EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 52012AB0077

Avizul Băncii Centrale Europene din 19 octombrie 2012 cu privire la o propunere de regulament al Comisiei de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2214/96 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (IAPC): transmiterea și difuzarea subindicilor IAPC, în ceea ce privește constituirea indicilor armonizați ai prețurilor de consum la o valoare constantă a cotelor de impozitare, și o propunere de regulament al Comisiei de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum, în ceea ce privește stabilirea indicilor prețurilor locuințelor ocupate de proprietari (CON/2012/77)

JO C 73, 13.3.2013, p. 5-12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.3.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 73/5


AVIZUL BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 19 octombrie 2012

cu privire la o propunere de regulament al Comisiei de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2214/96 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (IAPC): transmiterea și difuzarea subindicilor IAPC, în ceea ce privește constituirea indicilor armonizați ai prețurilor de consum la o valoare constantă a cotelor de impozitare, și o propunere de regulament al Comisiei de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum, în ceea ce privește stabilirea indicilor prețurilor locuințelor ocupate de proprietari

(CON/2012/77)

2013/C 73/03

Introducere și temei juridic

La 27 august 2012, Banca Centrală Europeană (BCE) a primit din partea Comisiei Europene o solicitare de emitere a unui aviz cu privire la: 1. o propunere de regulament al Comisiei de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2214/96 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (IAPC): transmiterea și difuzarea subindicilor IAPC, în ceea ce privește constituirea indicilor armonizați ai prețurilor de consum la o valoare constantă a cotelor de impozitare (denumit în continuare „regulamentul IAPC-CT propus”); și 2. o propunere de regulament al Comisiei de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum, în ceea ce privește stabilirea indicilor prețurilor locuințelor ocupate de proprietari (denumit în continuare „regulamentul OOH propus”) (denumite colectiv în continuare „regulamentele propuse”).

Competența BCE de a emite un aviz se întemeiază pe articolul 127 alineatul (4) și pe articolul 282 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și pe articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (1). În conformitate cu articolul 17.5 prima teză din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene, Consiliul guvernatorilor adoptă prezentul aviz.

1.    Observații generale

BCE susține obiectivele regulamentelor propuse referitoare la: (a) instituirea, prin regulamentul IAPC-CT propus, a prezentării periodice de indici armonizați ai prețurilor de consum la o valoare constantă a ratelor de impozitare și a întocmirii cerințelor aferente privind datele și metadatele, precum și a orientărilor metodologice; (b) elaborarea, în conformitate cu regulamentul OOH propus, de indici ai prețurilor pentru locuințe și cheltuielile în materie de locuință suportate de locatarii proprietari, inclusiv elaborarea descrierii acoperirii aferente, a cadrului metodologic și a cerințelor privind datele.

2.    Consultarea BCE și implicarea acesteia în lucrările pregătitoare și de punere în aplicare

2.1.

BCE subliniază că, în conformitate cu articolul 127 alineatul (4) și articolul 282 alineatul (5) din tratat și cu articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului, aceasta trebuie consultată cu privire la toate măsurile de punere în aplicare din cadrul IAPC propuse de către Comisie. Obligația de a consulta BCE este o cerință procedurală importantă la care ar trebui să se facă trimitere în mod consecvent în toate instrumentele juridice care alcătuiesc cadrul juridic al IAPC. Această obligație continuă să se aplice și în raport cu actele de punere în aplicare și delegate pe care Comisia poate fi împuternicită să le adopte în contextul cadrului juridic reformat pentru IAPC, aflat în prezent în curs de elaborare (2).

2.2.

În cauza C-11/00, Curtea de Justiție a clarificat obligația de a consulta BCE, cu trimitere la funcțiile și experiența BCE (3). Indicii armonizați ai prețurilor de consum „sunt indicatori importanți pentru gestionarea politicii monetare” (4) și, prin urmare, au o importanță crucială pentru funcțiile BCE referitoare la menținerea stabilității prețurilor ca obiectiv principal al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) (5), precum și pentru misiunile Eurosistemului privind: (a) definirea și punerea în aplicare a politicii monetare pentru zona euro; și (b) contribuția la politicile referitoare la stabilitatea sistemului financiar (6). Ca și în cazul preambulului Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului care face trimitere la necesitatea ca autoritățile monetare din Uniune să aibă acces la indici ai prețurilor de consum calibrați în mod corespunzător (7), legătura dintre cadrul IAPC și îndeplinirea sarcinilor băncilor centrale ar trebui precizată în mod explicit în considerentele regulamentelor propuse. De asemenea, experiența BCE în raport cu cadrul IAPC ar trebui utilizată nu numai prin consultări oficiale cu BCE cu privire la instrumentele juridice propuse de către Comisie, ci și prin implicarea corespunzătoare a BCE în lucrările pregătitoare și de punere în aplicare, în special cu privire la elaborarea cadrelor metodologice relevante, după cum se explică mai jos. În contribuția sa, BCE poate include aportul corespunzător al unor experți furnizat de alți membri SEBC.

3.    Elaborarea cadrelor metodologice IAPC și incorporarea lor în instrumente juridice

3.1.

Regulamentele propuse prevăd elaborarea de către Comisie, în strânsă cooperare cu statele membre, a cadrelor metodologice pentru calcularea indicilor și subindicilor introduși de regulamentele propuse (8). Deși susține elaborarea acestor cadre metodologice, BCE consideră că ar trebui implicată de către Comisie, împreună cu statele membre, în elaborarea acestora. Această implicare a BCE, care poate include și aportul corespunzător al unor experți furnizat de alți membri SEBC, va fi o soluție corespunzătoare, ținând seama de importanța indicilor relevanți pentru obiectivele SEBC și experiența BCE și a altor membri SEBC în raport cu cadrul IAPC.

3.2.

De asemenea, articolul 12 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene (9) prevede că, în aplicarea criteriilor de calitate în conformitate cu acest regulament în ceea ce privește datele cărora li se aplică legislația sectorială din domenii statistice specifice, modalitățile, structura și periodicitatea rapoartelor de calitate se stabilesc de Comisie în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 27 alineatul (2) din acest regulament (10). În acest context, BCE consideră că elaborarea de cadre metodologice pentru calcularea indicilor și subindicilor introduși de regulamentele propuse ar trebui să conducă la incorporarea unor elemente constructive esențiale și a unor standarde de calitate minime pentru astfel de cadre metodologice în dreptul Uniunii. În interesul securității juridice, al transparenței și al răspunderii, manualele, orientările sau alte instrumente nelegislative pot completa, dar nu ar trebui să înlocuiască, dispozițiile legale.

În cazul în care BCE recomandă modificarea regulamentelor propuse, propunerile de redactare specifice însoțite de o explicație în acest sens se regăsesc în anexă.

Adoptat la Frankfurt pe Main, 19 octombrie 2012.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  JO L 257, 27.10.1995, p. 1.

(2)  A se vedea Raportul anual de activitate pentru anul 2011 al Comisiei (Eurostat), p. 30, disponibil pe website-ul Comisiei, la adresa http://www.ec.europa.eu. A se vedea și punctul 5 din Avizul CON/2012/5, disponibil pe website-ul BCE, la adresa http://www.ecb.europa.eu

(3)  Hotărârea din 10 iulie 2003, Comisia Comunităților Europene/Banca Centrală Europeană, C-11/00, Rec., p. I-7147, în special punctele 110 și 111. Curtea de Justiție a stabilit că obligația de a consulta BCE are drept scop „în esență să asigure adoptarea actului de către organul legislativ doar după consultarea acestei instituții, care, în temeiul funcțiilor specifice pe care le îndeplinește în cadrul Uniunii în domeniul vizat și în virtutea nivelului ridicat de specializare de care se bucură, este calificată în mod specific pentru a contribui în mod constructiv la procesul legislativ avut în vedere”.

(4)  A se vedea primul considerent din Regulamentul (UE) nr. 1114/2010 din 1 decembrie 2010 de stabilire a unor norme detaliate pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind standardele minime de calitate ale sistemului de ponderi IAPC și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2454/97 al Comisiei (JO L 316, 2.12.2010, p. 4).

(5)  A se vedea articolul 127 alineatul (1) din tratat și articolul 2 prima teză din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”).

(6)  A se vedea articolul 127 alineatul (2) prima liniuță și articolul 127 alineatul (5), coroborate cu articolul 139 alineatul (2) litera (c) din tratat, și articolul 3.1 prima liniuță și articolul 3.3, coroborate cu articolul 42.1 din Statutul SEBC.

(7)  A se vedea al treilea considerent din Regulamentul (CE) nr. 2494/95.

(8)  A se vedea articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 2214/96 din 20 noiembrie 1996 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum: transmiterea și difuzarea subindicilor IAPC (JO L 296, 21.11.1996, p. 8), astfel cum este modificat prin articolul 1 alineatul (2) din regulamentul IAPC-CT propus și articolul 4 alineatul (1) din regulamentul OOH propus.

(9)  JO L 87, 31.3.2009, p. 164.

(10)  În prezent, în conformitate cu articolul 5 sau 5a, coroborat cu articolul 7, din Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (JO L 184, 17.7.1999, p. 23). În conformitate cu cadrul viitor introdus prin modificările la Regulamentul (CE) nr. 223/2009 propuse de Comisie la 17 aprilie 2012 [COM(2012) 167 final], Comisia va acționa în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).


ANEXĂ

Propuneri de redactare pentru regulamentul IAPC-CT propus

Textul propus de Comisie

Modificările propuse de BCE (1)

Modificarea 1

Preambulul regulamentului IAPC-CT propus

„având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum( ), în special articolul 4 al treilea paragraf și articolul 5 alineatul (3),

întrucât:

[…]

(3)

Pentru analiza inflației, precum și pentru evaluarea convergenței în statele membre ale UE, este necesar să se culeagă informații privind impactul modificărilor fiscale asupra inflației. În acest scop, IAPC ar trebui să fie calculați în plus pe baza prețurilor cu rate constante de impozitare în locul prețurilor observate sub forma indicilor armonizați ai prețurilor de consum la o valoare constantă a ratelor de impozitare.

[…]

(6)

Banca Centrală Europeană a fost consultată în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2494/95.”

„având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum( ), în special articolul 4 al treilea paragraf și articolul 5 alineatul (3),

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (2),

întrucât:

[…]

(3)

Pentru analiza inflației, pentru politicile monetare și financiare, precum și pentru evaluarea convergenței în statele membre ale UE, este necesar să se culeagă informații privind impactul modificărilor fiscale asupra inflației. În acest scop, IAPC ar trebui să fie calculați în plus pe baza prețurilor cu rate constante de impozitare în locul prețurilor observate sub forma indicilor armonizați ai prețurilor de consum la o valoare constantă a ratelor de impozitare.

[…]

(6)

Banca Centrală Europeană a fost consultată în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2494/95.

Explicație

Obligația de a consulta BCE este o cerință procedurală la care ar trebui să se facă trimitere în mod consecvent în preambulul tuturor instrumentelor juridice care alcătuiesc cadrul juridic al IAPC. În plus, ca și în cazul preambulului Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului, legătura dintre cadrul IAPC și sarcinile băncilor centrale ar trebui precizată în mod explicit într-un considerent al regulamentului IAPC-CT propus.

Modificarea 2

Articolul 1 alineatul (2) din regulamentul IAPC-CT propus

„(2)   Articolul 3 se înlocuiește cu următorul text:

«Articolul 3

Producerea și furnizarea subindicilor

Statele membre elaborează și transmit Comisiei (Eurostat) în fiecare lună toți subindicii (anexa I) care au o pondere ce reprezintă mai mult decât a mia parte din cheltuielile totale incluse în IAPC. Împreună cu indicele pentru luna ianuarie a fiecărui an, statele membre transmit, de asemenea, Comisiei (Eurostat) informațiile referitoare la ponderi.

În plus, statele membre trebuie să prezinte și să furnizeze Comisiei (Eurostat) în fiecare lună aceiași subindici calculați la o valoare constantă a ratelor de impozitare (IACP-CT). Comisia (Eurostat), în strânsă cooperare cu statele membre, stabilește orientări care oferă un cadru metodologic pentru calcularea indicelui IACP-CT și a subindicilor. Atunci când există o justificare temeinică, Comisia (Eurostat) trebuie să actualizeze metodologia de referință, în conformitate cu dispozițiile procedurale aprobate de Comitetul Sistemului Statistic European.»

„(2)   Articolul 3 se înlocuiește cu următorul text:

«Articolul 3

Producerea și furnizarea subindicilor

Statele membre elaborează și transmit Comisiei (Eurostat) în fiecare lună toți subindicii (anexa I) care au o pondere ce reprezintă mai mult decât a mia parte din cheltuielile totale incluse în IAPC. Împreună cu indicele pentru luna ianuarie a fiecărui an, statele membre transmit, de asemenea, Comisiei (Eurostat) informațiile referitoare la ponderi.

În plus, statele membre trebuie să prezinte și să furnizeze Comisiei (Eurostat) în fiecare lună aceiași subindici calculați la o valoare constantă a ratelor de impozitare (IACP-CT). Comisia (Eurostat), în strânsă cooperare cu statele membre și cu Banca Centrală Europeană, stabilește orientări care oferă un cadru metodologic pentru calcularea indicelui IACP-CT și a subindicilor. Atunci când există o justificare temeinică, Comisia (Eurostat) trebuie să actualizeze metodologia de referință, în conformitate cu dispozițiile procedurale aprobate de Comitetul Sistemului Statistic European.»

Explicație

BCE ar trebui implicată în pregătirea și punerea în aplicare a regulamentului IAPC-CT propus, în special în elaborarea cadrului metodologic relevant. Această implicare a BCE, care poate include și aportul corespunzător al unor experți furnizat de alți membri SEBC, este o etapă necesară, în plus față de obligația de a consulta BCE cu privire la instrumentele juridice care alcătuiesc cadrul IAPC. Motivele în acest sens sunt următoarele: (a) experiența BCE în legătură cu cadrul IAPC; și (b) importanța cadrului IAPC pentru îndeplinirea eficace a funcțiilor băncilor centrale, în special pentru atingerea de către SEBC a obiectivului acestuia privind stabilitatea prețurilor, și pentru sarcinile Eurosistemului de a defini și pune în aplicare politica monetară pentru zona euro și de a contribui la politicile referitoare la stabilitatea sistemului financiar.

Modificarea 3

Articolul 1a (nou) din regulamentul IAPC-CT propus

Nu există text.

Articolul 1a

Măsuri tranzitorii

Comisia (Eurostat), cu contribuția Băncii Centrale Europene, în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, elaborează un raport: (i) pentru a evalua eficacitatea cadrului metodologic pentru calcularea indicelui IAPC-CT și a subindicilor stabiliți la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2214/96, astfel cum a fost modificat; și (ii) pentru a recomanda elemente constructive esențiale și standarde de calitate minime pentru un asemenea cadru metodologic care ar trebui incluse în dreptul Uniunii prin modificări corespunzătoare ale cadrului juridic al IAPC.

Explicație

BCE consideră că elaborarea de cadre metodologice pentru calcularea indicilor și subindicilor introduși de regulamentul IAPC-CT propus ar trebui să asigure includerea unor elemente constructive esențiale și a unor standarde de calitate minime pentru astfel de cadre în instrumentele relevante ale dreptului Uniunii. Manualele, orientările sau alte instrumente nelegislative pot completa, dar, în interesul securității juridice, al transparenței și al răspunderii, nu ar trebui să înlocuiască dispozițiile legale. BCE ar trebui implicată în elaborarea propunerilor legislative relevante ale Comisiei, din motivele indicate la modificarea 2 de mai sus. În contribuția sa, BCE poate include aportul corespunzător al unor experți furnizat de alți membri SEBC.


Propuneri de redactare pentru regulamentul OOH propus

Textul propus de Comisie

Modificările propuse de BCE (3)

Modificarea 1

Preambulul regulamentului OOH propus

„având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum, în special articolul 4 al treilea paragraf și articolul 5 alineatul (3),

întrucât:

[…]

(3)

În vederea elaborării indicilor prețurilor locuințelor ocupate de proprietari, este necesară producerea de indici ai prețurilor pentru locuințe. Indicii prețurilor pentru locuințe reprezintă, de asemenea, indicatori importanți de sine stătători.

[…]

(5)

Banca Centrală Europeană a fost consultată […].”

„având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum, în special articolul 4 al treilea paragraf și articolul 5 alineatul (3),

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (4),

întrucât:

[…]

(3)

În vederea elaborării indicilor prețurilor locuințelor ocupate de proprietari, este necesară producerea de indici ai prețurilor pentru locuințe. Indicii prețurilor pentru locuințe reprezintă sunt, de asemenea, indicatori importanți de sine stătători în sine, precum și pentru politicile monetare și financiare.

[…]

(5)

Banca Centrală Europeană a fost consultată […].

Explicație

Obligația de a consulta BCE este o cerință procedurală la care ar trebui să se facă trimitere în mod consecvent în preambulul tuturor instrumentelor juridice care alcătuiesc cadrul juridic al IAPC. În plus, ca și în cazul preambulului Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului, legătura dintre cadrul IAPC și sarcinile băncilor centrale ar trebui precizată în mod explicit într-un considerent al regulamentului OOH propus.

Modificarea 2

Articolul 2 alineatul (2) din regulamentul OOH propus

„(2)

«indicele prețurilor locuințelor» înseamnă un indice care măsoară variațiile prețurilor tranzacțiilor de locuințe achiziționate de către gospodării.”

„(2)

«indicele prețurilor locuințelor» înseamnă un indice care măsoară variațiile prețurilor tranzacțiilor de locuințe achiziționate de către gospodării, inclusiv orice componentă de terenuri.”

Explicație

BCE consideră că prețurile terenurilor sunt o componentă esențială a indicelui prețurilor locuințelor, jucând un rol esențial în stabilitatea financiară și analiza economică, în special pentru detectarea unor posibile bule speculative. Prin urmare, includerea prețurilor terenurilor ar trebui prevăzută în regulamentul OOH, nu în manualul metodologic.

Modificarea 3

Articolul 4 alineatul (1) din regulamentul OOH propus

„(1)   Comisia (Eurostat), în strânsă cooperare cu statele membre, elaborează un manual care prevede un cadru metodologic pentru indicii prețurilor locuințelor ocupate de proprietari și indicii prețurilor locuințelor stabiliți în conformitate cu prezentul regulament (denumit în continuare „manualul OOH-HPI”). Atunci când există o justificare temeinică, Comisia (Eurostat) actualizează manualul, în conformitate cu dispozițiile procedurale aprobate de către Comitetul SSE.”

„(1)   Comisia (Eurostat), în strânsă cooperare cu statele membre și cu Banca Centrală Europeană, elaborează un manual care prevede un cadru metodologic pentru indicii prețurilor locuințelor ocupate de proprietari și indicii prețurilor locuințelor stabiliți în conformitate cu prezentul regulament (denumit în continuare „manualul OOH-HPI”). Atunci când există o justificare temeinică, Comisia (Eurostat) actualizează manualul, în conformitate cu dispozițiile procedurale aprobate de către Comitetul SSE.”

Explicație

BCE ar trebui implicată în pregătirea și punerea în aplicare a regulamentului OOH propus, în special în elaborarea unui cadru metodologic relevant. Această implicare a BCE, care poate include și aportul corespunzător al unor experți furnizat de alți membri SEBC, este o etapă necesară, în plus față de obligația de a consulta BCE cu privire la instrumentele juridice care alcătuiesc cadrul IAPC. Motivele în acest sens sunt următoarele: (a) experiența BCE în legătură cu cadrul IAPC; și (b) importanța cadrului IAPC pentru îndeplinirea eficace a funcțiilor băncilor centrale, în special pentru atingerea de către SEBC a obiectivului acestuia privind stabilitatea prețurilor, și pentru sarcinile Eurosistemului de a defini și pune în aplicare politica monetară pentru zona euro și de a contribui la politicile referitoare la stabilitatea sistemului financiar.

Modificarea 4

Articolul 6 din regulamentul OOH propus

„(1)   La un an, respectiv la trei ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) rapoarte privind calitatea datelor, pe baza standardelor definite în cadrul Sistemului Statistic European și în manualul OOH-HPI.

(2)   Comisia (Eurostat), în termen de cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, întocmește un raport privind indicii stabiliți în conformitate cu prezentul regulament, în special privind gradul de conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1749/96 al Comisiei (5) și cu Regulamentul (UE) nr. 1114/2010 al Comisiei (6). Raportul va aborda, de asemenea, adecvarea indicilor prețurilor locuințelor ocupate de proprietari în vederea includerii lor în acoperirea IAPC.

„(1)   La un an, respectiv la trei ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) și Băncii Centrale Europene rapoarte privind calitatea datelor, pe baza standardelor definite în cadrul Sistemului Statistic European și în manualul OOH-HPI.

(2)   Comisia (Eurostat), cu contribuția Băncii Centrale Europene, în termen de cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, întocmește un raport: privind (i) pentru a evalua indicii stabiliți în conformitate cu prezentul regulament, în special privind gradul de conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1749/96 al Comisiei (7) și cu Regulamentul (UE) nr. 1114/2010 al Comisiei (8) ., (ii) Raportul va pentru a aborda, de asemenea, adecvarea indicilor prețurilor locuințelor ocupate de proprietari în vederea includerii lor în acoperirea IAPC; și (iii) pentru a recomanda elemente constructive esențiale și standarde de calitate minime ale cadrului metodologic pentru indicii prețurilor locuințelor ocupate de proprietari și indicii prețurilor locuințelor care ar trebui transpuse în dreptul Uniunii prin modificări corespunzătoare ale cadrului juridic al IAPC.

Explicație

BCE consideră că elaborarea cadrului metodologic pentru calcularea indicilor și subindicilor introduși de regulamentul OOH propus ar trebui să asigure includerea unor elemente constructive esențiale și a unor standarde de calitate minime pentru astfel de cadre în instrumentele relevante ale dreptului Uniunii. Manualele, orientările sau alte instrumente nelegislative pot completa, dar, în interesul securității juridice, al transparenței și al răspunderii, nu ar trebui să înlocuiască dispozițiile legale. BCE ar trebui implicată în elaborarea propunerilor legislative relevante ale Comisiei, din motivele indicate la modificarea 3 de mai sus. În contribuția sa, BCE poate include aportul corespunzător al unor experți furnizat de alți membri SEBC.


(1)  Scrisul cu caractere aldine în cuprinsul textului arată unde BCE propune inserarea unui text nou. Pasajele tăiate din cuprinsul textului indică unde BCE propune eliminarea textului.

(2)  JO C x, xx.xx.2012, p. xx.”

(3)  Scrisul cu caractere aldine în cuprinsul textului arată unde BCE propune inserarea unui text nou. Pasajele tăiate din cuprinsul textului indică unde BCE propune eliminarea textului.

(4)  JO C x, xx.xx.2012, p. xx.”

(5)  JO L 229, 10.9.1996, p. 3.

(6)  JO L 316, 2.12.2010, p. 4.”

(7)  JO L 229, 10.9.1996, p. 3.

(8)  JO L 316, 2.12.2010, p. 4.”


Sus