkostninger (købs- og salgspris):

a) Gennemsnitsomkostningsmetoden anvendes på daglig basis på beholdninger af guld, valuta og værdipapirer med henblik på beregning af anskaffelsesprisen for solgte poster med henblik på opgørelsen af virkningerne af valutakurs- og/eller prisbevægelser.

b) Aktivets/passivets gennemsnitlige anskaffelsespris/kurs nedsættes/forhøjes som følge af urealiserede tab, der er medtaget i resultatopgørelsen ved årets slutning.

c) Ved erhvervelse af rentebærende værdipapirer skal værdien af de købte kuponindtægter opføres som en særskilt post. Ved erhvervelse af værdipapirer denomineret i fremmed valuta skal kuponindtægter indregnes i beholdningen af den pågældende valuta, men skal ikke indregnes i aktivets anskaffelsespris/kurs med henblik på beregning af den gennemsnitlige anskaffelsespris.

2. Der gælder følgende særlige regler for værdipapirer:

a) Transaktioner skal registreres til transaktionsprisen og bogføres til prisen eksklusive vedhængende renter (clean price).

b) Depot- og administrationsgebyrer, gebyrer i forbindelse med anfordringskonti og andre indirekte omkostninger betragtes ikke som transaktionsomkostninger (del af købs- og salgsprisen) og skal medtages i resultatopgørelsen. De skal ikke behandles som en del af et givet aktivs gennemsnitspris.

c) Indtægter registreres til bruttoværdien, idet kildeskat, som kan refunderes, og andre skatter og afgifter bogføres særskilt.

d) Til beregning af et værdipapirs gennemsnitlige anskaffelsespris kan enten i) alle køb foretaget i løbet af dagen - til anskaffelsespris - lægges til den foregående dags beholdning, således at der frembringes en ny vejet gennemsnitspris, før der tages hensyn til salgene for den samme dag, eller ii) de enkelte værdipapirkøb og -salg kan behandles i den rækkefølge, hvori de har fundet sted i løbet af dagen, med henblik på beregning af den korrigerede gennemsnitspris.

3. Der gælder følgende særlige regler for guld og fremmed valuta:

a) Transaktioner i fremmed valuta, som ikke medfører ændringer i beholdningen af den pågældende valuta, omregnes til euro ved anvendelse af valutakursen på kontrakt- eller afviklingsdatoen og påvirker ikke den pågældende beholdnings anskaffelsespris.

b) Transaktioner i fremmed valuta, som medfører ændringer i beholdningen af den pågældende valuta, omregnes til euro ved anvendelse af valutakursen på kontrakt- eller afviklingsdagen.

c) Rene betalinger omregnes til middelkursen på afviklingsdagen.

d) Nettoerhvervelser af valuta og guld foretaget i løbet af dagen skal - til den gennemsnitlige anskaffelsespris for hvert enkelt valuta- og guldkøb - lægges til den foregående dags beholdning med henblik på beregning af en ny vejet gennemsnitlig kurs/guldpris. Ved nettosalg skal beregningen af realiserede gevinster og tab baseres på den gennemsnitlige anskaffelsespris for den pågældende valuta- eller guldbeholdning den foregående dag, således at den gennemsnitlige anskaffelsespris forbliver uændret. Forskelle i den gennemsnitlige kurs/guldpris mellem købs- og salgstransaktioner, der har fundet sted i løbet af dagen, skal også behandles som realiserede gevinster eller tab. Hvis en valuta- eller guldposition er negativ, anvendes den ovenfor beskrevne fremgangsmåde omvendt. Således påvirkes den negative positions gennemsnitlige anskaffelsespris af nettosalg, medens nettokøb reducerer positionen uden at påvirke den eksisterende vejede gennemsnitlige kurs/guldpris.

e) Omkostninger i forbindelse med valutatransaktioner og andre generelle omkostninger skal medtages i resultatopgørelsen.

KAPITEL IV

BOGFØRINGSREGLER FOR IKKE-BALANCEFØRTE INSTRUMENTER

Artikel 11

Generelle regler

1. Valutaterminsforretninger, forward ben af FX-swaps og andre valutainstrumenter, der indebærer udveksling af én valuta mod en anden på en fremtidig dato, skal indregnes i nettovalutapositionerne med henblik på beregning af valutagevinster og -tab.

2. Renteswaps, futures, FRA'er og andre renteinstrumenter bogføres og revalueres post for post. Disse instrumenter skal behandles særskilt i forhold til balanceførte poster.

3. Gevinster og tab opstået i forbindelse med ikke-balanceførte instrumenter skal opgøres og bogføres analogt med balanceførte mellemværender.

Artikel 12

Valutaterminsforretninger

1. Terminskøb og -salg skal registreres på ikke-balanceførte konti fra handelsdatoen til afviklingsdatoen til terminsforretningens spotkurs. Gevinster og tab på salgstransaktioner beregnes ved anvendelse af valutapositionens gennemsnitspris på kontrakttidspunktet (plus to eller tre arbejdsdage) i overensstemmelse med den daglige netting af køb og salg. Gevinster og tab skal betragtes om urealiserede indtil afviklingsdatoen og behandles som anført i artikel 9, stk. 1.

2. Differencen mellem spotkursen og terminskursen skal behandles som periodiserede skyldige eller tilgodehavende renter ved både køb og salg.

3. På afviklingsdatoen skal ikke-balanceførte konti tilbageføres, og en eventuel, positiv saldo på revalueringskontoen krediteres resultatopgørelsen ved udgangen af et kvartal.

4. Valutapositionens gennemsnitlige anskaffelsespris påvirkes af terminskøb fra handelsdatoen plus to eller tre arbejdsdage, afhængigt af de gældende markedskonventioner for afvikling af spottransaktioner, ved anvendelse af spotkøbskursen.

5. Terminspositionerne skal værdiansættes sammen med den pågældende valutas spotposition, under modregning af eventuelle gevinster og tab inden for en enkelt valutaposition. Et nettotab debiteres resultatopgørelsen, hvis det overstiger tidligere revalueringsgevinster opført på revalueringskontoen; en nettofortjeneste krediteres revalueringskontoen.

Artikel 13

Valutaswaps (foreign exchange swaps)

1. Spotkøb og -salg skal registreres på balanceførte konti på afviklingsdatoen.

2. Terminssalg og -køb registreres på ikke-balanceførte konti fra handelsdatoen til afviklingsdatoen til terminsforretningernes spotkurs.

3. Salgstransaktioner opføres til transaktionens spotkurs, og der vil derfor ikke opstå gevinster eller tab.

4. Differencen mellem spotkursen og terminskursen behandles som periodiserede skyldige eller tilgodehavende renter ved både køb og salg.

5. På afviklingsdatoen tilbageføres de ikke-balanceførte konti.

6. Valutapositionens gennemsnitspris ændres ikke.

7. Terminspositionen skal værdiansættes sammen med spotpositionen.

Artikel 14

Rentefutures

1. Rentefutures registreres på handelsdatoen på ikke-balanceførte konti.

2. Den initiale marginbetaling (initial margin) skal registreres som et særskilt aktiv, hvis den erlægges i kontanter. Hvis den deponeres i form af værdipapirer, forbliver disse uændrede i balancen.

3. De løbende marginbetalinger (variation margins) registreres i balancen på en særskilt konto, enten som et aktiv eller et passiv, afhængigt af prisudviklingen i future-aftalens løbetid. Den samme fremgangsmåde anvendes på den åbne positions "closing day". Umiddelbart herefter ophæves den særskilte konto, og det samlede resultat af transaktionen registreres som en gevinst eller et tab, uanset om levering finder sted eller ej. Hvis levering finder sted, skal køb og salg bogføres til markedspris.

4. Gebyrer medtages i resultatopgørelsen.

5. Omregning til euro skal i givet fald foretages på "close-out"-dagen til markedskursen den pågældende dag. En gevinst i fremmed valuta påvirker den pågældende valutapositions gennemsnitspris på "close-out"-dagen.

6. På grund af den daglige revaluering skal gevinster og tab posteres på særskilte konti. Tab bogføres på en særskilt konto under aktiver og gevinster på en særskilt konto under passiver. Urealiserede tab debiteres i resultatopgørelsen, og den pågældende beløb krediteres en konto under passiver (andre forpligtelser).

7. Urealiserede tab, der er medtaget i resultatopgørelsen ved årets slutning, tilbageføres ikke i de efterfølgende år i forbindelse med nye urealiserede gevinster, medmindre positionen er afviklet. En fortjeneste skal posteres således, at den debiteres en interimskonto (andre aktiver) og krediteres revalueringskontoen.

Artikel 15

Renteswaps

1. Renteswaps registreres på handelsdagen på ikke-balanceførte konti.

2. Løbende rentebetalinger, såvel modtagne som afholdte, skal periodiseres. Det er tilladt at foretage nettobetalinger pr. renteswap.

3. Valutapositionens gennemsnitspris påvirkes af renteswaps i fremmed valuta, hvis modtagne beløb overstiger afholdte betalinger. Påvirkningen af den pågældende valutas gennemsnitspris sker på betalingstidspunktet.

4. En renteswap skal værdiansættes til markedsværdi og i givet fald omregnes til euro til spotkursen. Urealiserede tab medtaget i resultatopgørelsen ved årets slutning tilbageføres ikke i de efterfølgende år i forbindelse med urealiserede gevinster, medmindre positionen er afviklet. Urealiserede revalueringsgevinster krediteres en revalueringskonto.

5. Gebyrer medtages i resultatopgørelsen.

Artikel 16

FRA'er (forward rate agreements)

1. FRA'er registreres på handelstidspunktet på ikke-balanceførte konti.

2. Den kompensationsbetaling, som den ene part skal betale til den anden på afviklingsdatoen, skal medtages i resultatopgørelsen på afviklingsdatoen. Disse betalinger skal ikke periodiseres.

3. Hvis en FRA er denomineret i fremmed valuta, påvirkes den pågældende valutapositions gennemsnitspris af kompensationsbetalingen, hvis der er tale om en gevinst. Omregningen til euro sker til spotkursen på afviklingsdatoen, som ligeledes er den dag, hvor den gennemsnitlige anskaffelsespris påvirkes.

4. Alle FRA'er skal værdiansættes til markedsværdi og omregnes i givet fald til euro til spotkursen. Urealiserede tab medtaget i resultatopgørelsen ved årets slutning skal ikke tilbageføres i de efterfølgende år i forbindelse med urealiserede gevinster, medmindre forretningen er afviklet. Urealiserede revalueringsgevinster krediteres en revalueringskonto.

5. Gebyrer medtages i resultatopgørelsen.

Artikel 17

Terminsforretninger i værdipapirer

Terminsforretninger i værdipapirer kan bogføres efter en af de følgende to metoder:

Metode A

a) Terminsforretninger i værdipapirer registreres på ikke-balanceførte konti fra handelsdatoen til afviklingsdatoen til terminsprisen for den pågældende terminsforretning.

b) Gennemsnitsprisen af beholdningen af det handlede værdipapir påvirkes først ved afvikling; resultatpåvirkningen i forbindelse med salgsforretninger på termin beregnes på afviklingsdatoen.

c) På afviklingsdatoen tilbageføres ikke-balanceførte konti, og en eventuel positiv saldo på revalueringskontoen krediteres i resultatopgørelsen. Det købte værdipapir bogføres til spotprisen på forfaldsdagen (markedsprisen), medens differencen i forhold til den oprindelige terminspris medtages som en realiseret gevinst eller et realiseret tab.

d) I forbindelse med værdipapirer i fremmed valuta påvirkes nettovalutapositionens gennemsnitspris ikke, hvis ECB i forvejen holder en position i den pågældende valuta. Hvis en obligation, der købes på termin, er denomineret i en valuta, hvori ECB ikke holder en position, således at den pågældende valuta skal købes, finder de i artikel 10, stk. 3, litra d), anførte regler anvendelse.

e) Terminspositioner værdiansættes enkeltvis mod terminsmarkedsprisen i transaktionens resterende løbetid. Et revalueringstab ved årets slutning debiteres i resultatopgørelsen, og en revalueringsgevinst krediteres revalueringskontoen. Urealiserede tab, der er medtaget i resultatopgørelsen ved årets slutning, skal ikke tilbageføres i de efterfølgende år i forbindelse med urealiserede gevinster, medmindre forretningen er afviklet.

Metode B

a) Terminsforretninger i værdipapirer registreres på ikke-balanceførte konti fra handelsdatoen til afviklingsdatoen til terminsprisen for den pågældende forretning. På afviklingsdatoen tilbageføres de ikke-balanceførte konti.

b) Ved udgangen af et kvartal foretages revalueringen af et værdipapir på grundlag af nettopositionen, som den fremgår af balancen og af salgene af det samme værdipapir, som er registreret på de ikke-balanceførte konti. Revalueringsbeløbet skal være lig med differencen mellem denne nettoposition opgjort til revalueringspris og den samme position opgjort til den gennemsnitlige anskaffelsespris af den pågældende værdipapirbeholdning i balancen. Ved udgangen af et kvartal skal terminskøb gøres til genstand for den i artikel 7 beskrevne revalueringsprocedure. Revalueringsresultatet skal være lig med differencen mellem spotprisen og købsforpligtelsernes gennemsnitspris.

c) Resultatet af et terminssalg skal registreres i det regnskabsår, hvor forpligtelsen er indgået. Dette resultat skal være lig med differencen mellem den initiale terminspris og den balanceførte positions gennemsnitspris (eller de ikke-balanceførte købsforpligtelsers gennemsnitspris, hvis den balanceførte position ikke er tilstrækkelig) på salgstidspunktet.

KAPITEL V

ÅRLIG OFFENTLIGGJORT BALANCE OG RESULTATOPGØRELSE

Artikel 18

Formater

1. Formatet for ECB's offentliggjorte årsbalance er angivet i bilag III.

2. Formatet for ECB's offentliggjorte resultatopgørelse er angivet i bilag IV.

KAPITEL VI

AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

Artikel 19

Udvikling, anvendelse og fortolkning af reglerne

1. Regnskabskomitéen (AMICO) skal fungere som et ESCB-forum, der rådgiver styrelsesrådet, via direktionen, om udviklingen og anvendelsen af ESCB's regnskabsprincipper.

2. Ved fortolkningen af denne afgørelse skal der tages hensyn til det forberedende arbejde, de regnskabsprincipper, der er harmoniseret af fællesskabslovgivningen, og til almindeligt anerkendte internationale regnskabsstandarder.

Artikel 20

Overgangsregler

Alle aktiver og passiver pr. den 31. december 1998 revalueres den 1. januar 1999. De markedspriser og -kurser, som ECB anvender i åbningsbalancen pr. 1. januar 1999, skal være den nye gennemsnitspris ved overgangsperiodens start.

Artikel 21

Afsluttende bestemmelser

Denne afgørelse i foreliggende ændrede udgave træder i kraft den 1. januar 2001. De reviderede formater, som indføres i medfør af afgørelsen, skal dog finde anvendelse på udarbejdelsen af ECB's årsbalance pr. 31. december 2000 samt for ECB's resultatsopgørelse for regnskabsåret, som slutter den 31. december 2000.

Denne afgørelse offentliggøres i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Udfærdiget i Frankfurt am Main, den 12. december 2000.

Willem F. Duisenberg

Formand for ECB

BILAG I

ORDLISTE

Amortisation (/amortisation): Systematisk regnskabsmæssig reduktion af en overkurs/underkurs eller af et aktivs værdi over en given periode.

Aktiv (/asset): En ressource, som en virksomhed kontrollerer som følge af tidligere begivenheder, og hvorfra fremtidige økonomiske fordele forventes at tilgå virksomheden.

Gennemsnitspris (/average cost) (vejet gennemsnit): En metode, hvorved anskaffelsesprisen for hvert enkelt køb lægges til den eksisterende bogførte værdi og derved frembringer en ny vejet gennemsnitspris.

Kontantprincip/afviklingsprincip (/cash/settlement approach): En regnskabsmetode, der indebærer, at transaktioner m.v. bogføres på afviklingsdatoen.

Clean price: Transaktionspris eksklusive vedhængende renter, men inklusive de transaktionsomkostninger, der udgør en del af prisen.

Underkurs (/discount): Differencen mellem handelskursen og pari, når et værdipapir handles under pari.

Nulkupon-værdipapir (/discount security): Et aktiv, hvor der ikke betales kuponrente, og hvor afkastet opnås ved kapitalappreciering, fordi aktivet emitteres eller købes under pari.

Finansielt aktiv (/financial asset): Et aktiv i form af i) kontanter eller ii) en kontraktlig ret til at modtage kontanter eller et andet finansielt instrument fra en anden virksomhed; iii) en kontraktlig ret til at udveksle finansielle instrumenter med en anden virksomhed på potentielt gunstige betingelser; iv) en kapitalandel i en anden virksomhed.

Finansielt passiv (/financial liability): Et passiv i form af en juridisk forpligtelse til at levere kontanter eller andre finansielle instrumenter til en anden virksomhed eller til at udveksle finansielle instrumenter med en anden virksomhed på potentielt ugunstige betingelser.

Valutabeholdning (/foreign currency holding): Nettoposition i den pågældende valuta. I denne definition betragtes særlige trækningsrettigheder (SDR) som en særskilt valuta.

Valutaterminsforretning (/FX forward): Aftale mellem to parter om køb eller salg af et bestemt beløb i fremmed valuta mod en anden valuta, som regel den indenlandske valuta, på en fremtidig fastsat dato, mere end to bankdage efter indgåelsesdatoen, til en på forhånd aftalt pris. Terminsprisen fastsættes som spotkursen plus/minus et aftalt tillæg/fradrag.

Valutaswap (/foreign exchange swap): Spotkøb/-salg af én valuta mod en anden valuta (short leg) og et samtidigt terminssalg/-køb af det samme beløb i den pågældende valuta mod den anden valuta (long leg).

FRA (forward rate agreement): Aftale mellem to parter om fastsættelse af en bestemt rentesats, som på en aftalt fremtidig dato skal betales for et underliggende indlån. På afviklingsdatoen skal den ene part betale et kompensationsbeløb til den anden baseret på forskellen mellem den aftalte rentesats og markedsrenten på afviklingstidspunktet.

Terminstransaktioner i værdipapirer (/forward transactions in securities): Over-the-counter(OTC)-kontrakter, hvor der på kontraktdagen indgås aftale om fremtidig levering af et renteinstrument (som regel en obligation) til en på forhånd aftalt pris.

Intern rente: Den diskonteringsrente, der indebærer, at et værdipapirs regnskabsmæssige værdi er lig med nutidsværdien af en fremtidig betalingsstrøm.

Rentefuture (/interest rate future): Børshandlet terminskontrakt, hvor der på kontraktdagen indgås aftale om fremtidig levering af et renteinstrument, f.eks. en obligation, til en på forhånd aftalt pris. Der finder som regel ingen levering sted, og kontrakten afsluttes normalt før det aftalte udløbstidspunkt.

(Valuta)renteswap (/(currency) interest rate swap): En aftale med en modpart om at bytte betalingsstrømme, der udregnes som periodiske rentebetalinger, i én eller i to valutaer.

Interlinking-mekanismen (/interlinking): Tekniske infrastrukturer, systemfunktioner og procedurer, som sammenkobler indenlandske RTGS-systemer eller sikrer tilpasning mellem disse og ECB's betalingsmekanisme (EPM) med henblik på håndteringen af grænseoverskridende betalinger i TARGET-systemet.

ISIN (International Securities Identification Number): Fondskodenummer udstedt af den relevante kompetente udstedende myndighed.

Passiv (/liability): En nuværende forpligtelse opstået for en virksomhed som følge af tidligere begivenheder, og hvis afvikling forventes at føre til en afgang af ressourcer, der repræsenterer økonomiske fordele.

Markedspris (/market price): Den pris, hvortil et givet guld-, valuta- eller værdipapirinstrument noteres, (som regel) eksklusive vedhængende renter, enten på et organiseret marked (f.eks. en børs) eller et ikke-organiseret marked (f.eks. over-the-counter-markedet).

Forfaldsdag (/maturity date): Den dag, hvor den nominelle/pålydende værdi forfalder til betaling til indehaveren med det fulde beløb.

Middelpris (/mid-market price): En pris, som ligger midt imellem køber- og sælgerkursen for et givet værdipapir, baseret på godkendte market-makers eller godkendte børsers noterede priser for transaktioner af normal markedsstørrelse.

Overkurs (/premium): Når et værdipapir handles over pari, betegner overkurs differencen mellem handelskursen og pari.

Hensættelser (/provisions): Beløb, der hensættes til dækning af kendte eller forventede forpligtelser eller risici, hvis størrelse ikke kan bestemmes præcist (jf. "Reserver"). Hensættelser til dækning af forpligtelser og risici må ikke anvendes til regulering af aktivernes værdi.

Realiserede gevinster/tab (/realised gains/losses): Gevinster/tab hidrørende fra differencen mellem en balanceposts salgspris og dens (justerede) anskaffelsespris.

Omvendt genkøbsforretning (/reverse sale and repurchase agreement - "reverse repo"): En aftale, hvorved en indehaver af kontanter køber et aktiv og samtidig forpligter sig til at tilbagesælge aktivet til en på forhånd fastsat pris på et aftalt fremtidigt tidspunkt eller på anmodning, eller hvis bestemte omstændigheder indtræffer. I nogle tilfælde indgås aftaler om genkøbstransaktioner via en tredjepart ("tri-party-genkøbsaftaler").

Reserver (/reserves): Et beløb, der henlægges af det overskud, der kan udloddes, og som ikke er bestemt til at dække bestemte forpligtelser, eventualforpligtelser eller værdiforringelser af aktiver, som er kendte på balancetidspunktet.

Revalueringskonti (/revaluation accounts): Balancekonti til bogføring af differencen i et aktivs eller et passivs værdi mellem dets (justerede) afskaffelsespris og dets værdi beregnet på grundlag af markedsprisen ultimo perioden, når markedsprisen er højere end anskaffelsesprisen for aktivers vedkommende og lavere for passivers vedkommende. Det omfatter forskelle i såvel prisnoteringer som valutakurser.

Genkøbstransaktion (/reverse transaction): En transaktion, hvorved centralbanken køber eller sælger aktiver under en genkøbsforretning eller udfører kreditdispositioner mod sikkerhedsstillelse.

Afvikling (/settlement): Indfrielse af forpligtelser ved overførsel af kontanter eller aktiver mellem to eller flere parter. I forbindelse med intra-Eurosystem-transaktioner er afvikling lig med overførsel af aktiver til afregning af nettosaldi opstået i forbindelse med intra-Eurosystem-transaktioner.

Afviklingsdato (/settlement date): Den dag, hvor en endelig og uigenkaldelig værdioverførsel bogføres i den relevante clearinginstitution. Afviklingen kan ske med det samme (realtid), samme dag (ved dagens slutning) eller på en fastsat dato efter den dag, hvor forpligtelsen er indgået.

Lineær afskrivning/amortisation (/straight line depreciation/amortisation): En afskrivningsmetode, hvorefter afskrivning/amortisation over en given periode fastsættes ved at dividere et aktivs anskaffelsespris, fratrukket dets anslåede restværdi, med dets anslåede levetid (pro rata temporis).

TARGET - Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer system: Et betalingssystem, som består af et system for bruttoafvikling i realtid (RTGS-system) i hver enkelt NCB, EPM og interlinking-mekanismen.

Transaktionsomkostninger (/transaction costs): Omkostninger, der kan identificeres som værende relateret til en given transaktion.

Transaktionspris (/transaction price): Den pris, som parterne fastsætter ved indgåelsen af en aftale.

Urealiseret gevinst/tab (/unrealised gain/losses): Gevinst/tab opstået i forbindelse med revaluering af et aktiv i forhold til den (justerede) anskaffelsespris.

BILAG II

REGLER FOR SAMMENSÆTNING OG VÆRDIANSÆTTELSE AF BALANCEN

Nummeringen henviser til det balanceformat, der er vist i bilag III.

AKTIVER

>TABELPOSITION>

PASSIVER

>TABELPOSITION>

BILAG III

ECB's ÅRSBALANCE

>TABELPOSITION>

>TABELPOSITION>

BILAG IV

ECB's OFFENTLIGGJORTE RESULTATOPGØRELSE

>TABELPOSITION>

Op