EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 52010XB0423(02)

Cod suplimentar de criterii etice pentru membrii Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (în conformitate cu articolul 11.3 din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene)

JO C 104, 23.4.2010, p. 8-9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Ediţie specială în limba croată: capitol 01 volum 014 p. 91 - 92

23.4.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 104/8


Cod suplimentar de criterii etice pentru membrii Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene

(în conformitate cu articolul 11.3 din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene)

2010/C 104/03

1.   Observații preliminare

Noul cadru etic (1) pentru membrii personalului Băncii Centrale Europene intră în vigoare la 1 aprilie 2010. Acesta cuprinde orientări și stabilește convenții, standarde și valori de referință de natură etică. La 16 mai 2002 membrii Comitetului executiv, în calitate de membri ai Consiliului guvernatorilor, au convenit asupra Codului de conduită pentru membrii Consiliului guvernatorilor (2). Sub rezerva normelor prevăzute în prezentul Cod suplimentar de criterii etice (denumit în continuare „Codul”), membrii Comitetului executiv respectă principiile cuprinse în noul cadru etic pentru membrii personalului și normele prevăzute în Codul de conduită pentru membrii Consiliului guvernatorilor.

2.   Cadouri și alte beneficii financiare

Un „cadou” reprezintă orice avantaj sau beneficiu, financiar sau în natură, care are legătură în orice mod cu atribuțiile și obligațiile unui membru al Comitetului executiv și care nu reprezintă remunerația convenită pentru serviciile furnizate, indiferent dacă au fost dăruite sau oferite unui membru al Comitetului executiv, oricărui membru al familiei acestuia, unor cunoștințe personale apropiate ori unor asociați profesionali ai acestuia.

În niciun caz, acceptarea unui cadou nu împiedică sau influențează obiectivitatea și libertatea de acțiune ale unui membru al Comitetului executiv și nu creează o obligație sau așteptări nepotrivite pentru cel ce l-a primit sau oferit. În acest sens, pot fi păstrate cadourile din partea sectorului privat a căror valoare nu depășește 50 EUR și cadourile primite în cadrul relațiilor cu alte bănci centrale și organizații publice, naționale și internaționale, care se încadrează în limitele uzanțelor și sunt considerate adecvate. În cazul în care o anumită situație nu permite ca un astfel de dar să fie refuzat, darul trebuie predat către BCE sau poate fi păstrat dacă se plătește către BCE diferența până la 50 EUR.

Membrii Comitetului executiv nici nu solicită și nici nu acceptă cadouri din partea participanților la o procedură de achiziție.

Membrii Comitetului executiv pot oferi cadouri terților pe cheltuiala BCE. Dacă valoarea unui dar depășește 150 EUR este necesară autorizarea de către Comitetul executiv. Membrii Comitetului executiv nu se pot găzdui găzdui reciproc și nu-și pot acorda niciun alt beneficiu unul altuia, nici soților, partenerilor sau membrilor lor de familie, pe cheltuiala BCE.

3.   Acceptarea invitațiilor

Membrii Comitetului executiv, ținând cont de obligația lor de a respecta principiul independenței și de a evita conflictele de interese, pot accepta invitații la conferințe, recepții sau evenimente culturale și divertismentul în legătură cu acestea, inclusiv ospitalitatea adecvată, dacă participarea lor la eveniment este compatibilă cu îndeplinirea atribuțiilor lor sau este în interesul BCE. În acest sens, ei pot accepta plata de către organizatori a costurilor de transport și de cazare corespunzătoare duratei participării lor. În special, membrii Comitetului executiv pot accepta invitații la evenimente cu participare largă, dar trebuie să trateze cu deosebită prudență invitațiile individuale. Orice comisioane care pot fi acceptate de către membrii Comitetului executiv pentru prelegerile și discursurile susținute în calitatea lor oficială vor fi folosite de BCE în scopuri caritabile.

Aceste reguli se aplică și soților sau partenerilor lor, dacă invitațiile îi privesc și pe aceștia și dacă participarea acestora este în conformitate cu uzanțele acceptate internațional.

4.   Acceptarea remunerației pentru activități întreprinse pe cont propriu

Membrii Comitetului executiv pot întreprinde activități didactice și de cercetare științifică precum și alte activități fără scop lucrativ. Aceștia pot accepta o remunerație și rambursarea cheltuielilor aferente acestor activități, întreprinse pe cont propriu și fără implicarea BCE, în condițiile prevăzute la articolul 11.1 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene și numai dacă valoarea remunerației și cheltuielilor respective este proporțională cu munca depusă și rămâne în limite obișnuite. Ei îl informează anual, în scris, pe Președintele BCE cu privire la activitățile întreprinse pe cont propriu și remunerația primită pentru acestea.

5.   Respectarea normelor privind tranzacțiile pe bază de informații privilegiate

Membrii Comitetului executiv respectă normele generale privind tranzacțiile pe bază de informații privilegiate și regimul de monitorizare în vigoare în cadrul BCE. Este foarte recomandat ca aceștia să-și plaseze investițiile sub controlul unuia sau mai multor manageri de portofoliu recunoscuți care să aibă puteri discreționare depline. Această recomandare nu se aplică în privința conturilor curente, conturilor de depozit, conturilor de economii și fondurilor de piață monetară sau altor instrumente pe termen scurt similare. De asemenea, această recomandare nu afectează posibilitatea mobilizării ocazionale de fonduri în vederea achiziționării anumitor bunuri sau pentru investiții în valori imobiliare.

6.   Responsabilul cu probleme de etică

În vederea asigurării unei aplicări consecvente a prezentului cod, membrii Comitetului executiv trebuie să îl consulte pe responsabilul cu probleme de etică al BCE în cazul existenței unei îndoieli cu privire la aplicarea practică a oricărui criteriu etic prevăzut de prezentul cod și de cadrul etic pentru membrii personalului, în măsura aplicabilă în cazul lor.

7.   Abrogare

Începând cu 1 aprilie 2010 prezentul cod abrogă și înlocuiește Codul suplimentar de criterii etice din 5 septembrie 2006 pentru membrii Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene.

8.   Distribuire și publicare

Întocmit într-un exemplar original, depus la sediul BCE. S-a distribuit câte o copie fiecărui membru al Comitetului executiv.

Adoptat la Frankfurt pe Main, 29 martie 2010.

Președintele BCE

Jean-Claude TRICHET


(1)  A se vedea pagina 3 din prezentul Jurnal Oficial.

(2)  JO C 123, 24.5.2002, p. 9.


Sus