EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 52011HB0024

Recomandarea Băncii Centrale Europene din 9 decembrie 2011 privind cerințele de raportare statistică ale Băncii Centrale Europene în domeniul statisticilor externe (BCE/2011/24)

JO C 64, 3.3.2012, p. 1-2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.3.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 64/1


RECOMANDAREA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 9 decembrie 2011

privind cerințele de raportare statistică ale Băncii Centrale Europene în domeniul statisticilor externe

(BCE/2011/24)

2012/C 64/01

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 5.1 și articolul 34.1 a treia liniuță,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2533/98 al Consiliului din 23 noiembrie 1998 privind colectarea informațiilor statistice de către Banca Centrală Europeană (1), în special articolul 4,

întrucât:

(1)

Pentru îndeplinirea sarcinilor sale, Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) trebuie să dispună de statistici externe cuprinzătoare și fiabile, care să cuprindă atât statistici privind balanța de plăți și poziția investițională internațională, cât și situația rezervelor internaționale, care să indice principalii factori care influențează condițiile monetare și piețele valutare din zona euro, precum și statistici privind transferurile transfrontaliere de bancnote euro. Cerințele statistice ale Băncii Centrale Europene (BCE) în acest domeniu sunt prevăzute în Orientarea BCE/2011/23 din 9 decembrie 2011 privind cerințele de raportare statistică ale Băncii Centrale Europene în domeniul statisticilor externe (2).

(2)

Articolul 5.1 prima teză din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”) prevede că Banca Centrală Europeană (BCE), asistată de băncile centrale naționale (BCN), colectează fie de la autoritățile competente, altele decât BCN, fie direct de la agenții economici, informațiile statistice necesare pentru îndeplinirea de către aceasta a misiunilor SEBC. Articolul 5.1 a doua teză prevede că, în aceste scopuri, BCE cooperează cu instituțiile sau organismele Uniunii și cu autoritățile competente din statele membre sau țări terțe și cu organizațiile internaționale. Articolul 5.2 prevede că BCN îndeplinesc, în măsura în care este posibil, atribuțiile descrise la articolul 5.1.

(3)

Informațiile necesare pentru îndeplinirea cerințelor BCE în domeniul statisticilor externe pot fi colectate și/sau compilate de autoritățile competente, altele decât BCN. Prin urmare, unele dintre atribuțiile care trebuie executate pentru a îndeplini aceste cerințe necesită cooperarea dintre BCE sau BCN și autoritățile competente respective, în conformitate cu articolul 5.1 din Statutul SEBC. Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 2533/98 al Consiliului impune statelor membre să se organizeze în domeniul statisticii și să coopereze pe deplin cu SEBC pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor ce decurg din articolul 5 din Statutul SEBC.

(4)

În cazurile în care, în conformitate cu normele naționale și practicile consacrate, agenții raportori raportează altor autorități competente decât BCN, aceste autorități și BCN respective ale acestora trebuie să coopereze pentru a asigura îndeplinirea cerințelor statistice ale BCE. În Irlanda, Central Statistics Office, și, în Malta, National Statistics Office colectează și compilează informațiile statistice necesare în domeniul statisticilor externe. Pentru a îndeplini cerințele statistice menționate mai sus, Central Bank of Ireland și Central Statistics Office, precum și Central Bank of Malta și National Statistics Office, ar trebui să coopereze între ele. Această cooperare ar trebui să includă stabilirea unei structuri permanente pentru transmiterea datelor, cu excepția cazului în care același rezultat este deja atins de legislația națională.

(5)

Evaluarea calității pentru statisticile privind balanța de plăți și poziția investițională internațională din zona euro și pentru situația rezervelor internaționale ar trebui realizată în conformitate cu Cadrul BCE privind calitatea statisticilor. BCN, în cooperare cu alte autorități competente, după caz, ar trebui să evalueze calitatea datelor pe care le furnizează autoritățile competente.

(6)

În conformitate cu articolul 3a din Regulamentul (CE) nr. 2533/98 și cu Angajamentul public al Sistemului European al Băncilor Centrale privind statisticile europene, dezvoltarea, elaborarea și diseminarea de statistici europene de către SEBC se efectuează în conformitate cu principiile imparțialității, obiectivității, independenței profesionale, eficienței din punct de vedere al costurilor, confidențialității informațiilor statistice, calității ridicate a rezultatelor și reducerii la minimum a sarcinii de raportare.

(7)

Având în vedere faptul că Orientarea BCE/2011/23 abrogă Orientarea BCE/2004/15, este prin urmare necesar să se înlocuiască Recomandarea BCE/2004/16 din 16 iulie 2004 privind cerințele de raportare statistică ale Băncii Centrale Europene în domeniul statisticilor privind balanța de plăți și poziția investițională internațională, precum și situația rezervelor internaționale (3),

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

SECȚIUNEA I

Definiții

În sensul prezentei recomandări, termenii „statistici externe”, „balanță de plăți”, „poziție investițională internațională” și „situația rezervelor internaționale” au sensul definit la articolul 1 din Orientarea BCE/2011/23.

SECȚIUNEA II

Furnizarea de informații statistice către BCN

(1)

În măsura în care colectarea de statistici externe este încredințată destinatarilor prezentei recomandări, destinatarii ar trebui să se asigure că statisticile externe relevante sunt puse la dispoziția respectivelor BCN în timp util pentru a permite acestora din urmă să respecte obligațiile de raportare care le revin în temeiul articolelor 2, 3, 5 și 6 din Orientarea BCE/2011/23.

(2)

Informațiile ar trebui puse la dispoziție în conformitate cu standardele și cerințele statistice ale BCE privind statisticile externe, astfel cum sunt prevăzute în anexele I, II, III, IV și VI la Orientarea BCE/2011/23. Fără a aduce atingere sarcinii de monitorizare a BCE, astfel cum este prevăzută în anexa V la Orientarea BCE/2011/23, destinatarii prezentei recomandări ar trebui să monitorizeze calitatea și fiabilitatea informațiilor statistice puse la dispoziția respectivelor BCN.

SECȚIUNEA III

Cooperare permanentă cu BCN respective

Destinatarii prezentei recomandări ar trebui să stabilească cu propriile BCN, în scris, modalitățile corespunzătoare de cooperare pentru a asigura o structură permanentă de transmitere a datelor care să îndeplinească standardele și cerințele statistice ale BCE, cu excepția cazului în care același rezultat este deja obținut de legislația națională.

SECȚIUNEA IV

Dispoziții finale

(1)

Prezenta recomandare înlocuiește Recomandarea BCE/2004/16 începând cu 1 iunie 2014.

(2)

Trimiterile la Recomandarea BCE/2004/16 ar trebui interpretate ca trimiteri la prezenta recomandare.

(3)

Prezenta recomandare se adresează Central Statistics Office din Irlanda și National Statistics Office din Malta.

(4)

Prezenta recomandare se aplică de la 1 iunie 2014.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 9 decembrie 2011.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  JO L 318, 27.11.1998, p. 8.

(2)  JO L 65, 3.3.2012, p. 1.

(3)  JO C 292, 30.11.2004, p. 21.


Sus