EUR-Lex Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του EUR-Lex

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 52003AB0012

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 8ης Ιουλίου 2003 κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους τριμηνιαίους χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς του Δημοσίου [COM(2003) 242 τελικό] (CON/2003/12)

ΕΕ C 165 της 16.7.2003, σ. 6 έως 7 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52003AB0012

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 8ης Ιουλίου 2003 κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους τριμηνιαίους χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς του Δημοσίου [COM(2003) 242 τελικό] (CON/2003/12)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 165 της 16/07/2003 σ. 0006 - 0007


Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

της 8ης Ιουλίου 2003

κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους τριμηνιαίους χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς του Δημοσίου [COM(2003) 242 τελικό]

(CON/2003/12)

(2003/C 165/04)

1. Στις 21 Μαΐου 2003 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατυπώσει τη γνώμη της αναφορικά με σχέδιο κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους τριμηνιαίους χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς του Δημοσίου (εφεξής καλούμενο "σχέδιο κανονισμού").

2. Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ να διατυπώνει τη γνώμη της βασίζεται στο άρθρο 105 παράγραφος 4 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σύμφωνα με το άρθρο 17.5 πρώτη πρόταση του εσωτερικού κανονισμού της ΕΚΤ.

3. Στόχος του σχεδίου κανονισμού είναι να ορίσει τα κύρια χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ) 1995(1), όσον αφορά τις κατηγορίες των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του τομέα και των υποτομέων του Δημοσίου. Από το 2005, θα παρέχεται πλήρες σύνολο τριμηνιαίων χρηματοπιστωτικών λογαριασμών του Δημοσίου.

4. Η ΕΚΤ επιδοκιμάζει το σχέδιο κανονισμού, το οποίο προετοίμασε κοινή ομάδα εργασίας της Επιτροπής και της ΕΚΤ. Το σχέδιο κανονισμού αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης σχετικά με τις στατιστικές απαιτήσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) (εφεξής καλούμενου "σχέδιο δράσης της ΟΝΕ"), που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Eurostat) σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ, κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου Ecofin. Το σχέδιο δράσης της ΟΝΕ αποτελεί απάντηση στην έκθεση της Νομισματικής Επιτροπής σχετικά με τις απαιτήσεις ενημέρωσης στην ΟΝΕ, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ecofin στις 18 Ιανουαρίου 1999, και στη δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με τις απαιτήσεις ενημέρωσης στην ΟΝΕ, η οποία εκπονήθηκε από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ecofin στις 5 Ιουνίου 2000. Στην πέμπτη έκθεση προόδου, όπως αυτή εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ecofin στις 18 Φεβρουαρίου 2003, επισημαίνεται ότι η έκδοση ενός κανονισμού σχετικά με τους τριμηνιαίους χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς του Δημοσίου συνάντησε μεγάλες καθυστερήσεις, και ότι απαιτείται πλέον ταχεία πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή.

5. Η παροχή τριμηνιαίων στοιχείων για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις του τομέα και των υποτομέων του Δημοσίου διευρύνει τη βραχυπρόθεσμη μακροοικονομική ανάλυση στο πλαίσιο των εθνικών λογαριασμών του ΕΣΛ 95.

6. Ο συνδυασμός των στοιχείων των εν λόγω τριμηνιαίων χρηματοπιστωτικών λογαριασμών με τα στοιχεία των τριμηνιαίων μη χρηματοπιστωτικών λογαριασμών του τομέα του Δημοσίου, τα οποία καλύπτει το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 264/2000 της Επιτροπής, της 3ης Φεβρουαρίου 2000, σχετικά με την εφαρμογή του ΕΣΛ 95 όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες στατιστικές δημοσίων οικονομικών(2) και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1221/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Ιουνίου 2002, όσον αφορά τους τριμηνιαίους μη χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς του Δημοσίου(3), καθιστά δυνατή την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου συνόλου λογαριασμών του Δημοσίου. Οι εν λόγω ολοκληρωμένοι λογαριασμοί του Δημοσίου θα διευκολύνουν τη λεπτομερή τριμηνιαία αξιολόγηση της επίδρασης των μέτρων της φορολογικής πολιτικής, των συγκεκριμένων στοιχείων της διαδικασίας μεταφοράς της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ στο επίπεδο των φορέων του Δημοσίου, καθώς και των συναφών επιδράσεων από πλευράς εισοδήματος και πλούτου.

7. Επίσης, το σχέδιο κανονισμού διευρύνει το υφιστάμενο υποσύνολο τριμηνιαίων χρηματοπιστωτικών λογαριασμών της Νομισματικής Ένωσης που καταρτίζει η ΕΚΤ. Η ενσωμάτωση των τριμηνιαίων στοιχείων σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις του τομέα και των υποτομέων του Δημοσίου στο εν λόγω υποσύνολο των τριμηνιαίων χρηματοπιστωτικών λογαριασμών της Νομισματικής Ένωσης αποτελεί σημαντικό βήμα προς ένα πλήρες σύστημα τριμηνιαίων χρηματοπιστωτικών λογαριασμών της Νομισματικής Ένωσης, για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής.

8. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ επιδοκιμάζει επίσης το γεγονός ότι το άρθρο 5 παράγραφος 3 του σχεδίου κανονισμού απαιτεί την παροχή πληροφοριών που απεικονίζουν τις σχέσεις ("από ποιον σε ποιον"). Τέτοιου είδους πληροφορίες θεωρούνται ουσιώδεις για την κατάρτιση ενοποιημένων μεγεθών για τη ζώνη του ευρώ και για την παροχή πληρέστερης ανάλυσης για τη νομισματική πολιτική.

9. Επίσης, η ΕΚΤ εκτιμά το γεγονός ότι το σχέδιο κανονισμού περιλαμβάνει σύνολο λεπτομερών τριμηνιαίων στοιχείων σχετικά με το δημόσιο χρηματοπιστωτικό πλούτο. Λαμβανομένων υπόψη των ειδικών δυσχερειών που παρουσιάζει η κατάρτιση των εν λόγω στοιχείων, προβλέπεται εξαίρεση όσον αφορά τις μη εισηγμένες μετοχές και λοιπές συμμετοχές σε κεφάλαιο. Στην ανωτέρω περίπτωση, θεωρούνται αποδεκτές τριμηνιαίες εκτιμήσεις που πραγματοποιούνται με βάση τη μέθοδο της παρεμβολής (διαθέσιμα ετήσια στοιχεία) ή της παρεκβολής (όταν τα στοιχεία δεν καθίστανται εγκαίρως διαθέσιμα).

10. Η ΕΚΤ υποστηρίζει σθεναρά το χρονοδιάγραμμα διαβίβασης τριμηνιαίων στοιχείων, όπως αυτό προβλέπεται στο σχέδιο κανονισμού. Επίσης, καλεί τα κράτη μέλη να αποφεύγουν τις παρεκκλίσεις και να παρέχουν τριμηνιαία στοιχεία που ευθυγραμμίζονται με τις έννοιες του ΕΣΛ 95, ιδίως για την κατάρτιση των συγκεντρωτικών μεγεθών για τη ζώνη του ευρώ.

11. Η παρούσα γνώμη δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φρανκφούρτη, 8 Ιουλίου 2003.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Willem F. Duisenberg

(1) Περιέχεται στο παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2223/96 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 1996, περί του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Κοινότητας, ΕΕ L 310 της 30.11.1996, σ. 1 (εφεξής καλούμενου "ΕΣΛ 95")· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1889/2002 (ΕΕ L 286 της 24.10.2002, σ. 11).

(2) ΕΕ L 29 της 4.2.2000, σ. 4.

(3) ΕΕ L 179 της 9.7.2002, σ. 1.

Επάνω