EUR-Lex Ingång till EU-rätten

Tillbaka till EUR-Lex förstasida

Det här dokumentet är ett utdrag från EUR-Lex webbplats

Dokument 52010AB0065

Europeiska centralbankens yttrande av den 6 augusti 2010 om ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG i fråga om kapitalkrav för handelslager och omvärdepapperisering samt samlad tillsynsbedömning av ersättningspolitik (CON/2010/65)

EUT C 223, 18.8.2010, s. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.8.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 223/1


EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE

av den 6 augusti 2010

om ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG i fråga om kapitalkrav för handelslager och omvärdepapperisering samt samlad tillsynsbedömning av ersättningspolitik

(CON/2010/65)

2010/C 223/01

Inledning och rättslig grund

Den 12 november 2009 avgav Europeiska centralbanken (ECB) yttrande CON/2009/94 (1) om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG i fråga om kapitalkrav för handelslager och omvärdepapperisering samt samlad tillsynsbedömning av ersättningspolitik (nedan kallat direktivförslaget). Den 7 juli 2010 antog Europaparlamentet det direktivförslag (2) som nu är föremål för formellt antagande av Europeiska unionens råd. Detta yttrande grundar sig på den version av direktivförslaget som har antagits av Europaparlamentet.

ECB:s behörighet att avge ett yttrande grundas på artikel 127.4 sista stycket i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, där det fastställs att ECB får avge yttranden inom sitt behörighetsområde till bl.a. unionens behöriga institutioner. Direktivförslaget innehåller i detta avseende bestämmelser som berör Europeiska centralbankssystemets (ECBS) uppgift att utforma och genomföra unionens monetära politik enligt artikel 127.2 första strecksatsen i fördraget samt att bidra till ett smidigt genomförande av politiken för det finansiella systemets stabilitet enligt artikel 127.5 i fördraget. I enlighet med artikel 17.5 första meningen i arbetsordningen för Europeiska centralbanken har detta yttrande antagits av ECB-rådet.

1.   Allmänna kommentarer

1.1

ECB uttrycker sin oro över att undantaget för exponeringar i form av täckta obligationer (3), med säkerhet som ställs i form av lån mot säkerhet i bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter, ska förlängas enligt punkt 2 c ii) i bilaga I till direktivförslaget. Förlängningen av undantaget från den 31 december 2010 till den 31 december 2013 innebär att det blir tillåtet att i säkerhetspoolen med täckta obligationer obegränsat använda bättre rangordnade andelar utfärdade av organ för värdepapperisering som värdepapperiserar exponeringar i bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter. I den antagna texten har även hänvisningen till den mest fördelaktiga kreditkvalitet som krävs för dessa andelar tagits bort (4).

1.2

Direktivförslaget påverkar därmed täckta obligationer enligt UCITS-direktivet samt värdepapper med bakomliggande tillgångar som är godtagbara för Eurosystemets kredittransaktioner i enlighet med riktlinje ECB/2000/7 av den 31 augusti 2000 om Eurosystemets penningpolitiska instrument och förfaranden (5). Sett ur ett riskhanteringsperspektiv föreskriver Eurosystemets ram för säkerheter i detta avseende en striktare behandling, dvs. högre värderingsavdrag och ratingkrav, av värdepapper med bakomliggande tillgångar än av täckta obligationer enligt UCITS-direktivet. En möjlig konsekvens av direktivförslaget skulle kunna vara att det ger starka incitament för penningpolitiska motparter att lägga in sina värdepapper med bakomliggande tillgångar i säkerhetspoolen med sådana täckta obligationer för att därigenom få en fördelaktigare behandling, vilket skadar Eurosystemets riskexponering.

1.3

Samtidigt, och utan att det påverkar ECB:s välkomnande inställning till lagstiftningsåtgärder som innebär att lagstiftningen i mindre grad stöder sig på externa kreditvärderingar, har ECB vissa betänkligheter mot borttagandet av hänvisningen till den mest fördelaktiga kreditkvalitet som krävs för dessa andelar, eftersom detta ytterligare skulle kunna undergräva trovärdigheten och öppenheten för marknaden för täckta obligationer och i slutänden få konsekvenser för den finansiella stabiliteten.

1.4

Generellt sett bör målet för lagstiftarna inom en snar framtid vara att avlägsna detta undantag och utarbeta en strikt uppsättning kriterier för tillgångar som ska ingå i säkerhetspoolen för täckta obligationer, som i) inte grundar sig på externa kreditvärderingar och ii) är tillräckligt stark för att säkerställa marknadens förtroende för täckta obligationer, och samtidigt ge de finansiella instituten tillräckligt med tid för att anpassa sina olika affärsmodeller. Att sänka gränsen för det nominella beloppet av de utestående emissionerna från 20 till 10 procent enligt punkt 2 c i och ii) i bilaga I till direktivförslaget kan ses som ett positivt steg i den riktningen.

2.   Ändringsförslag

I de fall där ECB rekommenderar att direktivförslaget ändras anges de specifika förslagen i bilagan åtföljt av en förklaring.

Utfärdad i Frankfurt am Main den 6 augusti 2010.

Jean-Claude TRICHET

ECB:s ordförande


(1)  EUT C 291, 1.12.2009, s. 1.

(2)  P7_TA-PROV (2010) 0274.

(3)  Enligt definitionen i artikel 22.4 i direktiv 85/611/EEG av den 20 december 1985 om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) (UCITS) (EGT L 375, 31.12.1985, s. 3).

(4)  Se punkt 68.3 i bilaga VI till Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/48/EG av den 14 juni 2006 om rätten att starta och driva verksamhet i kreditinstitut (omarbetning) (EUT L 177, 30.6.2006, s. 1).

(5)  EGT L 310, 11.12.2000, s. 1.


BILAGA

Ändringsförslag

Europaparlamentets förslag

ECB:s ändringsförslag (1)

Ändringsförslag

Bilaga VI, punkt 68 ii

”(ii)

Det tredje stycket ska ersättas med följande:

Fram till den 31 december 2013 ska tioprocentsgränsen för bättre rangordnade andelar utfärdade av franska Fonds Communs de Créances eller av likvärdiga organ för värdepapperisering som anges i punkterna d och e inte vara tillämplig, förutsatt att i) de värdepapperiserade exponeringarna i bostadsfastigheter eller kommersiella fastigheter har sitt ursprung hos samma konsoliderade grupp där emittenten av de täckta obligationerna ingår eller hos en enhet som är underställd samma centrala organ som emittenten av de täckta obligationerna är underställd (huruvida emittenten ingår i gruppen eller är underställd organet ska fastställas vid den tidpunkt då de bättre rangordnade andelarna blir säkerheter till täckta obligationer), och ii) en enhet som ingår i samma konsoliderade grupp där emittenten av de täckta obligationerna ingår, eller en enhet som är underställd samma centrala organ som emittenten av de täckta obligationerna är underställd, behåller hela den tranch som är i första-förlustläge och som hänför sig till dessa bättre rangordnade andelar. Före utgången av denna period och senast den 31 december 2012 ska kommissionen se över lämpligheten i denna delegering och, om tillämpligt, lämpligheten av att utvidga denna behandling till att omfatta alla andra former av täckta obligationer. Kommissionen får mot bakgrund av denna översyn vid behov anta delegerade akter i enlighet med den befogenhet som avses i artikel 151a, för att förlänga denna period eller göra denna delegering permanent eller utvidga den till att omfatta andra former av täckta obligationer.”

”ii)

Det tredje stycket ska ersättas med följande:

Fram till den 31 december 2013 ska tioprocentsgränsen för bättre rangordnade andelar utfärdade av franska Fonds Communs de Créances eller av likvärdiga organ för värdepapperisering som anges i punkterna d och e inte vara tillämplig, förutsatt att i) dessa bättre rangordnade andelar har en kreditvärdering från ett utsett ratinginstitut som är den mest fördelaktiga kategorin av kreditvärdering som detta ratinginstitut har gjort för täckta obligationer, ii) de värdepapperiserade exponeringarna i bostadsfastigheter eller kommersiella fastigheter har sitt ursprung hos samma konsoliderade grupp där emittenten av de täckta obligationerna ingår eller hos en enhet som är underställd samma centrala organ som emittenten av de täckta obligationerna är underställd (huruvida emittenten ingår i gruppen eller är underställd organet ska fastställas vid den tidpunkt då de bättre rangordnade andelarna blir säkerheter till täckta obligationer), och iii) en enhet som ingår i samma konsoliderade grupp där emittenten av de täckta obligationerna ingår, eller en enhet som är underställd samma centrala organ som emittenten av de täckta obligationerna är underställd, behåller hela den tranch som är i första-förlustläge och som hänför sig till dessa bättre rangordnade andelar. ”

Förklaring

Av de skäl som anges i detta yttrande har ECB vissa betänkligheter mot borttagandet av kravet att bättre rangordnade andelar ska ha den mest fördelaktiga kategorin av kreditvärdering som har gjorts av ett utsett ratinginstitut, eftersom detta ytterligare skulle kunna undergräva trovärdigheten och öppenheten för marknaden för täckta obligationer. Mot denna bakgrund rekommenderar ECB att kravet införs igen. Inom en snar framtid bör emellertid målet vara att avlägsna undantaget och utarbeta en strikt uppsättning kriterier för tillgångar som ska ingå i säkerhetspoolen för täckta obligationer som i) inte grundar sig på externa kreditvärderingar och ii) är tillräckligt stark för att säkerställa marknadens förtroende för täckta obligationer. Eventuella hänvisningar till en möjlig förlängning av undantaget (på obestämd tid) bör därför strykas.

ECB är medveten om att bättre rangordnade andelar som används som säkerheter enligt punkt 68 i) i bilaga VI ska uppfylla kraven för kreditkvalitetssteg 1. Detta minskar emellertid inte oron för att kravet på att bättre rangordnade andelar ska ha den mest fördelaktiga kategorin av kreditvärdering som har gjorts av ett utsett ratinginstitut har tagits bort. Anledningen till detta är att kravet på kvalitetssteg 1 endast tillämpas för den tioprocentsgräns för det nominella beloppet av de utestående emissionerna som är tillämplig i de fall då undantaget inte har aktiverats. I detta hänseende noteras det att kreditkvalitetssteg 1 till 6 ska fastställas av de behöriga myndigheterna i enlighet med artikel 82 i direktiv 2006/48/EG, vilket innebär en viss skönsmässig bedömning i fråga om kreditkvaliteten. ECB tolkar det emellertid som att begreppet ”den mest fördelaktiga kategorin av kreditvärdering” ska vara mer snävt definierat.

I den version av direktivförslaget som har antagits av Europaparlamentet kan undantaget tillämpas med förbehåll för två krav. Det första kravet är att de värdepapperiserade exponeringarna i bostadsfastigheter eller kommersiella fastigheter inte ska ha sitt ursprung utanför den gruppstruktur där emittenten av de täckta obligationerna också ingår. ECB anser att detta krav kan bli svårt att kontrollera i praktiken. Det andra kravet är att de som ingår i samma gruppstruktur ska behålla hela den tranch som är i första-förlustläge och som hänför sig till dessa bättre rangordnade andelar. ECB anser att även om hela den tranch som är i första-förlustläge behålls inom gruppen, kan enheter enkelt kringgå detta krav genom att använda hedgingstrategier. Mot denna bakgrund anser ECB inte att dessa krav i sig utgör tillräckliga skyddsåtgärder, som skulle garantera att dessa tillgångar inkluderas i säkerhetspoolen för täckta obligationer. ECB erkänner emellertid att dessa krav utgör ett visst skydd för obligationsinnehavare, särskilt om de kombineras med ett återinförande av hänvisningen till den mest fördelaktiga kreditvärdering som krävs för bättre rangordnade andelar.


(1)  Text markerad med fet stil anger ECB:s förslag till ny text. Genomstruken text anger de strykningar som ECB föreslår.


Upp