EUR-Lex Ingång till EU-rätten

Tillbaka till EUR-Lex förstasida

Det här dokumentet är ett utdrag från EUR-Lex webbplats

Dokument 32016O0015

Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2016/1061 av den 26 maj 2016 om ändring av riktlinje ECB/2008/8 om insamling av data om euron och driften av kontantinformationssystem 2 (CIS 2) (ECB/2016/15)

EUT L 173, 30.6.2016, s. 102–107 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentets rättsliga status Gällande

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2016/1061/oj

30.6.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 173/102


EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2016/1061

av den 26 maj 2016

om ändring av riktlinje ECB/2008/8 om insamling av data om euron och driften av kontantinformationssystem 2 (CIS 2) (ECB/2016/15)

ECB-RÅDET HAR ANTAGIT DENNA RIKTLINJE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 128,

med beaktande av stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, särskilt artiklarna 5 och 16,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 3603/93 av den 13 december 1993 om fastställande av definitioner för tillämpningen av de förbud som avses i artiklarna 104 och 104b.1 i fördraget (1), särskilt artikel 6, och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 128.1 i fördraget och artikel 16 i stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken (nedan kallad ECBS-stadgan) har Europeiska centralbanken (ECB) ensamrätt att tillåta utgivning av eurosedlar inom unionen.

(2)

I artikel 128.2 i fördraget fastställs att medlemsstaterna får ge ut mynt i den omfattning som godkänns av ECB. Mot denna bakgrund antar ECB därför årliga beslut om godkännande av den mängd mynt som ska ges ut av de medlemsstater som har infört euron (nedan kallade deltagande medlemsstater) samt beslut om att utöka den mängd mynt som får ges ut av en deltagande medlemsstat på ad hoc-basis.

(3)

I artikel 5 i ECBS-stadgan fastställs att ECB, för att utföra Europeiska centralbankssystemets (ECBS) uppgifter, med stöd av de nationella centralbankerna ska samla in de statistiska uppgifter som behövs, vilket inbegriper statistiska uppgifter gällande utgivning av eurosedlar och euromynt.

(4)

Därutöver behöver ECB samla in information för att granska efterlevnaden av det förbud som fastställs genom artikel 123 i fördraget och som genomförs genom förordning (EG) nr 3603/93. I artikel 6 i rådets förordning (EG) nr 3603/93 fastställs att de nationella centralbankernas innehav av mynt som har getts ut av och krediterats den offentliga sektorn inte ska betraktas som en kredit enligt artikel 123 i fördraget om summan av dessa tillgångar understiger 10 procent av de mynt som är i omlopp.

(5)

Utan att det påverkar medlemsstaternas behörigheter vad gäller utgivningen av euromynt och med beaktande av att de flesta nationella centralbanker spelar en avgörande roll för distributionen av euromynt, behöver ECB tillsammans med de nationella centralbankerna samla in uppgifter om eurosedlar och euromynt för att utföra de uppgifter som beskrivs ovan. Målet för denna datainsamling är att underlätta beslutsfattandet när det gäller utgivningen av eurosedlar och euromynt, att göra det möjligt för ECB att kontrollera att besluten inom detta område efterlevs vad gäller produktionsplaneringen av eurosedlar och samordningen av utgivningen, samt att samordna nödvändiga överföringar av eurosedlar mellan nationella centralbanker. Synergieffekterna av denna datainsamling bör även göra det möjligt för ECB att vid behov tillhandahålla data till de institutioner och organ som har behörigheter avseende euromynt.

(6)

Förfarandet för att samla in data om eurosedlar behöver förbättras, särskilt genom att integrera vissa element från artikel 2a i riktlinje ECB/2008/8 (2) i artikel 2 och genom att stryka sådana element som inte längre behövs.

(7)

Förfarandet för insamling av data om euromynt bör också förbättras.

(8)

Av rättssäkerhetsskäl bör även en definition av termen myntutgivande enheter i linje med artikel 128.2 i fördraget inkluderas.

(9)

Förfarandet för insamling av data om kontantinfrastruktur samt tredje mans operativa verksamhet bör också förbättras. Vissa bestämmelser som anger när data måste rapporteras för första gången samt vissa bestämmelser om övergångsperioder behövs inte längre.

(10)

Tillträde till kontantinformationssystem 2 (CIS 2) kommer att begränsas till ECB, de nationella centralbankerna samt framtida nationella centralbanker i Eurosystemet. Möjligheten att bevilja godkända tredje parter tillträde tas bort. Intresserade tredje parter, t.ex. Europeiska kommissionen och myntutgivande enheter avseende myntrelaterad data, kommer att informeras av ECB:s direktorat för betalningsmedel.

(11)

Några ytterligare mindre ändringar är nödvändiga för att uppdatera förfarandena för insamling av statistisk information om utgivningen av eurosedlar och euromynt.

(12)

Riktlinje ECB/2008/8 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar

Riktlinje ECB/2008/8 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 1.1 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt c ska ersättas med följande:

”c)    CIS 2 : system som omfattar i) den centrala databas som har installerats hos ECB för lagring av alla de relevanta data om eurosedlar, euromynt, kontantinfrastruktur samt tredje mans operativa verksamhet som har samlats in i enlighet med denna riktlinje och beslut ECB/2010/14 (*), ii) den webbaserade onlineapplikation som möjliggör en flexibel konfiguration av systemet och ger information om dataleverans och valideringsstatus, revideringar och olika typer av referensdata och systemparametrar, iii) rapporteringsmodulen för att se och analysera insamlade data samt iv) CIS 2-överföringsmekanismen,

(*)  Beslut ECB/2010/14 av den 16 september 2010 om äkthets- och kvalitetskontroll samt återcirkulering av eurosedlar (EUT L 267, 9.10.2010, s. 1).”"

b)

Punkterna g–n ska ersättas med följande:

”g)    CIS 2-överföringsmekanism : EXDI-applikationen (ESCB XML Data Integration). EXDI-applikationen används för förtrolig överföring av datameddelanden mellan nationella centralbanker, framtida nationella centralbanker i Eurosystemet samt ECB, oberoende av vilken teknisk infrastruktur, t.ex. datornät och programapplikationer, som stöder detta,

h)    datameddelande : en fil som innehåller daglig, månads- eller halvårsdata för en nationell centralbank eller en framtida nationell centralbank i Eurosystemet avseende en rapporteringsperiod eller, vid revideringar, en eller flera rapporteringsperioder i ett dataformat som är kompatibelt med CIS 2-överföringsmekanismen,

i)    framtida deltagande medlemsstat : en icke-deltagande medlemsstat som uppfyller villkoren för införande av euron och avseende vilken ett beslut om upphävande av undantaget (i enlighet med artikel 140 i EUF-fördraget) har fattats,

j)    arbetsdag : varje dag då en rapporterande nationell centralbank har öppet,

k)    räkenskapsdata : det ojusterade värdet av utelöpande eurosedlar, korrigerat med beloppet för fordran utan ränta gentemot kreditinstitut som driver ett ECI-program (Extended Custodial Inventory) vid utgången av en rapporteringsperiod i enlighet med artikel 12.2 a och b i riktlinje ECB/2010/20 (**),

l)    datahändelse : en händelse som registreras i CIS 2 och som utlöser att ett meddelande skickas från CIS 2 till en eller flera nationella centralbanker och ECB. En datahändelse uppstår i) när en nationell centralbank har skickat ett meddelande med daglig, månads- eller halvårsdata till CIS 2, vilket utlöser ett feedbackmeddelande till denna nationella centralbank och ECB, ii) när datameddelandena för samtliga NCB framgångsrikt har validerats för en ny rapporteringsperiod, vilket utlöser ett statusrapportmeddelande från CIS 2 till de nationella centralbankerna och ECB eller iii) när ett reviderat datameddelande för en nationell centralbank framgångsrikt valideras av CIS 2 efter det att ett statusrapportmeddelande har skickats och detta utlöser ett revideringsmeddelande till de nationella centralbankerna och ECB.

m)    kontanthanterare : de inrättningar och ekonomiska aktörer som avses i artikel 6.1 i rådets förordning (EG) nr 1338/2001 (***),

n)    myntutgivande enheter : alla organ som av en medlemsstat i euroområdet har anförtrotts uppgiften att sätta euromynt i omlopp. Myntutgivande enheter kan omfatta nationella centralbanker, myntverk, finansdepartement samt utnämnda offentliga organ som sätter mynt i omlopp inom ramen för ett CHTO-system.

(**)  Riktlinje ECB/2010/20 av den 11 november 2010 om den rättsliga ramen för redovisning och finansiell rapportering inom Europeiska centralbankssystemet (EUT L 35, 9.2.2011, s. 31)."

(***)  Rådets förordning (EG) nr 1338/2001 av den 28 juni 2001 om fastställande av nödvändiga åtgärder för skydd av euron mot förfalskning (EUT L 181, 4.7.2001, s. 6).”"

c)

Följande definitioner ska läggas till efter punkt n:

”o)    CHTO-system (coin-held-to-order scheme): system som omfattar enskilda avtal mellan en myntutgivande enhet och ett eller flera förvaringsinstitut i den myntutgivande enhetens medlemsstat, där den myntutgivande enheten

i)

förser förvaringsinstituten med euromynt som dessa håller i förvar utanför den myntutgivande enhetens lokaler i syfte att sätta dem i omlopp, och

ii)

direkt krediterar eller debiterar det konto hos den nationella centralbanken som innehas av

förvaringsinstitutet,

kreditinstitut som är kunder och köper euromynt från förvaringsinstitutet.

De euromynt som omfattas av CHTO-systemet sätts in eller tas ut från den myntutgivande enhetens lokaler genom förvaringsinstitutet eller dess kunder enligt vad som anmälts till den nationella centralbanken.

p)    dataelement i kategori 1 : ett dataelement som en nationell centralbank rapporterar till CIS 2 enligt vad som framgår av bilagorna I–III och bilaga VII, som ska rapporteras för respektive rapporteringsperiod,

q)    händelsestyrt dataelement : ett dataelement som en nationell centralbank rapporterar till CIS 2 enligt vad som framgår av bilagorna I–III och bilaga VII, där data endast behöver rapporteras om den underliggande händelsen inträffar under rapporteringsperioden,

r)    identitets- och tillgångshantering : en delad säkerhetstjänst som används för att bevilja och kontrollera tillgången till ECBS-applikationer.”

2.

Artikel 2 ska ersättas med följande:

”Artikel 2

Insamling av data som rör eurosedlar

1.   De nationella centralbankerna ska till ECB månadsvis rapportera CIS 2-data som rör eurosedlar, dvs. de dataelement som anges i bilaga I del 1 och i bilaga VII, och i samband med detta följa de anvisningar som framgår av bilaga I, del 3.

2.   De nationella centralbankerna ska överföra månadsdata som fastställs vara kategori 1-data och händelsestyrda data avseende eurosedlar senast den sjätte arbetsdagen i månaden efter rapporteringsperioden.

3.   De nationella centralbankerna ska överföra daglig data som fastställs vara kategori 1-data och händelsestyrda data avseende eurosedlar senast kl. 17:00 centraleuropeisk tid (CET) (****) den första arbetsdagen efter rapporteringsperioden.

4.   De nationella centralbankerna ska använda CIS 2-överföringsmekanismen för att överföra data som rör eurosedlar till ECB i enlighet med denna riktlinje.

(****)  Riktlinje ECB/2006/9 av den 14 juli 2006 om vissa förberedelser inför utbytet av sedlar och mynt till euro och om förhandstilldelning och förhandstilldelning till tredje part av eurosedlar och euromynt utanför euroområdet (EUT L 207, 28.7.2006, s. 39).”"

3.

Artikel 2a ska utgå.

4.

Artikel 3 ska ersättas med följande:

”Artikel 3

Insamling av data som rör euromynt

1.   De nationella centralbankerna ska samla in CIS 2-data om euromynt, dvs. de dataelement som anges i bilaga II, del 1, från de relevanta enheterna som ger ut mynt i deras medlemsstat.

2.   De nationella centralbankerna ska till ECB månadsvis rapportera CIS 2-data som rör euromynt, och i samband med detta följa de anvisningar som framgår av del 3 i bilaga II.

3.   De nationella centralbankerna ska använda CIS 2-överföringsmekanismen för att överföra data om eurosedlar till ECB i enlighet med denna riktlinje.”

5.

Artikel 4 ska ändras på följande sätt:

a)

Rubriken ska ersättas med följande:

”Insamling av data avseende kontantinfrastruktur samt tredje mans operativa verksamhet enligt beslut ECB/2010/14”

b)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.   De nationella centralbankerna ska halvårsvis förse ECB med data avseende kontantinfrastruktur och operativ verksamhet i enlighet med bilaga IIIa. De data som lämnas till ECB ska baseras på data som de nationella centralbankerna har inhämtat från kontanthanterare enligt bilaga IV till beslut ECB/2010/14.”

c)

Punkterna 2, 3 och 7 ska utgå.

6.

Artikel 5.1 ska ersättas med följande:

”1.   Avtal som en nationell centralbank sluter med en framtida nationell centralbank i Eurosystemet i enlighet med artikel 3.3 i riktlinje ECB/2006/9 (*****) ska inkludera specifika bestämmelser om de rapporteringsskyldigheter som framgår av den riktlinjen. Därutöver ska avtalen ställa krav på att den framtida nationella centralbanken i Eurosystemet månadsvis ska rapportera till ECB de dataelement som anges i avsnitten 4 och 5 i tabellen i bilaga I samt avsnitten 4 och 7 i tabellen i bilaga II. Den framtida nationella centralbanken i Eurosystemet ska därvid i tillämpliga delar följa de anvisningar som framgår av bilaga I del 3 och bilaga II del 3 vad gäller eventuella eurosedlar och/eller euromynt som den lånar, och har fått levererade, från en nationell centralbank. Om en framtida nationell centralbank i Eurosystemet inte har slutit något sådant avtal med en nationell centralbank, ska ECB sluta ett sådant avtal med denna framtida nationella centralbank i Eurosystemet, vilket då även omfattar den rapporteringsskyldighet som avses i denna artikel.

(*****)  CET beaktar omställningen till centraleuropeisk sommartid.”"

7.

Artikel 5.4 ska ersättas med följande:

”4.   De nationella centralbankerna ska använda CIS 2-överföringsmekanismen för att överföra data som avses i punkt 1.”

8.

Artikel 6.3 ska ersättas med följande:

”3.   De nationella centralbankerna ska på anmodan inom givna tidsramar till ECB överföra de systemparametrar som framgår av bilaga IV och alla efterföljande ändringar av systemparametrarna.”

9.

Artikel 7.1 ska ersättas med följande:

”1.   De nationella centralbankerna ska vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att de data som krävs enligt denna riktlinje är fullständiga och korrekta innan de överförs till ECB. De ska åtminstone utföra

a)

fullständighetskontrollerna, dvs. att kategori 1- och händelsestyrda dataelement rapporteras enligt de principer som framgår av denna riktlinje och bilagorna V och VII, och

b)

de korrekthetskontroller som anges i bilaga VI.

CIS 2-applikationen ska avvisa datameddelanden som inte innehåller kategori 1-dataelement enligt vad som framgår av bilagorna I–III och bilaga VII, som ska rapporteras för respektive rapporteringsperiod.”

10.

Artikel 8 ska ersättas med följande:

”Artikel 8

Tillträde till CIS 2

1.   ECB ska bevilja tillträde till CIS 2, efter det att en elektronisk ansökan har inkommit via identitets- och tillgångshantering och med förbehåll för att det separata avtal som anges under punkt 2 har ingåtts, för de individuella användarna från varje nationell centralbank och varje framtida nationell centralbank i Eurosystemet under förutsättning att det finns kapacitet.

2.   Ansvaret för den tekniska användaradministrationen för individuella användare ska fastställas i separata avtal mellan ECB och en nationell centralbank för dess individuella användare samt mellan ECB och en framtida nationell centralbank i Eurosystemet för den sistnämnda bankens individuella användare. I dessa avtal kan ECB också införa hänvisningar till arrangemang för användaradministration, säkerhetskrav och licensvillkor beträffande CIS 2.”

11.

Artikel 11.2 ska ersättas med följande:

”2.   I enlighet med artikel 17.3 i arbetsordningen för Europeiska centralbanken är direktionen behörig att företa tekniska ändringar av bilagorna till denna riktlinje samt av specifikationerna för CIS 2-överföringsmekanismen, efter det att synpunkterna från sedelkommittén, rättskommittén och IT-kommittén har beaktats.”

Artikel 2

Verkan och genomförande

1.   Denna riktlinje får verkan samma dag som den anmäls till de nationella centralbankerna i de medlemsstater som har euron som valuta.

2.   Centralbankerna i Eurosystemet ska uppfylla kraven i denna riktlinje från och med den 1 juli 2016.

Artikel 3

Adressater

Denna riktlinje riktar sig till alla centralbanker i Eurosystemet.

Utfärdad i Frankfurt am Main den 26 maj 2016.

På ECB-rådets vägnar

Mario DRAGHI

ECB:s ordförande


(1)  EGT L 332, 31.12.1993, s. 1. Artikel 104 och 104b.1 i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen har nu ersatts av artikel 126 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

(2)  Riktlinje ECB/2008/8 av den 11 september 2008 om insamling av data om euron och driften av kontantinformationssystem 2 (CIS 2) (EUT L 346, 23.12.2008, s. 89).


Upp